Slimme olifantenpaadjes… Een omleiding bij stress?

Sky en ik wandelen over de holle weg naar beneden. Aan beide zijden worden we omsloten door hellingen en bomen. Een smal rivierbeddinkje markeert het pad… Het regenwater volgt min of meer dezelfde holle weg. Bijna onderaan maakt het pad een haakse bocht naar links, ook aan beide zijden omgeven door bomen en struiken. Na zo’n 100 meter komt het pad uit op een y-splitsing. Het regenwater houdt zich echter niet aan het pad en stroomt de makkelijkste weg rechtdoor naar beneden op het punt waar het pad afbuigt. En lui als mensen zijn, wordt het door het water gebaande pad, door steeds meer mensen gevolgd. Inmiddels is het een platgetreden pad geworden. Een olifantenpaadje in het hellingbos.

Wat is een olifantenpaadje?

Een olifantenpaadje is een pad dat olifanten in Afrika en Azië maken terwijl ze door het hoge gras stampen. Andere diersoorten nemen vervolgens ook dit door olifanten geplette graspad en hierdoor ontstaan nieuwe paden. Gras groeit er niet meer.

Ook wij maken veel olifantenpaadjes in ons leven, letterlijk en figuurlijk. Want lui als we zijn, kiezen we vaak de kortste en de makkelijkste route. Niet alleen op de weg, ook in het werk, op de computer en met processen. Zo’n ‘sluiproute’ spaart veel tijd en energie. Ideaal dus! Of toch niet?

Waarom kiezen we dan toch vaak voor een omleiding?  

Als mens zijn we geneigd om lastige situaties te vermijden. Een collega die altijd moeilijk doet, ga je echt niet vragen om een taak over te nemen. Dan stap je liever op die andere collega af, die altijd voor je klaar staat. En zo vermijd je de eerste collega en maak je onbewust een omleiding. Het wordt een gewoonte om altijd naar die bepaalde collega te stappen en de andere te ontlopen. Je ontloopt hiermee de confrontatie. De vraag is of dit wel zo handig is… Want je ontwijkt hiermee een situatie en houdt het in stand. En het bevordert de samenwerking niet.

Een schuttersputje graven

Ook bij werkdruk en -stress spelen omleidingen een rol. Als jij bijvoorbeeld de oorzaak van werkdruk en – stress alleen bij een ander, je werkgever bijvoorbeeld, neerlegt, verklaar je jezelf machteloos. Het ligt niet aan jou en dus hoef jij niet te veranderen. Je blokkeert als het ware de weg naar een complete oplossing. Je graaft jezelf in, in een schuttersputje en kunt geen kant meer op. Klagen is het enige alternatief. En dat lost jouw werkstress niet op. Sterker nog, je maakt het alleen maar erger. Want jouw positie in het schuttersputje kan onhoudbaar worden.

Een vermijdingspaadje aanleggen

Of als jij stress krijgt van het wekelijkse werkoverleg omdat daar altijd dezelfde personen aan het woord zijn en zich negatief uitlaten over jouw ideeën. Dan haal je het wel uit je hoofd om nieuwe ideeën naar voren te brengen. Je gaat met een bepaalde spanning naar het overleg. Je probeert voor en na de vergadering nog wat invloed uit te oefenen op anderen maar al snel merk je dat ook deze omweg niet helpt. Je hebt een vermijdingspaadje aangelegd.

Een omleidingsroute bouwen

Of als jij een afwijzende boodschap moet brengen. Hoe doe je dat? Laat jij het een ander doen? Zodat jij buiten schot blijft? Of breng je de negatieve boodschap via mail. Lekker onpersoonlijk… En wat is het effect op de ontvanger? Die voelt zich volstrekt niet serieus genomen. Hiermee bouw je een omleidingsroute.

Gewoontepaadjes

Al die vermijdingspaadjes, omleidingsroutes en schuttersputjes hebben één ding gemeen. Ze worden, net als een olifantenpaadje, een nieuwe gewoonte. Waardoor je ze op de automatische piloot volgt. En niet meer kritisch kijkt naar je eigen handelen. Ze lijken de makkelijkste weg maar in feite zijn ze stressverhogend. Je houdt hiermee dus stressvolle situaties in stand en zet jezelf klem in het probleem. Het kost je heel veel energie. Hoe moeilijk ook, met je uitdaging aan de slag gaan, geeft uiteindelijk veel energie en trots. En je bent minder tijd kwijt aan piekeren.

Sky en ik houden ons nog altijd aan het oorspronkelijke pad. Toch uit gewoonte?

Welke paadjes leg jij aan?

N-Mrii

Wil jij op een flexibele manier omgaan met uitdagingen in je leven? En investeren in de dingen die belangrijk zijn voor jou? Doe dan mee met de training ‘ACT – The Intensive’!

Ga zes weken met een vaste groep aan de slag op donderdagavond. Kijk op minderstressophetwerk.nl voor meer informatie of mail me op info@nmrii.nl.

De training start eind oktober.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: