zaterdag, april 20, 2024
Doelgericht aan de slagKrachtig communicerenLeiderschapWerk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Behandel jij je medewerkers net zoals je hond?

Sinds twee weken hebben we een puppy van een week of 8 in huis. Geweldig lief beestje, enorm energiek, vraagt veel aandacht en geeft ook heel veel liefde. In de eerste 8 weken leert een pup van de moeder en de andere puppy’s in het nest waarin ze opgroeit. Ook daarna gaat het socialiseren door. Leren wat het wel en wat het niet mag.

Nou, zo’n geweldig klein beestje is niet alleen maar leuk. Het kost enorm veel tijd. Sky, zo heet ze, is namelijk niet zindelijk, moet vaak naar buiten en regelmatig eten. Ze doet eigenlijk alles wat ze niet mag. Luistert voor geen meter, zet werkelijk overal haar tanden in, vindt graven in de tuin helemaal geweldig, jankt als ze uit haar bench wil en plast en poept te pas en te onpas. Officieel slaapt een pup 20 uur per dag en is ze 4 uur per dag wakker. Nou, dat lijkt niet helemaal juist te zijn… Sky pakt er af en toe wat uurtjes spelen extra bij waarna ze zich uitgeput de volgende dag weer netjes aan het schema houdt. De eerste maanden moeten we heel veel tijd aan haar besteden…  Maar, we zijn verliefd op haar! En ook met onze grote newfoundlander is de vriendschap beklonken.

Het opvoeden van een hond kun je op twee manieren aanpakken. Vanuit straf of vanuit beloning. De ene stroming zegt dat je de hond moet straffen en heel strak moet aanpakken. Dat hij zijn plaats in de roedel, onderaan, moet kennen. De hond zal volgens deze denkers altijd een hogere plaats in de roedel nastreven. Harde hand, stevig aanpakken dus. Als de hond dan nog niet luistert, dan nog harder corrigeren. De hond gaat zijn gedrag uiteindelijk aanpassen. Je hebt dan “controle” over je hond, van trainen is geen sprake.

De andere stroming komt uit de operante conditionering. Deze gaat uit van belonen. Goed gedrag beloon je zonder enige dwang en slecht gedrag negeer je waardoor het uitdooft, je zorgt dan voor afleiding. Je gebruikt beloning om het positieve gedrag te versterken. En dat vraagt veel discipline van de baas. De baas moet het gedrag van zijn hond, maar vooral zijn eigen gedrag, observeren en analyseren. Beheersing van je eigen gedrag en een veilige leeromgeving is belangrijk om een hond te trainen. Bij deze conditioneringstechniek is geen ruimte voor straffen, boosheid, ongeduld, stress of frustratie. Het gaat om vertrouwen, geduld en doorzettingsvermogen. Als baasje van een hond word je enorm met jezelf geconfronteerd mits je bewust aandacht besteedt aan je eigen gedrag. Want wat jij fout doet of dat wat je nalaat, straalt af op het dier en krijg je dus als een boomerang terug.

Je kunt dit vergelijken met het motiveren van medewerkers. Hoe stimuleer jij je medewerkers? Of hoe wil jij dat je “baas” jou beter maakt? Door controle of door complimenten?

Net als een hond, zijn je medewerkers een spiegel. En dat is meestal wederzijds. Medewerkers en leidinggevenden houden elkaar veelal in stand, in positieve én in negatieve zin. Het gedrag van de leidinggevende kan leiden tot negatief gedrag bij de medewerkers en vice versa. Door te observeren hoe het team en de leidinggevende zichzelf klem zetten, kun je veel over de stijl van leidinggeven leren.

Want, hoe kijk jij naar je medewerkers? Vanuit wantrouwen? Veroordeel je de resultaten die ze niet halen? Heb je een negatieve bril op en ben je gefrustreerd over wat er allemaal niet goed gaat? Laat je je frustratie blijken over wat er allemaal (niet) gebeurt? Je medewerkers pikken jouw signalen haarfijn op, of je deze nu wel of niet laat blijken. En jij weet onbewust ook hoe ze over jou denken. En dit straalt allemaal af op de resultaten en de sfeer in het team. Ook als jij niet lekker in je vel zit of veel stress hebt, heeft dat effect op het team, net als bij een hond. Een gestreste baas zorgt voor een onrustige hond die aandacht gaat trekken en dingen gaat doen die niet mogen. Ook de teamleden van een gestreste leidinggevende worden onrustig en kunnen zich minder focussen op hun eigen taken.

Of lukt het je als leidinggevende te kijken naar de resultaten die je medewerkers wél halen en ga je hierbij uit van gedrag dat ze wél kunnen? En bouw je van hieruit uit naar meer gewenst gedrag en vaardigheden met de bijbehorende resultaten? Vertrouwen, veiligheid en rust zijn essentieel om leiding te geven aan een team dat resultaten neerzet. Het team moet kunnen vertrouwen op de leidinggevende.

Consequent zijn is hierbij erg belangrijk. Je pup leert heel snel, maar als je zelf een keer in de fout gaat, kun je weer van vooraf aan beginnen. Als je als leidinggevende het gedrag van de ene collega beloont maar van de andere collega niet, geeft dat “wantrouwen”. Waarom hij wel en ik niet? En dat kost weer negatieve energie.

Kortom, ik gun iedereen het trainen van een pup! Het is heel leerzaam om je eigen gedrag te observeren en analyseren bij het opvoeden van een “stuiterende” pup. En je kennis hierover door te trekken naar jouw managementstijl. Belonen en vertrouwen zijn krachtige middelen om anderen beter te maken!

Wat is jouw uitgangspunt om anderen te motiveren? Straffen of belonen? En hoe toon je dat in je gedrag?

N-Mrii

Wil je mijn blogs volgen? Schrijf je dan hier in.

Ik heb me gespecialiseerd in stress en stressoplossingen. Wil je meer informatie over mijn trainingen, coaching of strategiesessies? Kijk dan op mijn site of neem contact met me op. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!