maandag, april 22, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Positief denken en waarderenStressverhogende denkpatronenVertragen en mindfulnessVitaal en gezond levenWerkdruk en stress

Wandelend van je stress (én burn-out) af

In mijn ooghoek zie ik iets in het veld rechts naast me voorbij ‘vliegen’. Sky reageert ook meteen. Ik stel mijn blik scherp op het bewegende object en stop meteen. Grijp zwijgend de arm van mijn man om hem ook tot stilstand te manen en houd mijn adem in. Gedurende een paar honderd meter volgen we een schitterende roodbruine vos. Hij rent dwars door het veld, kruist ons pad en vlucht het bos in. Omdat hij met een boog om ons heen stuift, blijft hij lang in beeld. Wow… Wat een cadeautje. Ik ben er stil van. Word er blij van. Oog in oog met een hert. Struikelend over een das. Genietend van een knagende bever. Of een grote glibberige verstijfde hazelworm in overlevingsmodus onder de ‘gevaarlijke’ neus van Luna.

Al wandelend word ik onderdeel van de natuur. Lopen in de buitenlucht is mijn uitlaatklep. Ik word er rustig van. Ik kan even op adem komen en mijn gedachten ordenen. Ik kan weer even met mezelf zijn zonder een overdosis aan prikkels. Ongewild en onbedoeld komen er tijdens zo’n slenterrondje allerlei ideeën naar boven. Juist op het moment dat ik er niet dwangmatig mee bezig ben, biedt een onbewust deel van mijn brein dé oplossing voor een of andere, op dat ogenblik onbelangrijke, uitdaging. Daar vertrouw ik inmiddels op. Ook krijg ik tijdens deze uitstapjes een beter inzicht in teams door letterlijk afstand te nemen van de ‘complexe’ en niet altijd zichtbare patronen. Al bewegend vallen heel wat kwartjes.

Wij wandelen veel. Heel veel. Elke doordeweekse dag starten we vroeg met de benen gestrekt. Een blokje om, of liever gezegd ‘heel wat weilanden om’, van drie kwartier. Daarna fris aan het werk. De lunchwandeling van uur gaat meestal door het Geulbos. Ook dan kan ik er weer een middag vol tegen aan. Na het diner, wordt de avond ingeluid met een nieuwe omzwerving van minimaal een uur. Je hoort onze Indian Dogs niet klagen. Tja, in wandelen gaat veel tijd zitten. Natuurlijk lukt het niet elke dag om het middagrondje te wandelen. Zeker niet als ik op locatie aan het trainen of coachen ben.

Als stress- en burn-out coach raad ik mijn coachees aan dagelijks een flinke portie te wandelen. Het is een belangrijke remedie én medicijn tegen stress en burn-out. Ook ík wandel mijn stress eraf en voorkom dat nieuwe stress zich ophoopt in mijn hoofd en lijf. ‘Een lichaam in beweging, is een hoofd in beweging!’ Het zorgt niet alleen voor een gezonde ‘body’ door een betere doorbloeding, een goede hart- en longconditie, maar ook voor rust in mijn hoofd. Als ik via mijn ademhaling contact maak met mijn lichaam, is er niets anders dan het hier-en-nu. De blunders van gisteren en de zorgen voor morgen bestaan niet meer omdat de tijd voor mij even stilstaat. Door mijn zintuigen optimaal te benutten, maak ik contact met mijn omgeving. Dan valt me op, dat dat ene blad aan die tak heftig naar me aan het zwaaien is. Terwijl er rond de rest van de boom volkomen rust heerst. Een glimlach verschijnt dan meteen op mijn gezicht. Ik adem even diep in en uit en krijg een speelse neiging om vrolijk terug te zwaaien. Op zo’n moment is er geen plaats voor kritische of irritante gedachten. Geen ruimte voor onnozele mentale bullshit. Alleen maar ‘ik’ en ‘dit moment’. Dat soort ‘mini-me-time-momentjes’ van gedachteloos stilstaan terwijl ik in beweging ben, maken mijn leven een stuk mooier.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!