Doe ik het wel goed?

Amanda stopt een dvd in de speler. Ze heeft drie dvd’s uitgekozen om te kijken tijdens onze moeder-dochter-avond. Deel 1, 2 én 3 van ‘Fifty shades of grey’. Een gênant gevoel overvalt me. Ik weet niet wat ik ervan moet vinden… Waarom zou ik deze ‘erotische’ films met mijn dochter willen kijken? Ik kwam in het eerste boek al niet verder dan pagina honderdtwintig. Amanda staat letterlijk te stuiteren. Ze vindt het zo leuk om die films samen met mij te kijken. En dat terwijl ze de films al drie keer heeft gezien.

Haar enthousiasme doet me denken aan vroeger. Het moment dat ik haar leerde fietsen. Of al die keren dat we aan het badmintonnen waren voor ons huis in Geldrop. De speurtochten in het bos achter ons huis. Want hoe zorg je ervoor dat je een klein meiske wandelen leuk laat vinden?

Mijn gedachtenkronkels brengen meteen de vraag naar boven ‘Of ik het wel goed gedaan heb?’. Ben ik een goede moeder voor haar geweest? Ik heb al die jaren gewerkt… Een fulltime baan in een leidinggevende functie met veel verantwoordelijkheden. Amanda geeft aan dat ik het heel goed heb gedaan. Dat is fijn om te horen.

Elke verandering in werk of privé zorgt ervoor dat je een nieuw evenwicht moet vinden. Zo was dat ook met mij en Amanda. Een kind krijgen alleen al is voor een moeder een enorme verandering. Ga je minder werken of niet? En als je minder gaat werken, blijft het werk vaak hetzelfde. Het aantal uren neemt af maar de workload blijft gelijk. En wat doet een jonge moeder dan? Die gaat nog harder werken. Want die voelt zich schuldig naar haar collega’s dat ze minder aanwezig is, dus gaat ze in de versnelling. Minder vaak een gezellig praatje, maar full focus op de inhoud van haar baan. Want ze wil iedereen laten zien dat ze nog meetelt. En dat gaat aan alle kanten knarsen. Ze kan simpelweg niet iedereen tevreden stellen. En met deze strategie zichzelf al helemaal niet.

Want die jonge moeder heeft het thuis ook een stuk drukker gekregen. Ze wil toch haar sociale leven aanhouden, sporten, het huishouden doen en een kind opvoeden dat veel aandacht vraagt. En de race om de klok wordt met kleine kinderen versterkt. Je bent minder flexibel. Je kunt niet meer snel een boodschap halen. Nee, je ogen zijn steeds gericht op de tijd om de kids ergens te brengen of te halen. En als de nachten dan verstoord worden door een hongerige baby of de uren wegtikken terwijl je wakker ligt en aan het piekeren bent over hoe je alle ballen hoog moet houden, gaat er iets mis. Slaap is enorm belangrijk, zeker in een drukke fase van je leven. En een continu schuldgevoel gaat aan je knagen. Het zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen afneemt.

Hoe zorg je voor balans tussen privé en werk? Na een grote verandering in je leven, zeker na het krijgen van een kind voor een moeder, is dat heel lastig. Je moet letterlijk accepteren dat dingen anders zijn. En je moet ook zelf zorgen dat je je taken in balans brengt met het aantal uren dat je werkt. Je kunt geen fulltime baan in parttime uren proppen. En vervolgens nog energie hebben om het huishouden te bestieren en aandacht te geven aan partner en kinderen. Dat betekent in eerste instantie hulp vragen. Taken verdelen, partner en familie inzetten. En dat betekent ook dat je met je leidinggevende duidelijke afspraken maakt wat je wel doet en wat je niet doet. En dat je met je grenzen aan de slag moet. Je eigen grenzen benoemen en vervolgens bewaken. Dat betekent ook nee zeggen. Want als jij later terug kijkt op je leven, denk je echt niet ‘Goh, had ik nog maar harder gewerkt!’. Nee, dan denk je meer zoals ik ‘Heb ik het wel goed gedaan? Ben ik er genoeg geweest voor mijn gezin?’.

De eerste ‘Fifty shades-film’ valt reuze mee. Het is best een langzame film met veel mooie muziek en typisch Amerikaanse scenes. Heerlijk romantisch en niet te ingewikkeld. Voordat we verder kijken, gaan we samen wandelen met Sky. Inmiddels in mijn gêne over. Het is hartstikke leuk om met mijn dochter ‘Fifty shades’ te kijken. We genieten van ons moeder-dochter-moment. En van de beeldschone hoofdrolspeelster Anastasia Steele. En stiekem geniet ik ook van dat lekkere kontje van Christian Grey…

N-Mrii

Wil jij op een flexibele manier omgaan met uitdagingen in je leven? En investeren in de dingen die belangrijk zijn voor jou? Doe dan mee met de training ‘ACT – The Intensive’!

Ga zes weken met een vaste groep aan de slag op donderdagavond. Kijk op minderstressophetwerk.nl voor meer informatie of mail me op info@nmrii.nl. De training start eind oktober.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

4 gedachten over “Doe ik het wel goed?

 • 14 oktober 2018 om 10:09
  Permalink

  Als je te veel aandacht geeft aan je kinderen is het ook weer niet goed. Als kinderen zich los maken en eigen keuzes maken, heb je het naar mijn idee heel goed gedaan.

  Beantwoorden
 • 14 oktober 2018 om 16:30
  Permalink

  Mooi artikel AnneMarie! Ontzettend goed geschreven! Dat is de vraag die iedere moeder zich stelt. Amanda kan zich geen betere moeder wensen dan jou! Geniet van elkaar en jullie quality time samen!

  Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: