Hoe verstandig is bewegen in de hitte? (vakantiestress 3)

Mijn lichaam schreeuwt om structuur en beweging. Hoewel ik elke dag uren wandel, zorgen de korte broeierige nachten en de klamme verzengende hitte overdag ervoor dat ik me moe voel. Tijd om wat aan mijn conditie te doen. Ik kom beneden met mijn hardloopshort en -shirt al aan. Drink een kop koffie en trek mijn trailschoenen aan. Want rennen op onverharde ondergrond, in het bos, berg op en af, geeft mij de meeste energie. Nu maar hopen dat mijn knie dat kan beamen.

Ondanks het sukkeldrafje gaat mijn hartslag meteen omhoog en begin ik te zweten. Het is ook al behoorlijk warm buiten. Om mezelf af te leiden, loop ik in gedachten het lijstje af van bewegen en sporten bij hoge temperaturen.

Controleer de buitentemperatuur. Is het boven de 25 graden én ben je niet gewend aan sporten bij dergelijke temperaturen? Bedenk of je echt wilt gaan! Vink. Het is 21 graden en nog lekker koel.

Start rustig zodat je lichaam aan de hitte kan wennen. Vink. Met mijn huidige conditie moet ik wel rustig aan doen.

Drink bij warmte twee keer zoveel water dan normaal, vooral als je veel in de zon bent. Als je intensief sport moet je isotone drank tot je nemen. Oeps, die gaat niet op. Ik ben zo uit bed gerold, heb één kop koffie gedronken. Maar ik heb helemaal niet gedacht aan een glas water, of twee. Sterker nog, ik heb sinds ik de avond ervoor naar bed ben gegaan helemaal niets meer gedronken. Ondertussen gutst het zweet toch van mijn lichaam en irritant genoeg drupt het zout regelrecht mijn ogen in.

Tijdens een korte inspanning (korter dan 45 minuten) is tussentijds drinken niet nodig. Vink. Ons doel is maximaal een half uur te rennen.

Smeer je goed in met zonnebrandcrème. Ook geen vink. Het is nog vroeg en we rennen vooral in de schaduw. En we zijn al goed gewend aan de zon. Ik zorg er wel voor dat ik niet verbrand.

Draag de juiste, beschermende kleding en een zonnebril. Vink voor wat betreft de kleding. Lekker luchtig en het zweet verdampt meteen. Bewust geen pet opgedaan. Dan kan ik de warmte onvoldoende kwijt. Zonnebril vergeten. Dat is stom! Die was wel lekker geweest want ondanks de schaduw is het licht mij te fel.

Stop als je lichaam het laat afweten. Dat is waarschijnlijk de belangrijkste tip. Maar wanneer weet ik dat mijn lichaam bevangen wordt door hitte? Uit ervaring weet ik dat veel sporters veel te lang doorgaan omdat hun geest sterker is dan hun lijf. Gelukkig ben ik niet zo’n extreme doorzetter als het om sport gaat. Ik weet wel wat het is om last te hebben van verschillende warmte-aandoeningen zoals spierkramp, flauwvallen en een zonnesteek. Die laatste wordt gekenmerkt door extreme vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en zweten. En in mijn geval overgeven. Wat was ik ziek, en dom, na een hele week bakken in de zon. Met ‘hyperthermie’ heb ik gelukkig geen ervaring. Dan warmt je lichaam letterlijk te veel op, en kunnen organen uitvallen en ga je tevens irrationeel gedrag vertonen.

Ruim éénenveertig minuten later hangt mijn tong op mijn knieën en strompel ik doorweekt de oprit op. Yes, I did it! Nu maar hopen dat mijn knie morgen geen reusachtige vorm aanneemt… Ik neem me voor het sporten weer op te pakken. Dat ik genoeg discipline kan opbrengen om weer wekelijks te gaan rennen, afgewisseld met zwemmen en wielrennen. Het zou mooi zijn als mijn conditie snel toeneemt en dat er wellicht nog wat gewicht van me afvalt. Fijne vakantie!

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: