Bevlogen op het Vrijthof… (met filmpje)

De zuivere tonen lijken te dansen over het plein. Met uiterste focus bespeelt een man het houten gebogen instrument. De tonen klimmen traag omhoog, begeleid door een volledige symfonie. Op het moment dat de muziek bijna dramatische vormen aanneemt, zwijgt het orkest… De panfluit krijgt de hoofdrol en gaat solo verder. Zijn maagdelijke klanken bereiken eenzame hoogten in een verstomd publiek. ‘The lonely sheppard’ wordt op een indrukwekkende manier ten gehore gebracht op het Vrijthof in Maastricht.

Hierbij een youtube versie van een optreden in Roemenië in 2017.

Rieu geeft ook dit jaar een geweldig concert (lees mijn blog van vorig jaar over het Rieu-effect). We bevinden ons in aangenaam gezelschap met een uitstekende gastheer. Het weer is perfect; niet te warm, niet te koud. De sfeer op het plein is ontspannen en vrolijk. André Rieu vertelt tussen de bedrijven door dat zijn gezelschap de rest van het jaar de hele wereld over reist. Ze doen naast hun concerten in Maastricht nog zo’n 100 optredens. Hij krijgt regelmatig de vraag of dat niet enorm vermoeiend is. Dat kan de grootmeester ontkennend beantwoorden. Want hoe kun je moe worden van het maken van muziek voor zoveel liefhebbers? Hij vertelt dat ze veel plezier beleven met elkaar en dat de optredens juist energie geven. Wat een passie!

Ik pak mijn mobiel om snel wat aantekeningen te maken. Want, hoe grappig, ik leg meteen de link naar bevlogenheid. Bevlogenheid op het werk vormt hét medicijn tegen een burn-out. Bevlogenheid wordt onder meer gevormd door passie, zingeving, waardering, energie en uitdaging. Een burn-out wordt juist gekenmerkt door tegenovergestelde elementen zoals uitputting, onverschilligheid, demotivatie en allerlei lichamelijke en geestelijke stressklachten. Ook dat heeft Rieu meegemaakt als je de media mag geloven. Muziek maken mag dan geweldig zijn, het ‘gedoe’ erom heen vraagt veel energie als dat de overhand krijgt (lees ook mijn blog over Avicii).

De sfeer van vanavond vertelt zonder woorden dat alle ingrediënten van bevlogenheid aanwezig zijn bij Rieu en gevolg. Het enthousiasme en positiviteit spatten van de uitvoering af en is zo aanstekelijk dat, bij de beroemde walsen van het orkest, het Vrijthof volstroomt met dansend publiek. Jong en oud gaat, ieder op hun eigen manier, compleet uit hun ‘dak’. Ik krijg er letterlijk kippenvel van. Dankbaar voor dit positieve bad aan inspirerende en hoopgevende mensen, sluiten we deze onvergetelijke avond af.

De volgende morgen word ik wakker met de melodie van de panfluit in mijn oren. Kraakhelder kan ik me het volledige muziekstuk voor de geest halen. Wetend dat ik dit deuntje de komende weken niet meer uit mijn hoofd zal krijgen, geniet ik van een warme kop koffie met teveel hete melk.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: