zaterdag, april 20, 2024
Doelgericht aan de slagVitaal en gezond levenWerkgeluk en plezier

In 4 stappen je vakantiegevoel vasthouden! Ook tijdens je werk…

Mini vakantie 1Vakantiegevoel

Ook zo genoten van de vakantie? Een paar weken helemaal niets doen of met totaal andere dingen bezig zijn dan normaal?

En dan nu weer lekker aan de slag! Steevast met het voornemen om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden en je vooral niet meer zo gek te maken… Yeah, sure… keep on dreaming! Na 3 dagen weet je niet beter dan dat je weer helemaal aan de gang bent. En als een collega vraagt hoe je vakantie was, kijk je verstoord op en denkt “huh, vakantie???”

Zou jij je vakantiegevoel ook niet wat langer willen vast houden? Lekker relaxed aan het werk, leuke contacten met je collega’s, geen druk en toch veel productiever… Dat kan!

Btw; deze blog is niet geschreven voor mensen die verslaafd zijn aan hun werk en vakantie als een straf zien… Die moeten vooral blijven doen wat ze nu doen!

In 4 stappen een langer vakantiegevoel

Stap 1 – Achterhaal wat je in de vakantie anders doet dan tijdens je normale wekenMini vakantie

Wat doe je nou eigenlijk anders in de vakantie? Slaap je langer uit? Of zit je heerlijk lang aan de ontbijttafel te genieten van een extra uitgebreid ontbijt? Of sta je bij dag en douw op om de zon op te zien komen of vroege baantjes te trekken in een stil zwembad? Misschien vind je het heerlijk om uren te wandelen in de natuur of door een onbekend stadje te slenteren onder de indruk van oude gebouwen of een bijzondere markt. Of is een dik boek aan het zwembad of bij de tent wel jouw manier van ontspannen. Kijk eens wat je anders doet en welke andere activiteiten je onderneemt tijdens je vakantie en maak hiervan een lijst.

Stap 2 – Kies twee of drie vakantie-activiteiten

Als je weet wat jou een vakantiegevoel geeft, kies je daar 2 of 3 activiteiten uit die je thuis ook kunt doen. Draagt een uitgebreid (vakantie)ontbijt bij aan jouw ontspanning? Vind jij het leuk om onbekende stadjes te ontdekken? Of krijg jij energie van zwemmen in een subtropisch zwembad? Lees ook eens een boek buiten de vakantie! Doe een kaartspel of een ander gezelschapsspel met je gezin! Kies elke week een paar activiteiten die je een vakantiegevoel geven.

Stap 3 – Plan vakantie-activiteiten in jouw normale week

Mini vakantie 3Vervolgens plan je elke week een aantal “vakantie-activiteiten” om je vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Schuif als het kan wat met je werktijden of sta vroeger op. Ga op zaterdag of zondag naar een stad in de buurt die je niet kent. Of bezoek een kerk of kasteel waar je vaker langsrijdt. Verken de omgeving door te gaan wandelen. Ook in de winter kun je heerlijk wandelen ’s avonds. Zorg voor voldoende zichtbaarheid en struin door de koude en donkere straten van je eigen woonplaats. Het is vaak heel stil ’s avonds… en dat is genieten. Plan ook eens een weekendje weg…

Een collega zei een aantal weken geleden tegen me “Ik werk 40 uur. Dat betekent dat ik nog 128 uur over heb om andere dingen te doen”. En dat klopt, je bent veel tijd kwijt aan werken, slapen, eten etc. Maar besef je je hoeveel uur je kwijt bent aan Facebook, televisie kijken en andere zaken? Als je daar een paar uur van inruilt voor een wekelijkse minivakantie, ben je constant relaxt!

Stap 4 – Richt je werkweek zodanig in alsof je elke week op vakantie gaat

Heb jij dat ook? Dat je in de week als je op vakantie gaat, echt alles weg werkt. Je mailbox is leeg… alles is overgedragen, geen open eindjes meer. En dat geeft zo’n lekker gevoel als je weg gaat. Waarom doe je dit niet elke week? Gewoon elke week je mailbox leeg. De laatste werkdag van de week naar huis met een gevoel dat je alles afgewerkt achterlaat en met een leeg hoofd kunt genieten gaan genieten van je weekend… Uitstel zorgt voor een vol hoofd en voor stress. Meteen zaken afwerken, geeft veel voldoening. Doe dat dan ook! De meeste klussen kosten immers maar een paar minuten…

Ik wens je veel minivakantieplezier!

N-Mrii

IMG_8590 - kopie (1)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “In 4 stappen je vakantiegevoel vasthouden! Ook tijdens je werk…

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!