Moeder-dochter-momentjes

Terwijl ik op neerplof, valt mijn blik op de gezellige plantjes die een plekje hebben gekregen op de ronde tafeltjes voor de bank. Het ziet er knus uit met al die verschillende potjes. Het is het resultaat van één van de twee missies die ik met onze dochter heb ondernomen. In gedachten ga ik terug naar het tuincentrum waar het eerste uitje begon… Het is zaterdag na Black Friday. Gewapend met winkelkar en mondkap wandelen we de winkel in, enigszins verbaasd over het feit dat er geen klant te bekennen is deze middag. Zou iedereen in de stad op koopjesjacht zijn? Geen idee. Ik wil een kleine kerstboom met kluit. Misschien nog wat kerstspulletjes en wat potjes. We nemen de tijd en genieten van de rust. We crossen tussen verschillende boompjes door en kiezen uiteindelijk de mooiste. Ook belanden er twee bloeiende Helleborissen in onze kar.

Dan lopen we het deel met de kamerplanten in. Daar staat de kas boordevol met planten in allerlei tinten groen. Sommige voorzien van kleurige bloemen. Het ruikt er een beetje vochtig. Hoewel ik nooit in een oerwoud ben geweest, doet het me denken aan de jungle. Ik begin mijn zoektocht naar leuke potten. De wanden staan vol, gesorteerd op kleur. De bekers met miniplantjes op onze salontafeltjes zijn te klein geworden. Het wordt tijd dat de planten wat meer ruimte krijgen. Grotere potten dus. We zijn bijna een uur aan het kiezen. Verschillende vormen, kleuren en maten gaan door onze handen. We roepen elkaar en steken potjes ter goedkeuring de lucht in. Een simpele knik- of schudbeweging is voldoende. Soms zoeken we elkaar enthousiast op met een nieuwe ontdekking. Ook komen er nieuwe miniplantjes bij. Onze dochter is gek op plantjes. Ze heeft overal stekjes vanaf gehaald en haar kamer staat vol met opgegeven planten die een nieuw leven krijgen. De middag verloopt volledig in harmonie. Als we met een overvolle kar bij de auto aankomen schrikken we van de tijd. Zijn we zolang in de winkel geweest? Blij komen we thuis en geeft dochterlief alle plantjes een nieuwe pot.

Een week later gaan we weer samen op pad. Deze middag staat de verfwinkel op het programma. Ze verkopen er ook teken- en schilderspullen. Dochterlief weet precies wat ze wil. Syberisch krijt. De verkoper kijkt haar met dwaze ogen aan. ‘Wat wil je?‘. Hij heeft er nooit van gehoord maar hij zoekt het wel op in de computer. ‘Nee, dat hebben we niet. Wel in een ander filiaal‘. Dan helpt ze mij met mijn lijstje. Ze adviseert me welk materiaal het beste is. Ik werk het liefst met potloden die heel zacht zijn. Een lage B-graad dus. Liefst 8B of 9B. Daar kan ik fijn grote donkere vlakken mee maken. Ook staan grafietpotloden en hele dikke potloden in verschillende hardheden op mijn lijstje. Ook nu zijn we zeker een uur aan het neuzen in een paradijs met creatief materiaal. We bekijken alles. In de toekomst wil ik met pastelkrijt gaan werken. Naast een stuk of 30 potloden belanden ook een gum, puntenslijpers, gumpotlood, een tekendoos en twee schetsblokken op de toonbank. Opgetogen verzamel ik thuis alles wat ik op tekengebied heb en maak ik een nieuw plaatsje in de kast voor mijn spullen. Terwijl ik dat doe ervaar ik een gevoel van geluk.

Afgelopen week licht ik tijdens de online training ‘Positief omgaan met tegenslag’ kort toe wat de bouwstenen van geluk zijn. Ik definieer het als ‘het vermogen om de goede dingen op te merken, deze te waarderen én ervan te genieten‘. Bewust genieten is dan ‘een weloverwogen daad die je onderneemt om het plezier dat je ervaart te laten voortduren‘. Klinkt ingewikkeld… Hoe doe je dat dan? Eigenlijk is het heel simpel. Het gaat om de focus op details. Opmerken en stilstaan bij die kleine momenten die vaak heel vanzelfsprekend zijn. Als ik op het moment zelf, zoals met mijn ‘grote kleine meid’, de moeite neem om echt stil te staan, kan ik dat soort ogenblikken volledig doorleven. Maar ik ben ook goed in het genieten van dingen die in het verleden gebeurd zijn. Door al die fijne herinneringen tot in detail terug te halen en ze in gedachten opnieuw te beleven. Het roept dat gelukzalige gevoel weer helemaal op. Ook dat is genieten. Automatisch verschijnt er dan een glimlach op mijn gezicht.

Het groene samenspel dat de woonkamer siert, vormt nu elke avond een mooi aandenken aan onze gezellige moeder-dochter-momentjes. Het geeft me een fijn gevoel. Geluk zit voor mij ook in die kleine herinneringen.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: