dinsdag, april 23, 2024
LeiderschapPositief denken en waarderenWerk en loopbaan

Zonder afscheid geen toekomst…

Als er iets verandert in je leven betekent dit meestal afscheid nemen van mensen. Bij een nieuwe fase hoort het afsluiten van de oude fase. Iets afsluiten is belangrijk om verder te kunnen. We hebben hier heel wat rituelen voor uitgevonden. Maar soms wil je geen afscheid nemen, soms kun je geen afscheid nemen en soms mag je geen afscheid nemen.

Wanneer is afscheid nemen lastig?

Allereerst is het belangrijk of je invloed hebt op het afscheid. Een gedwongen ontslag of een (onverwachts) overlijden van een dierbare zijn vaak niet te beinvloeden en kunnen behoorlijk wat machteloosheid te weeg brengen. Je kunt er immers niets aan veranderen. Toen ik volstrekt onverwachts (inmiddels 7 jaar geleden) mijn partner verloor, heb ik me behoorlijk machteloos gevoeld. Ik kon het maar niet begrijpen… en ik wilde er zo graag grip op hebben. Het lukte mij lange tijd niet om het te accepteren en kon het daardoor maar moeilijk afsluiten.

Rechtvaardigheid is ook een belangrijke factor om iets goed te kunnen afsluiten. Als je bijvoorbeeld in jouw ogen onterecht uit een organisatie gewerkt wordt op een vervelende manier, gewoon omdat iemand je niet mag of omdat je te lastig bent in het team, kan dat ook tot verzet leiden. Vaak is het ook een opeenstapeling van kleine dingen die uiteindelijk voor grote frustraties zorgen. De negativiteit loslaten kan dan heel lastig zijn.

Ook de reden van het afscheid kan een rol spelen. Als jij ergens vertrekt omdat je elders nieuwe kansen ziet en mogelijkheden wilt exploreren, maakt het een stuk makkelijker. Je hebt je blik gericht op de toekomst en richt je gedreven op iets wat je zelf wilt bereiken. Je kunt ook ergens vertrekken uit onvrede. In dat geval loop je het risico te blijven hangen in onvrede en verzuring hetgeen je belemmert om positief verder te kunnen.

Mijn eigen afscheid

Vorige week heb ik afscheid genomen van de collega’s waaraan ik (deels indirect) ruim 6 jaar leiding heb gegeven. Ik heb veel collega’s zien groeien en bloeien. En ik heb een aantal collega’s zien worstelen en iedere keer boven zien komen. We hebben als bedrijf geweldige resultaten bereikt. Ik ben trots op deze mensen en dankbaar dat ik getuige heb mogen zijn van al deze ontwikkelingen. Dat kan ik dus positief afsluiten. En als ik terugkijk is nu een goed moment om afscheid te nemen. Want voordat een deur open gaat moet eerst een oude deur dicht.

Gave ontmoetingen

Op dit moment ontmoet ik nieuwe mensen uit heel verschillende branches en met verschillende achtergronden. En dat is gaaf! Ik krijg er energie van… Soms duizelt het me omdat deze mensen zo’n andere kijk op dingen hebben, waardoor ik getriggerd wordt. Mijn ideeënmachine draait weer op volle toeren. Tja, wat bevlogenheid en passie allemaal met een mens kunnen doen….

Afscheid nemen, hoe doe je dat als je dat lastig vindt?

  1. Heb je invloed op de situatie (en dat is vaker dan je denkt!)? Gebruik die invloed dan om de situatie op een positieve manier naar je hand te zetten. Als de situatie niet te beinvloeden is, probeer dan het afscheid te accepteren en neem de tijd hiervoor.
  2. Ervaar je de situatie als onrechtvaardig? Laat het los en leg je erbij neer! Vechten zorgt voor veel negativiteit en slapeloze nachten. Het is jouw beeld van de situatie die op dat moment vaak niet de werkelijk weergeeft. Je kunt wel gelijk hebben maar je gelijk halen zorgt voor veel meer ellende. En daar is het leven veel te waardevol voor.
  3. Lukt het je om naar de kansen te kijken? Probeer het afscheid zin te geven. Er is meestal wel iets positiefs waarmee je verder kunt of wat de oude situatie je heeft opgeleverd. Benoem dat. Kijk naar de deuren die opeens voor je open gaan.
  4. Ten slotte, neem afscheid op een manier die bij jou past! Afscheid nemen is al moeilijk genoeg. Laat je niet verleiden om het op een manier te doen waarbij jij je niet prettig voelt. Dan gaat het knagen.

Wanneer is afscheid nemen voor jou moeilijk?

N-Mrii

Wil je mijn blogs volgen? Schrijf je dan hier in.

Ik heb me gespecialiseerd in stress en stressoplossingen. Wil je meer informatie over mijn trainingen, coaching of strategiesessies? Kijk dan op mijn site of neem contact met me op. Dan bekijken we samen de mogelijkheden.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!