vrijdag, april 19, 2024
LeiderschapPositief denken en waarderenWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Plan B ‘Job Crafting’ (4)

Tevreden blikt Tim op zijn eerste plan. Nu wil hij aan de slag met zijn tweede plan. Blanco. Dat betekent dat Plan A weer even naar de achtergrond moet. De vraag die bij plan B wordt gesteld is ‘Hoe zorg je dat je interessant blijft voor de organisatie? Wat kun en wil jij voor de organisatie betekenen? Waar kunnen jouw competenties goed gebruikt worden?’. Het talent van Tim is onderhandelen en stakeholdermanagement. Hij weet elk probleem tussen projectleden en opdrachtgevers of leveranciers op te lossen. Zoals eerder gezegd, roept hij geen weerstand op. Hoewel harmonie belangrijk voor hem is, schuwt hij een productief conflict niet. Hij heeft een duidelijke mening maar ventileert die pas nadat hij goed geluisterd heeft naar de ander. Hij is van nature nieuwsgierig. Mensen vindt hij interessant. Voor Tim is zijn communicatieve talent vanzelfsprekend. Hij is zich echter pas sinds kort er van bewust dat hij hierin ‘anders’ is. Natuurlijk ziet hij dat anderen niet luisteren, meer bezig zijn met de inhoud, met het overtuigen van collega’s. Hij draait het juist om. Hij zet de mens op nummer één en vindt de inhoud niet interessant. De relatie. Daar gaat het hem om.

Hier wil hij meer mee binnen de organisatie. Ooit heeft Tim gehoord van de term ‘job crafting’. Dat gaat over het actief veranderen van het werk dat iemand doet, zodat de medewerker zijn talenten beter kan benutten. Tim wil eens kijken of hij op deze manier zijn baan anders kan vormgeven. Eerst onderzoekt hij welke vormen van jobcrafting er bestaan. Hij leest op internet dat er vier mogelijkheden zijn om talenten aan te laten sluiten op werkzaamheden. De eerste variant gaat om het aanpassen van het takenpakket van een medewerker, ofwel taak-jobcraften. Tim is senior projectmanager. Daar ziet hij niet veel mogelijkheden. Daarbij heeft hij in plan A alles al uitgewerkt. De tweede variant gaat over het veranderen van de manier van samenwerken. Dit wordt ook wel relationele jobcrafting genoemd. Zijn talenten onderhandelen en stakeholdermanagement gaan over communicatie. Dat zou een manier zijn om zijn functie anders in te richten. Hij zou bijvoorbeeld een extra rol van ‘bemiddelaar’ op zich kunnen nemen binnen de organisatie. Hij weet ook dat er bij de OR een vacature is. Daar spelen veel belangen. Zou dat een extra uitdaging voor Tim kunnen zijn? De derde vorm (context-jobcraften; thuis werken in plaats van op kantoor of op andere tijden werken) is allang mogelijk binnen de organisatie en de vierde variant (cognitief-jobcraften; anders naar het werk kijken) daagt Tim niet uit. Daar gaat hij niet verder mee. Zijn voorkeur gaat uit naar relationele jobcrafting.

Na een gesprek met de voorzitter van de OR moet hij toch even nadenken. Er blijkt veel gedoe te zijn binnen de OR. Het appèl dat enerzijds de werkgever en anderzijds een kleine groep klagende medewerkers op de OR doet, is pittig. Het lijkt alsof de OR klem zit tussen deze partijen en het nooit goed kan doen. Tim vraagt zich af of hij echt een OR-tijger is. Hij is een doorpakker, een oplosser en houdt er niet zo van als partijen blijven hangen in het verleden en de aap vervolgens bij de OR leggen. Hij is zich bewust dat niet alle conflicten op te lossen zijn als partijen daar niet voor open staan. De voorzitter van de OR ziet Tim echter graag komen. Hij kan wel wat neutrale steun gebruiken binnen zijn club. Tim bedankt hem voor zijn input en geeft aan dat hij erover nadenkt en erop terugkomt.

Tim hoeft nog maar één plan (plan C) te schrijven. Benieuwd hoe hij daarmee aan de slag gaat? Lees dan volgende week verder.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk. Of kies voor een onlinetraining!

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!