Corona-productiviteit

Rustgevende akkoorden klinken in de keuken. Mijn man heeft een akoestische gitaar aangeschaft nu hij thuis werkt. Elke dag oefent hij een half uurtje aan het einde van de werkdag, terwijl ik sta te koken. Het is een ontspannen momentje naast onze gezamenlijke ochtendwandeling en het bosrondje tijdens de middagpauze. We hebben onze draai in huis helemaal gevonden. Werk en privé zijn meer in balans dan ooit!

Dat merk ik ook aan mijn coachees met een vast dienstverband. In het begin was er veel stress. Enorme chaos. Het werk veranderde. Vooral voor leidinggevenden die ineens op afstand moesten gaan managen en die van de één op andere dag een verschuiving in prioriteiten en kerntaken zagen. Het is de meesten inmiddels gelukt om de thuiswerksituatie optimaal in te richten. Er is meer evenwicht.

Wat daarbij opvallend is, is dat bijna iedereen die ik spreek met een vaste baan, aangeeft dat ze veel productiever zijn dan voorheen. Ook leidinggevenden vertellen dat hun teams effectiever zijn. Een positief bij-effect van de lockdown?

Werknemers in de thuissituatie, zonder kinderen, worden minder gestoord. In een kantoortuin of afdeling met collega’s zijn er zoveel stoorzenders dat je continu van je werk wordt afgehouden. Het is dan lastiger om je focus op één taak te richten en het werk in-één-keer goed af te ronden. Thuis is dat anders. Daar kun je je afsluiten en taak voor taak gestructureerd afwerken. Daarnaast is er minder reistijd, die nu vaak benut wordt om nog even door te gaan.

Ook hoor ik dat de werkoverleggen efficiënter verlopen. In online vergaderingen met een goede voorzitter wordt sneller to-the-point gekomen. Collega’s die normaal lopen te emmeren of zinloze opmerkingen maken, zijn minder geneigd hun remmende bijdrage te leveren. Op de één of andere manier is dat online vergaderen toch afstandelijker en vermoeiender. Dat betekent dat iedereen meer zijn aandacht erbij heeft en minder met de boodschappen voor het avondeten in het hoofd zit. Bij lange overleggen, kan het ook weer zijn dat mensen ‘stiekem’ gewoon doorwerken.

Ten slotte begrijp ik dat medewerkers oplossingsgerichter zijn geworden. Ze zoeken dingen sneller zelf uit in plaats van een vraag over de afdeling te roepen in de hoop dat een collega ‘het’ wel zal weten. Met als gevolg dat de hele afdeling gestoord wordt. En als ze het echt niet weten, parkeren ze hun vraag voor de online dagstart van de volgende dag. Dan kunnen alle collega’s even meedenken. Werkers worden nu dus gedwongen zelfstandiger te werken en meer diepgang te zoeken. Dat maakt ze kwalitatief nog betere werknemers.

Mijn man ruimt zijn gitaar op en dekt de tafel voor het avondeten. Daarna trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we er nog lekker op uit met de honden. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe werkelijkheid er straks uit gaat zien…

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: