vrijdag, april 19, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Positief denken en waarderen

Hoe de eerste 20 minuten van de dag je stemming bepalen!

Het is nog stil op straat. Ik loop met twee honden naar buiten voor het eerste kleine rondje. Chara, de Newfoundlander, is elf jaar en sjokt elke dag nog twee of drie kleine rondjes door het dorp. Sky, de 1,5 jaar oude Indian Dog, heeft veel meer beweging nodig. We, de honden en ik, wandelen het standaard rondje en Chara gaat zitten om een ‘grote boodschap’ te doen. Terwijl ik haar enorme drol in het veel te kleine zakje wil stoppen, trekt Sky aan de riem waardoor mijn duim langs het zakje schiet en in de poep belandt. Gadverdamme… Ik veeg mijn vingers af aan het gras in de hoop dat daar andere geen hond heeft geplast.

Thuis gekomen was ik mijn handen drie keer met zeep. Ik begin de katten te voeren. Appeltje eitje. Ik verdeel het zakje kattenvoer over twee bakjes. Julia houdt veilig afstand maar Romeo kan niet wachten en springt op het aanrecht terwijl ik mijn handen vol heb. Hij pakt het voer dat nog niet is geprakt uit zijn voerbakje en sleurt de hele plak vlees in gelei over het aanrecht. Gadverdamme… Ik laat alles vallen, grijp de kat in zijn nekvel en zet hem op de grond. Ik ruim de vieze zooi op en was mijn handen weer uitgebreid.

Sky zit rustig naast me te wachten en lijkt me verliefd aan te kijken. De katten blijven zeuren dus geef ik ze eerst hun voer. Terwijl ik de bakjes optil en naar de voerplek wil lopen, pakt Sky heel resoluut één van de bakjes uit mijn linkerhand en loopt ermee weg. Vol verbazing sta ik te kijken naar mijn lege hand en de hond die er met de voerbak van de kat ervandoor is. ‘Wat is dit???’ denk ik en ik schiet in de lach.

Met de minuut stijgt mijn respect voor Helmut die voor een paar dagen op cursus is. Dat doet hij dus elke morgen… Pfffff…. Mijn dag start een stuk anders dan ik gewend ben; samen een lange wandeling met Sky, hete koffie en warme havermout met honing en een krantje.

Een ochtendroutine is fijn. Slaperig je dag beginnen met vertrouwde activiteiten die elke dag terugkomen. Dat geeft mij een relaxed gevoel. Maar als dat ritme verstoord wordt, kan je dag er volstrekt anders uit zien.

Want wist je dat de eerste 20 minuten van je dag je stemming voor de rest van je dag kunnen bepalen? Daniel Amen, een psychiater-onderzoeker, heeft onderzoek gedaan naar gedachten. We hebben zo’n 60.000 gedachten per dag. Daarvan is 80% negatief! Allemaal onbewuste en automatische negatieve gedachten. Dan begin je je dag lekker…

Hoe kun je je gedachten dan beïnvloeden? Door je dag positief te beginnen! Door de eerste 20 minuten van je dag te starten met een half vol glas in plaats van een half leeg glas. Daarmee ga je je negatieve denkpatronen te lijf. Begin de dag met een compliment aan jezelf… Of aan een ander. En wees flexibel. Want als je ochtendritme verstoord wordt, is het belangrijk dat je niet meteen in de stress schiet. Zorg dat het leuk blijft en bekijk het van de zonnige kant als het even tegenzit.

Ondertussen vliegen de ochtenden voorbij. Gisterenmorgen voelde ik me gespleten. Want met één hond voor en één hond achter, dan weer twee honden gekruist voor me, afgewisseld met de beesten gekruist achter, beide trekkend aan de riem, zorgt dat ik even moet googelen. Tja, Het is nooit saai als je twee honden uitlaat met een verschillend energieniveau.

En vanmorgen regende het. Sky naar binnen, Chara blijft netjes buiten om afgedroogd te worden. Terwijl ik Chara naar binnen loods, ontsnapt Sky. Shit! Gelukkig komt ze snel terug als ik haar roep en met de hondenkoekjes rammel. Vervolgens wandel ik met Sky nog de grote ronde voordat de voorspelde buien losbarsten. Halverwege gaat de miezer over in lichte regen. Die lijkt nog natter dan normaal, zonder regenjas en capuchon. We komen doorweekt thuis… Ik trek een warme joggingbroek aan, zet een heerlijke bak koffie en doe een extra scheut honing in mijn warme havermout. Zo! De dag is begonnen! Ik geef mezelf een compliment. ‘Dat heb je toch maar weer gedaan! Daar mag je trots op zijn’. En Helmut, jij verdient een nog groter compliment! Want jij doet dit normaal elke morgen…

Fijne dag vandaag!

N-Mrii

Wil jij op een flexibele manier omgaan met uitdagingen in je leven? En investeren in de dingen die belangrijk zijn voor jou? Doe dan mee met de training ‘ACT – The Intensive‘!

Ga zes weken met een vaste groep aan de slag op donderdagavond. Kijk op minderstressophetwerk.nl voor meer informatie of mail me op info@nmrii.nl.

De training start eind oktober. 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Een gedachte over “Hoe de eerste 20 minuten van de dag je stemming bepalen!

  • Jolanda

    Met geen huisdieren start elke dag een stuk gemakkelijker

    Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!