Hoe kies jij voor werkdruk en stress? – deel 1: Teveel werk

Op de vraag ‘Waarom kies jij voor stress?’ krijg ik vaak een ontwijkend antwoord. Iets in de trant van ‘Ja, daar kan ik toch zeker niks aan doen! Het ligt aan mijn baas. Hij zorgt voor zoveel werk!’. Mijn motto ‘Stress is een keuze!’ zorgt voor nogal wat ophef. Want op het moment dat je beseft dat jij er zelf voor kiest om druk te zijn, ben je meteen verantwoordelijk voor de oplossing. Dan moet je zelf in beweging komen en kun je de schuld niet meer bij anderen leggen.

Deelnemers aan mijn trainingen noemen de volgende drie oorzaken als hun grootste stressbronnen:

  1. Te veel werk
  2. Continue verstoringen
  3. Slechte communicatie

Onbewust kiezen ze daar voor! Geldt dat ook voor jou? Enig idee waarom?

Kiezen voor te veel werk

De eerste vraag die in me opkomt is ‘Wat is te veel werk?’. Ik denk dat je je beter kunt afvragen wanneer het werk voor jou te veel wordt. Dat is namelijk persoonsgebonden. De een vindt het heerlijk om een stapel werk te mogen wegwerken. De ander verkrampt al bij het zien van drie dossiers.

Als doeners vinden we het fijn om druk te zijn. We tonen immers onze ambitie als we druk zijn. De impliciete boodschap die veel mensen afgeven is ‘Kijk mij eens heeeel druk zijn! Ik ben echt belangrijk!’. Als het ze vervolgens te veel wordt, stel ik ze de retorische vraag ‘Waarom kies jij er dan voor om zoveel te willen?’. En soms ook ‘Waarom kies je ervoor om al die taken zo chaotisch en inefficiënt af te werken?’

De hoeveelheid werk is meestal niet het probleem! Wel het feit dat je jezelf veel te belangrijk maakt. Dat je overal ja tegen zegt. Dat je al je taken even groot maakt. Dat je zelf je agenda overvol plant. Dat je geen heldere en concrete afspraken maakt. En dat je je taken zelf helemaal niet efficiënt afwerkt. Een combinatie van factoren dus. Maar toch volharden we in ‘de hoeveelheid werk’ als oorzaak voor onze werkstress.

Belangrijk en aardig gevonden worden zijn dus ingrediënten om druk te zijn. Ook het ontbreken van structuur én handige systemen dragen bij aan druk zijn. Dat continu roepende stemmetje in je hoofd dat ‘goed niet goed genoeg is’, maakt jouw werkdruk compleet. Als jij druk wilt zijn, adviseer ik vooral door te blijven modderen. Ook dat is een keuze!

Kies jij onbewust voor werkdruk en stress? Of maak jij nu een bewuste keuze voor balans? Kijk dan eens genuanceerd naar jouw stressbronnen en naar jouw aandeel in je eigen stress. Wat kun je beïnvloeden? Wat wil je veranderen? Ben je bereid daar tijd en energie in te steken?

N-Mrii

Volgende week deel 2 – Over continue verstoringen in je werk.

Hulp nodig bij jouw stressmanagement? Kijk dan op mijn vernieuwde site naar de Training ‘Stress de Baas!’ of de Training ‘Jongleren met taken en tijd’.

Of kies voor één van ‘The Intensive trainingen’.

Je kunt ook kiezen voor stresscoaching.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: