zaterdag, juni 22, 2024
Doelgericht aan de slagWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Zwermintelligentie op kantoor!

Het begint al te schemeren als we door het kale veld lopen. In de verte hoor ik ze aankomen. Ik kan het niet nalaten om te stoppen en mijn hoofd richting het geluid te draaien. Het blijft de moeite waard om ze te aanschouwen. Het is zo’n bijzonder fenomeen! De ganzentrek. Elk jaar weer…

De ganzen naderen langzaam. Ze vliegen in V-formatie en moedigen elkaar én de voorste gans enthousiast aan. Ze lijken precies te weten waar ze naartoe moeten. Soms neemt een andere gans de koppositie over. Ook haakt er wel eens één gans af, die vervolgens ondersteund wordt door een paar maatjes. Of ze sluiten met zijn allen weer aan of ze blijven bij de gans die hulp nodig heeft en vliegen met een andere formatie verder. Het schouwspel is enerzijds zo doelgericht en anderzijds zo op elkaar afgestemd. Het systeem lijkt perfect en het maakt me blij.

Jaarlijks vliegen miljoenen ganzen vanuit de poolstreek naar het zuiden om te overwinteren. Ze leggen collectief duizenden kilometers af. Als systeem zijn ze krachtig én intelligent. Zo overleven ze. In hun samenwerking hanteren ganzen een beperkt aantal regels waar de hele groep zich aan houdt. Ze kennen hun bestemming en houden vast aan hun route. Ze vliegen in V-formatie omdat ze hierdoor grotere afstanden kunnen overbruggen. Ook zorgt deze formatie voor een betere zichtbaarheid. Ze lossen elkaar af als de voorste gans moe wordt en delen zo het leiderschap. Ze zijn heer en meester in het elkaar aanmoedigen en successen vieren. Ganzen erkennen zonder problemen de prestaties van hun groepsmaatjes. Ook staan ze voor elkaar klaar als een gans uit formatie dreigt te raken. Ze ondersteunen die gans die even niet meer verder kan. Geen enkel probleem. Ze doen het allemaal samen!

Terwijl ik doorloop, met mijn gedachten bij de zwermintelligentie van de wilde gans, beeld ik me in hoe zo’n systeem zou werken bij een mensenteam. Waarbij elk teamlid zich focust op het gemeenschappelijke teamdoel, zich houdt aan de regels van het team. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Ik zie het letterlijk voor me. Een enthousiast team dat elkaar oprecht beter maakt. Een wirwar van optimistische aanmoedigingen. ‘Goed gedaan, Sjaak!’. ‘Kan ik je helpen, John?’. ‘Ik loop vast, wie heeft een oplossing?’. ‘Héé Filo, ik zie dat je afwijkt. Ondersteuning nodig?’. ‘Lekker bezig, Sarah!’. ‘Collega’s, ik houd het niet bij… Wie helpt me even bij te tanken?’. ‘Ik!’ “Tuurlijk help ik je even!’. ‘Geen probleem, vertel…!’. Wie zou er niet in zo’n team willen (samen)werken? Een team dat zich kenmerkt door samen-gedrag.

Helaas zijn we geen wilde ganzen. De tamme mens leeft volgens andere systeemregels. Grote mensen kunnen soms heel klein zijn in hun solistische normen waar eigen belang vaak boven het teamdoel lijkt te staan. Onze onderzoekende en kritische houding heeft de mensheid veel gebracht maar tegelijk veel kapot gemaakt voor het individu. Daarbij vertonen we van tijd tot tijd vaker tegen-gedrag dan samen-gedrag. Best jammer! Want dat kost veel energie en het levert op termijn frustratie en gedoe op.

Hoe zouden systeemregels voor een ideaal mensenteam eruit kunnen zien? In positieve woorden. Dus niet wat we niet willen maar juist wat we wel willen! Iets in de trant van ‘Ons team vormt een eenheid waarin iedereen zijn eigen plek heeft! Iedereen hoort erbij! Wij dragen allemaal bij aan het gezamenlijke doel waarbij we elkaars afzonderlijke bijdrage erkennen! Wij accepteren elkaar én benutten elkaars unieke kwaliteiten bij het bereiken van onze doelen! Wij luisteren naar elkaar, stellen vragen én ondersteunen elkaar!‘ Natuurlijk moet zo’n systeem actief ‘geladen’ worden door de teamleden. Zodat het echt gaat leven. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat onder de regels wordt verstaan… En hoe die regels er in concreet gedrag uitzien. Met zo’n krachtig systeem zou elk team gaan vliegen! Ongeacht de formatie.

Ondertussen vliegt er een nieuwe groep wilde ganzen over. Prachtig in V-formatie. Terwijl ik omhoog kijk, mijmer ik nog even verder. Ook deze formatie zal, door hun ultieme samenwerking, de uiteindelijke bestemming bereiken. Ik geloof er heilig in dat een team dat focust op de aanwezige kwaliteiten en leert oplossingsgericht samen te werken sneller haar doel zal bereiken. Met minder stress en meer plezier.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!