vrijdag, april 19, 2024
Doelgericht aan de slagVitaal en gezond leven

Waarom goede voornemens stranden! Concreet stappenplan voor succes!

Ook zo’n fijne kerst gehad? Wij hebben een leuk momentje met het gezin gehad door met elkaar allerlei vragen te beantwoorden over het afgelopen jaar en het komende jaar. Even stilstaan bij waar we mee bezig zijn geweest en wat we allemaal nog moeten. Het meest grappige was nog dat mijn man antwoordde op de vraag “noem 3 resultaten die je dit jaar op eigen kracht hebt bereikt” dat hij de halve marathon van Venlo had uitgelopen. Terwijl diezelfde halve marathon het antwoord op mijn vraag “noem jouw 3 grootste uitdagingen van het voorbije jaar” was. Hij liep de halve marathon met twee vingers in zijn neus en ‘coachte’ mij als een personal trainer de hele lange lijdensweg over die 21,1 kilometer asfalt. En ik liep al na 5 kilometer met lood in mijn schoenen en veel te weinig zuurstof in de lucht, de kilometers af te tellen. Dat was 2 uur lang afzien…

Tja, moeten… of willen… want goede voornemens gaan over wat je morgen, volgend jaar of wanneer dan ook gaat doen. Allemaal ‘intentie’  afspraken met jezelf die waarschijnlijk na een hoopvolle start na een paar weken vergeten zijn of gewoon niet vol te houden zijn. En, onder het mom, morgen begin ik echt weer. Totdat er weer een heel jaar voorbij is. En dan staan weer dezelfde dingen op je lijstje.

Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden?

Het verschil tussen intentieafspraken en resultaatsafspraken

Allereerst omdat je intentie afspraken met jezelf maakt en geen resultaatsafspraken. Wat is het verschil tussen een intentieafspraak en een resultaatsafspraak? Bij een intentieafspraak wil je heel graag iets. Het gaat over een voornemen over gedrag dat je op een later moment wilt gaan vertonen. Je wilt afvallen, je wilt een betere conditie, je wilt meer aandacht voor je gezin. Het gaat hierbij om ‘ willen’ . Maar dit willen is vaak in conflict met iets anders wat je OOK wilt. Want je wilt niet minder gaan snoepen of anders gaan eten op het moment dat je het zou moeten doen. Als je wilt gaan rennen, regent het en wil je eigenlijk niet nat worden of moe worden. En meer aandacht aan je gezin geven betekent ook dat je hiervoor tijd moeten willen opgeven.

Een resultaatsafspraak daarentegen is een concreet doel dat je op datum x bereikt wilt hebben. Hiervoor is voorbereiding nodig, een plan, een meetlat om tussentijds je voortgang te meten en vooral heel veel oefenen, trainen en doen en vervolgens naar je tussentijdse resultaten kijken, hiervan leren en verder verbeteren. Als je in de commercie werkt, heb je vaak concrete doelen en weet je waar je staat. Als je een halve marathon rent zeg je ook niet na 17 kilometer ‘nou, ik heb best goed gelopen… ik stop ermee want mijn benen zijn moe’. Nee die moet je de hele 21 kilometer uitlopen en vooraf heel goed voor trainen.

Mijn grote fout bij die halve marathon was dat ik mezelf een doel had gesteld om hem binnen 2 uur uit te lopen en daardoor veel te snel gestart was. Na 5 kilometer was mijn lichaam in de war. We hadden heel goed getraind, ik was er dus echt op voorbereid. Alleen trainen in het bos en berg op berg af is totaal anders dan trainen op de vlakke weg. Hierdoor was mijn trainingstempo veel lager dan voorgaande jaren. Kortom, mijn intentie was om de halve marathon binnen 2 uur te lopen maar ik had niet op soortgelijke condities getraind. Mijn tijd was 2:00:39. Dat waren 40 seconden teveel. En daar was ik totaal niet tevreden over…. leuk hoor, zulke hoge eisen aan mezelf voor een rondje hardlopen waar niets vanaf hangt.

Echte gedragsverandering

Om dus doelen te bereiken, je voornemens succesvol te laten zijn is dus verandering van je gedrag nodig. Gedrag wat vaak automatisch en onbewust is. Gedrag wat compleet ingesleten is en zich niet zomaar laat veranderen. Gedrag veranderen doet gewoon pijn. Omdat je je continu bewust bent dat het ‘anders’ moet als je je doel wilt bereiken. Dat je continu moet meten en bijstellen. Want gedragsverandering is een lange termijn oefening waarbij doorzettingsvermogen en discipline cruciaal zijn. En juist die ‘lange termijn pijn’ doorkruist de ‘korte termijn pleziertjes’. En als je steeds geconfronteerd wordt met de nadelen van ander gedrag omdat de resultaten maar uitblijven en je hierdoor je ook voordelen van het oude gedrag moet missen, moet je wel een ijzeren discipline hebben. Je kunt als je vandaag start met trainen niet morgen een halve marathon lopen…. daarvoor is maanden en maanden voorbereiding nodig.

Hoe verwoord je dan je goede voornemen en zorg je ervoor dat je succesvol wordt?

Om je voornemen zo goed mogelijk te doen slagen is goede voorbereiding nodig en een concreet plan waarbij je je resultaten meet.

Stap 1 – Voorbereiding

  • Wat wil je precies bereiken in termen van resultaat?
  • Wanneer wil je het resultaat bereikt hebben?
  • Welke tussenresultaten kun je inbouwen? Welke kleine stapjes geven je steeds een beetje gevoel van succes?

Stap 2 – Motivatie

  • Past je gewenste doel daadwerkelijk bij jou? Met andere woorden, is het reëel om dit doel na te streven? Zo nee, maak er een realistisch doel van. Anders zit je jezelf alleen maar in de weg. En blij zijn met jezelf is ook een voorwaarde. Een voornemen moet vooral geen kwelling worden.
  • Hoe kun je het bereiken van je doel leuk maken? Hoe kun je jezelf tussentijds belonen als je een stapje in de goede richting hebt gezet?

Stap 3 – Actie

  • Wat is ervoor nodig om je doel te bereiken in termen van gedrag?
  • Wat ga je elke dag weer ‘anders’ doen?
  • Hoe plan je je nieuwe gedrag elke morgen? Hoe kijk je er elke avond op terug?

Stap 4 – Volhouden

  • Hoeveel discipline heb je? Welke alternatieven heb je als je dreigt af te haken? Plan deze concreet in als het fout dreigt te gaan.
  • Wat gebeurt er als je een keer in je oude patroon terugvalt? Stop in ieder geval niet als je een keer in je eigen valkuil stapt. Je kunt elk moment opnieuw beginnen. Je doel staat nog steeds overeind.
  • Werkt iets niet, stel je plan bij met gedrag dat beter bij je past. Of stel je resultaat bij dat meer realistisch is.

Stap 5 – Succes vieren

  • Voel je trots bij elke (kleine) stap richting succes. Beloon jezelf om je discipline. Geniet van het resultaat.

En als je je doel hebt bereikt, maak dan een nieuw plan. Want je wilt je resultaat niet zomaar weggooien. Om een resultaat vast te houden is weer nieuw gedrag nodig. Als ik immers getraind heb voor een halve marathon en deze succesvol heb uitgelopen, kan ik stoppen met trainen en over drie kwart jaar weer opnieuw starten of ik kan mijn trainingsschema aanpassen voor een nieuwe basisconditie.

Hoe ga jij je voornemens realiseren?

Ik wens jullie een mooi nieuw jaar! Met succesvolle voornemens….

N-Mrii

Wil je in komend jaar minder stress? Kijk dan eens op mijn site!

Met als mottto “Elke dag een klein beetje minder stress…” geef ik trainingen vanuit verschillende invalshoeken; leiderschap, communicatie en stressmanagement.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!