Ik mag geen fouten maken van mijn baas!

Enthousiast meldt ze zich aan bij de receptie. Het is haar eerste werkdag na haar studie. Jasmijn heeft er zin in. Er staan nog een paar mensen te wachten in de hal en dan blijkt dat ze met vijf nieuwe collega’s start op dezelfde afdeling.

Een paar maanden later neemt één van hen ontslag. ‘Hier wil ik niet meer werken. Ze hebben ons innovatief werk beloofd, maar we worden gewoon klein gehouden. Alsof wij niets kunnen!’. Jasmijn vindt het jammer dat Pieter weggaat. Hij is supergoed in zijn werk. Ook zijn ideeën zijn vernieuwend. Maar die worden steevast weggewuifd. Steeds als Pieter of iemand anders een fout maakt, wordt dat breed uitgemeten op de afdeling. De huidige structuur is zo benauwend en achterhaald dat Pieter een paar keer met zijn baas is gaan praten. Zijn leider ervaart dat als een persoonlijke aanval. Pieter krijgt zelfs te horen dat zijn baas hem niet geschikt vindt voor de functie.

Het enthousiasme is snel weg bij de nieuwelingen. Jasmijn waakt ervoor fouten te maken in haar werk. Alles tien keer checken. Ze levert daardoor steeds later op. Dat geeft haar stress. Ze wordt steeds stiller en krampachtiger. Omdat het haar eerste baan is, weet ze ook niet beter. Ze ziet dat nieuwe collega’s op andere afdelingen, zich wel prettig voelen en groeien in hun werk.

Het lijkt erop dat de leidinggevende van Jasmijn een ‘fixed mindset’ heeft. Hij baseert zijn leiderschap op de opvatting dat mensen zich niet of nauwelijks kunnen ontwikkelen. Werknemers hebben bepaalde vermogens voor een functie en daarmee moeten ze het doen. Geschikt of niet. Fouten van medewerkers bevestigen hem daarin. Daarbij blijft hij hangen in zijn eerste indruk. Op het moment dat er weerstand komt, reageert hij defensief. Medewerkers in het team werken steeds meer voor zich en steken hun kop niet meer boven het maaiveld uit. De ontwikkeling binnen de afdeling stagneert hierdoor.

Gelukkig voor Jasmijn krijgt ze een paar maanden later een nieuwe leidinggevende. Deze manager heeft een groei mindset. Zij gaat uit van de opvatting dat mensen kunnen leren en veranderen. Als iets nog niet is gelukt, vormt dat een uitdaging. Met de juiste inzet, concrete terugkoppeling en waardering wordt het doel alsnog bereikt. Positief ingesteld coacht de nieuwe bazin haar medewerkers en besteedt ze veel aandacht aan constructieve feedback en ontwikkeling. Ze stelt vooral veel vragen. ‘Hoe doen jullie dat? Hoe benutten jullie elkaars kwaliteiten? Hoe geven jullie feedback op elkaars werk? Wat hebben jullie geleerd van die fout? Hoe kun je dat volgende keer anders aanpakken?’. Ze is oprecht geïnteresseerd in de inbreng van haar teamleden.

De collega’s moeten daar erg aan wennen. Eerst waren ze vooral bezig om binnen de lijntjes te blijven en fouten te vermijden. Nu ontstaat er ruimte in het team. Deze flexibiliteit veroorzaakt chaos én plezier tegelijk. Vooral de nieuwelingen voelen zich vrij om mee te denken. Ze verprutsen werk maar voelen zich net zo verantwoordelijk om hun fouten met veel enthousiasme te herstellen, ook buiten werktijd. Iedereen kan zichzelf zijn en voelt zich gewaardeerd. Deze manier van leidinggeven heeft in korte tijd een positief effect op het team én de gehele organisatie!

Wil je meer lezen over het effect van leiding geven met een fixed en groei mindset? Lees dan mijn blog ‘Hoe stimuleer of rem je medewerkers in hun ontwikkeling?

N-Mrii

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen, communicatie- of leiderschapstrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: