Mijn innerlijke kompas

Dit soort oefeningen vond ik altijd stom. Wat een gelul om over je waarden te praten. We moeten doelen bereiken! Ambitie tonen! Niet stilstaan bij wat je belangrijk vindt. Wat een onzin…

Inmiddels denk ik er anders over. Ik zie werknemers zichzelf compleet kwijtraken, in hun werk of in de toekomst, als zij niet leven naar hun waarden. Het zorgt voor ongelukkige en gestreste mensen. Ze doen wat de buitenwereld belangrijk vindt en stevenen hiermee af op een burn-out.

Mijn waarden zijn mijn innerlijke kompas. Ze gaan over wat ík belangrijk vind in mijn leven. Waarden geven mij richting. Ze vormen een stevige basis. Zodat ik weet waarvoor ik sta. Ze helpen me mijn doelen op een waardevolle manier te bereiken.

Gek genoeg stond deze week volop in het teken van waarden. Ik laat één van mijn coachees ermee puzzelen. Na een tijdje legt hij zeven waarden-kaartjes op volgorde van belangrijkheid neer. Hij kan precies uitleggen wat die waarden voor hem betekenen. Dan geeft hij zijn waarden een score voor de huidige en gewenste situatie. Oeps… Het enorme verschil tussen wens en realiteit is ronduit confronterend. Normaal springen er één of twee waarden uit die aandacht vragen. Nu springt er slechts één waarde uit die nog redelijk stabiel is; ‘Authenticiteit’. Dit is de waarde die hem nu in zijn werksituatie nog overeind houdt. De rest is volledig uit balans. Het lijstje is een ‘call-to-action’ voor hem. Deze organisatie past niet meer.

Tijd voor mijn eigen ijk-momentje! Op de één op andere manier ervaar ik meer ‘balans’ dan ooit. Erg belangrijk voor mij. Balans bestaat enerzijds uit rust en anderzijds uit stabiliteit. Die stabiliteit wordt ondersteund door mijn absolute nummer-één-waarde ‘liefde’. Ik vind fijn om iemand naast me te hebben waar ik mee kan sparren, bij wie ik mezelf kan zijn, die me triggert en scherp houdt, het ‘wij-kunnen-samen-de-hele-wereld-aan-gevoel’. Ik weet hoe verloren je je kunt voelen als je in een relatie zit die niet meer past. Ook heb ik ervaren hoe verscheurt je kunt zijn als je onverwachts je partner verliest aan de dood. Realiteit en wens scoren nu een tien op dat vlak. Ook ‘dynamiek en uitdaging’ geven mij richting. Daar schort het niet aan. Ik krijg enorm veel energie van uitdagende opdrachten in dynamische organisaties. Corona maakt het nog spannender. Vernieuwender. Daar komt mijn waarde ‘creativiteit’ om de hoek kijken. Ik leef me op dit moment uit met het ontwikkelen van ‘blended onlinetrainingen’. Als trainer/coach geeft het me voldoening om ‘mensen en teams in beweging te zetten’. Te spiegelen en te ondersteunen zodat ze meer in verbinding staan. Met zichzelf en hun omgeving.

Tenslotte komt ‘gezondheid’ aan de orde. Iets wat vanzelfsprekend lijkt. Het toont de grootste kloof in mijn waardenlijstje. Want hoewel ik veel beweeg en gezond eet, komen de kilo’s er met de jaren bij. Dat knarst (of moet ik zeggen ‘knelt’) aan alle kanten. Afvallen is een zelf opgelegde regel geworden. Ik MOET afvallen (regel). Ik BEN dik (nog zo’n lekker opbeurende regel). Ik BEN een loser (yes, I need to loose weight!). Deze regels beklemmen. Demotiveren. Hoe meer ik moet afvallen van mezelf, hoe minder het me lukt om uit de snoepla te blijven. Niet zo’n handige strategie dus. Deze regels hebben niets met mijn waarde ‘gezondheid’ te maken. Door uit te gaan van gezondheid gaat het me wellicht wel lukken. Hoe? Dat lees je in mijn volgende blog.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: