zaterdag, april 20, 2024
Doelgericht aan de slagWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Waar ligt jouw veranderkracht? Succesvol veranderen met de 70-20-10-regel!

Als ik je de volgende vraag stel “Welke 3 dingen heb jij het afgelopen jaar veranderd in jouw gedrag?” Wat kun jij dan antwoorden? Wat heb je geleerd en ook daadwerkelijk eigen gemaakt? Of bleef het (weer) bij voornemens?

Vorig jaar schreef ik een blog met de titel “Drie vragen terug en drie vragen vooruit…”. Die blog is goed gelezen. Ik kreeg zelfs van een collega-trainer een leuk bericht dat ze de vragen had gebruikt in haar training! En dat die voor veel energie en positiviteit zorgden. Gaaf om te horen…

De blog erna ging over goede voornemens en waarom die stranden. Met een concreet stappenplan…. ! Ik ga niet herhalen waarom veranderen zo lastig is. Neem 5 minuten de tijd en lees die blog nog eens door…. (Ja, ik weet het…. Veel te lange tekst en dat kost me wel 5 minuten… Kost me te veel tijd en daar heb ik het veel te druk voor! En dan verbaasd zijn dat veranderen zo lastig is…. 😉 Hoezo prioriteiten stellen?)

Mijn 3 gedragsveranderingen…. 

Maar ja, als trainer/coach is het natuurlijk ook belangrijk dat ik regelmatig in de spiegel kijk en vaststel welke 3 dingen ik zelf heb veranderd in mijn gedrag. Oké, hier komen ze…

  1. Luisteren. Ik ben nog meer gaan luisteren. Leeg luisteren… Zonder al de oplossing in mijn hoofd klaar te hebben om in de aanval te gaan… Minder op de voorgrond, meer ruimte voor de ander. Hierdoor krijgt de ander de tijd om zijn of haar verhaal te bedenken en te vertellen. En in dat denkproces zitten heel veel inzichten die zorgen dat de ander ook daadwerkelijk in beweging komt. Maar ik ben ook meer gaan luisteren naar mezelf. Wat geeft mijn lichaam aan? Wat zegt mijn intuïtie? Minder pleasen en dichter bij mezelf blijven. Vanuit kracht kiezen voor wat ik wil. En dus ook nee zeggen of hele duidelijke grenzen stellen.
  2. Contacten leggen. Ik heb het afgelopen half jaar veel nieuwe contacten gelegd. Veel verschillende contacten, zakelijk en privé (waar een hond al niet goed voor is…) en diverse mooie, leuke en blijvende contacten. Mijn sociale kring is veel groter geworden en als ik daaraan denk geniet ik. Hoe ik dat gedaan heb? Door mensen te bellen en te mailen en af te spreken. Oude contacten “herstellen”. Bijpraten…. Maar ook door gewoon wild vreemde mensen op straat aan te spreken… Geluk zit niet in “Veel bereiken, hebben en succesvol zijn….“. Voor mij zit geluk veel meer in “Samen dingen beleven…“.
  3. Blijven oefenen. De laatste is borging van wat ik geleerd heb door continu te oefenen en daarin te volharden. Ik kan wel nieuw gedrag aanleren maar als ik daar niets mee doe, is het zo verdwenen. Het is net als de hondentraining. Als ik niet elke dag de tijd maak om met onze jonge hond “Sky” te oefenen, luistert hij over een paar weken niet meer. Als ik zelf niet continu oefen met nieuw gedrag, zal het geen automatisch gedrag worden en is het zo vervlogen. En hoe vaker ik op mijn bek ga, hoe meer ik leer. Want je kunt niets leren door alles alleen maar goed te doen. Of door fouten te vermijden. Want doen we dat niet veel te vaak?

Veranderen is een keuze

Ook de werknemer in een organisatie heeft de verantwoordelijkheid om te blijven leren. De huidige samenleving kenmerkt zich door een leven lang leren….. dus ook een leven lang veranderen. En als ik de vraag stel “Wil jij verandering?” krijg ik een volmondig ja! Maar als ik vraag “Wil jij dan zelf ook echt veranderen en daar heel veel energie in steken?” dan wordt het al stiller. Of vind je dat je afhankelijk bent van externe omstandigheden die eerst maar moeten veranderen. Want dan kan ik je op een briefje meegeven dat dat niet gaat gebeuren. Jij bepaalt of je kiest voor verandering ongeacht de omstandigheden. Ben je slachtoffer van jouw situatie of neem je de verantwoordelijkheid en kies je ervoor om met jouw situatie te dealen?

De 70-20-10-regel

En daar kom ik bij “De 70-20-10-regel” over leren en veranderen. Een korte uitleg; 10% van nieuw gedrag leer je tijdens een cursus of training. 20% van het nieuwe gedrag leer je door feedback en coaching van anderen. En 70% van nieuw gedrag leer je door te doen, door te oefenen.

Mijn man en ik zijn fervent stijldansers. Elke week gaan we naar dansles (inmiddels gezelligheidsklasse in spé dat boven goud** zit) van ruim een uur om te “leren” stijldansen. In dat uurtje leren we nieuwe pasjes. Maar dat is slechts 10%… Ook krijgen we begeleiding tijdens de lessen op de foute pasjes die we maken, deze feedback vormt 20%. En toch staan we elke week weer te klooien met welk been we ook al weer moeten beginnen en halen we soms verschillende dansen door elkaar…. Gelukkig is de leraar een toffe vent met veel humor, zijn assistente idem, is de groep leuk en zien we het ook als een gezellig uitje. Maar als we meer zouden oefenen (de videos thuis bekijken, thuis de stapjes oefenen, naar het wekelijkse inhaaluur en de dansavond zouden gaan) zouden we veel sneller stappen (lees pasjes) maken. Zouden we het ritme sneller te pakken krijgen en meer aan onze houding kunnen werken. Maar ondanks onze (wekelijkse) goede voornemens, doen we dat toch niet en blijven we prutsers in mijn ogen…. We investeren te weinig in de 70% oefening.

(Onderstaand filmpje is een grapje van de dansleraar tijdens de laatste dansles… In plaats van de Jive even voorbereiden op de kerst…. Met “de arreslee….” die we in een minuutje aanleerden. Gezelligheid en lol is ook belangrijk!)

Lerende organisatie

Hetzelfde geldt in organisaties. Een training of teamdag voor de medewerkers. Ja, graag! Leuke dag gehad…. En voor je het weet is iedereen na een paar weken weer vergeten wat ze ook alweer gedaan en geleerd hadden en overgegaan tot de orde van de dag. Die 70% borging van het geleerde ligt bij de organisatie! De leidinggevende heeft een grote rol in het borgen van het geleerde of de goede voornemens van die dag. Dat betekent dat het onderwerp (zeker als het om verandering gaat) wekelijks op de teamagenda terug moet komen, wekelijks meten (waar sta je nu?), wekelijks bevragen (wat doe je anders dat succesvol is?) en wekelijks bijsturen (wat is nog nodig?). Kortom, veranderen kost heel veel kruim… maar het levert ook enorm veel op… Een doel bereiken, respect voor jezelf, geloof in eigen kunnen en meer invloed.

Hoe zorg jij voor blijvende verandering?

Fijne feestdagen!

N-Mrii

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Waar ligt jouw veranderkracht? Succesvol veranderen met de 70-20-10-regel!

  • ingesleten gedragspatronen verander je niet met een goed voornemen, daar moet je heel hard voor werken en heel veel oefenen…. en dan nog…..

    Beantwoorden
    • Inderdaad, oefenen, oefenen, oefenen… en heel erg gemotiveerd zijn! Ik heb gezien dat het kan… Het “verlies” van het oude gedrag moet groter zijn dan de “winst”…. Dan komen mensen op een omslagpunt van “dit wil ik niet meer, zo wil ik niet verder… en nu ga ik er wat aan doen”. 😉 Fijne feestdagen, Jolanda!

      Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!