donderdag, april 25, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Werkgeluk en plezier

Verandering vraagt om aanpassing…

Met haar prachtige uitstraling pakt ze ons bij de eerste ontmoeting in. Haar donkere ogen en onhandige manier van benaderen zijn vertederend. Een week later halen we haar op. Ze gaat deel uitmaken van ons gezin. Voorgoed!

We noemen haar ‘Luna’. Past ook goed bij ‘Sky’. Onderweg kruipt ze onder mijn jas. Ik voel het lekker warm worden, maar dat is van korte duur. Ze heeft me helemaal ondergekotst. Yak!

Mag ik jullie voorstellen… Aan Luna, inmiddels 12 weken oud. Een kruising tussen een Indian dog en een Zwitserse herder. En het klikt met Sky, onze bijna 2-jarige Indian dog. Ze zijn onafscheidelijk.

Luna is ‘heilig’. Ze kan niets verkeerd doen. Alhoewel… Haar bench, die veilig in de slaapkamer is geplaatst, vindt ze niet leuk. Ze ‘huilt’ de eerste nacht. We nemen ons voor door te zetten want ze moet er echt aan wennen. Tweede nacht hetzelfde verhaal. Ik ben inmiddels letterlijk en figuurlijk hondsmoe. Mijn liefde voor de pup neemt ’s nachts snel af.

We besluiten met ‘benchtraining’ te beginnen en laten haar voorlopig in de mand slapen. Dat gaat goed! Als we de volgende morgen wakker worden, moet ik twee keer kijken. Luna ligt te slapen in de grote mand van Sky. Terwijl de Indian compleet opgekruld ligt te snurken in het kleine mandje van de pup. Maar de ideale huisgenoot is weer terug. Een nieuw patroon ontwikkelt zich als de babyhond ergens halverwege de nacht een geeuw slaakt, die standaard eindigt in een oorverdovende oerkreet. Ondanks de diepe slaap waarin ik me bevind, zit ik meteen rechtop in bed van schrik. Het is Luna’s teken dat ze haar behoefte moet doen. Gelukkig verschuift haar wekmoment al snel richting de ochtend. Toch begin ik te lijden aan slaapgebrek.

Elke verandering vraagt om aanpassing. Of het nu gaat om een nieuwe baan of een ander proces op het werk. Of de geboorte van een kind, het nieuwe vriendinnetje van je zoon of een puppy in huis. Soms kijk je er vol verlangen naar uit. Als het dan zover is, blijken er ook minder leuke kanten te zijn. Mijn, normaal gesproken optimistische, partner heeft me vooraf gewaarschuwd. ‘Bereid je voor op een paar pittige maanden. Want je zult continu moeten opletten. Ze moet nog zindelijk worden, krijgt nieuwe tandjes, gaat overal in bijten en luistert voor geen meter.’ Ik kan je vertellen dat je de ‘negatieve kant’ snel vergeet als die fase voorbij is. Maar ik moet iets doen aan mijn slaaptekort. Want vermoeidheid zorgt voor een kort lontje en stress.

Het mormel heeft energie voor tien. Samen met Sky speelt ze de hele dag. Ze vergeet net iets te vaak dat ze ook nog voorpoten heeft. Ze wil te veel en te snel. Ze is zo onhandig en onverschrokken dat het tot hilarische momenten leidt. Ze is koningin in vallen, struikelen, buikschuiven en botsen. We noemen haar vaker ‘botsauto’ dan Luna. Eerder dan gepland haalt ze haar zwemdiploma na een onhandige manoeuvre bij de vijver van vrienden. Ze zwemt enthousiast naar de overkant waar ze, nadat ze uit het water is gevist, vrolijk verder speelt. Luna is eigenwijs en heeft een eigen willetje. Ze past daarom perfect bij ons gezin!

Gelukkig zijn we realistisch en hebben we rekening gehouden met deze grote verandering. Want een pup, net als elke andere wijziging, vraagt om geduld, flexibiliteit en aanpassing. Toch hebben we geen seconde spijt. Sky en Luna hebben elkaar helemaal gevonden… Dat zeg ik met vlinders in mijn buik.

N-Mrii

Hulp nodig bij jouw stressmanagement? Kijk dan op mijn vernieuwde site naar de Training ‘Stress de Baas!’, Training ‘Jongleren met taken en tijd’. Of kies voor stresscoaching!

Of wil je leren duidelijker communiceren? Kijk dan bij de Training ‘Assertief communiceren‘.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!