Hoe geslaagd ben jij?

Afgelopen woensdag was het spannend bij ons thuis. De examenuitslagen werden bekend gemaakt. In de loop van de morgen kwamen de eerste berichten binnen van scholieren die geslaagd waren. Onze dochter Amanda zou pas na half 5 door haar mentor gebeld worden. Eerst werden de “gezakte” leerlingen gebeld en vervolgens de “geslaagden”. Enorm spannend…

Rond 10 over 5 kwam het verlossende telefoontje…. “GESLAAGD”! Amanda barstte meteen in huilen uit van blijdschap en ontlading. Haar mentor vroeg of ze de telefoon aan haar moeder wilde geven. Dat was niet zo’n slim idee want ik zat mee te janken en kon geen woord uitbrengen. Wederom voelde ik me als mama supertrots!

Maar het is toch eigenlijk raar dat “geslaagd zijn” zo belangrijk is in onze westerse samenleving. Je bent geslaagd of niet. Hoe hoger de opleiding, hoe geslaagder je wordt. De norm luidt “Zorg dat je slaagt in het leven!”. En dan kun je het woord “slaagt” vervangen door “succesvol”. Het leven draait volledig om presteren en resultaten neerzetten. En dat moet natuurlijk gezien worden.

Maar wanneer ben je eigenlijk geslaagd of succesvol?

  • Als je een goede baan hebt en “het” gemaakt hebt?
  • Als je in een “dikke” auto rijdt?
  • Als je een groot huis hebt met veel grond?

Hoe relatief is dat eigenlijk?

  • Een goede baan staat vaak voor dag en nacht werken.
  • Een “dikke” auto betekent veelal uren lang op de weg en veelvuldig aansluiten in een lange rij langzaam rijdend verkeer op de snelweg.
  • Een groot huis is vaak volledig eigendom van de bank.

En hoe geslaagd ben je dan? Als je elke dag gezeur hebt, keihard moet werken om dat laagje vernis bij te houden. Gaat het om de buitenkant of om de binnenkant?

Onze dochter gaat naar de kunstacademie. Daar ligt haar passie en daar is ze al jaren naartoe aan het werken. Vroeger tekende ze veel, daarna ging ze filmpjes maken en nu fotografeert ze veel. Ze heeft een goed oog voor details en weet de emotie vast te leggen op de plaat. En ze vindt het leuk om met kinderen om te gaan. Dus, fotografie en docentenopleiding op de kunstacademie.

Een docent vroeg haar of haar keuze wel zo’n verstandige beslissing was. Want, tja, een opleiding aan de kunstacademie geeft nauwelijks baangarantie én een laag inkomen. Ze kan toch iets beters met haar capaciteiten doen. Zucht, als moeder hoorde ik dat aan maar kwam niet tussen beiden. De norm “Zorg dat je slaagt in het leven” lag overduidelijk aan de vraag ten grondslag.

Mijn grote vraag is dus “Wanneer ben je geslaagd in het leven?”. Is dat als je vanuit je binnenkant kiest voor zingeving, vreugde, passie en flow? Of is dat als je kiest voor de buitenkant van aanzien, positie, populariteit en groter en meer? Deze laatste variant is een keuze uit schaarste en negativiteit. Geen keuze vanuit het hart maar vanuit het hoofd. Ik geloof dat dit erg veel stress oplevert in de huidige samenleving. Een keuze van binnenuit, vanuit intrinsieke motivatie, is er één van vertrouwen, energie, geloof en overvloed. Het leuke is dat “succes” bij een keuze van binnenuit vaak een onbedoeld neveneffect is.

En ik weet, als iemand echt iets wil (en wéét wat hij of zij wil), hij of zij dat ook kan bereiken! Dus, ik maak me volstrekt geen zorgen om onze dochter. Zij komt er wel! Het belangrijkste is dat ze gelukkig is en plezier heeft in wat ze doet, ongeacht wat dat inhoudt en ongeacht wat anderen daarvan vinden.

Hoe geslaagd ben jij?

N-Mrii

Wil je mijn blogs volgen? Schrijf je dan hier in.

Ik heb me gespecialiseerd in stress en stressoplossingen. Wil je meer informatie over mijn trainingen, coaching of strategiesessies? Kijk dan op mijn site of neem contact met me op. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Hoe geslaagd ben jij?

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: