In de zomerstand…

Deze tijd van het jaar is voor mij de mooiste periode. Ik vind het heerlijk om met de deur open te leven. Daarmee bedoel ik natuurlijk de achterdeur… De honden wonen praktisch in de tuin. Met de ramen op kiep-stand stroomt er altijd frisse lucht door het huis. De lange dagen zijn nog het fijnst. Vroeg licht en laat donker. Het is toch heerlijk om in alle vroegte de honden in je korte broek en shirt uit te laten. Te kunnen genieten van het wild dat zich her en der nog veilig waant in het bos of veld. In plaats van dik ingepakt in het donker langs huizen en door koude straten te lopen. Ik heb letterlijk het gevoel meer uit de dag te halen als ik in de zomerstand sta. Het maakt me positiever. Vrolijker. Onderzocht is dat mensen die optimistisch zijn, meer opties zien en meer kansen benutten. Hun leven ziet er werkelijk zonniger uit. Dat van mij ook.

De keerzijde van die lange warme dagen is dat de nachten kort zijn. Eerlijk gezegd te kort voor mij. Vroeg licht betekent vroeg wakker. Laat donker zorgt ervoor dat ik veel te laat op de bank neerplof voor het nieuws. Met als gevolg dat ik nog later in bed lig. Als de temperaturen beginnen te stijgen, wordt het helemaal een feestje. Maar niet voor mij. Ik kan niet zo goed tegen de hitte. Vooral ’s nachts niet. Tegen de tijd dat ik eraan gewend ben, is de zomer alweer voorbij. Ik slaap dus een stuk korter en slechter naarmate de dagen langer en warmer worden. Een milde vorm van hittestress. Daar heb ík niet alleen last van… Ook mijn omgeving. Want die ontbrekende slaap vertaalt zich in vermoeidheid overdag. Als dat te lang voortduurt, raak ik ‘uitgeput’ en dat uit zich in een pesthumeur. Mijn natuurlijke optimisme kalft langzaam af. Ik ben dan echt geen gezellig mens meer. Sorry omgeving…! Die sombere stemming leidt ertoe dat ik meer ga snoepen. Dat maakt het negatieve cirkeltje rond. Want het is een nieuw zaadje voor een nog slechtere zin. Bekend is dat mensen die pessimistisch zijn, vaker oogkleppen op hebben. Ze zien minder mogelijkheden en zijn meer geneigd vast te houden aan hun niet werkende strategieën. Als ras-optimist wil ik mezelf echt niet over dat randje duwen in de richting van zwartgalligheid. Want bij de pakken neerzitten is dé strategie van een zwartkijker.

Ik moet dus iets doen om lekker in mijn vel te blijven zitten in dit jaargetijde. Het is het antwoord op de vraag hoe ik ervoor kan zorgen dat ik voldoende slaap krijg. En dus niet onderhersteld raak… Zodat ik met mijn optimistische basishouding mijn dag optimaal kan benutten. Het antwoord is heel simpel… Pak de koe bij de horens en zorg voor voldoende slaap! In uren en in kwaliteit van de nachtrust. Voor de wijsneuzen onder ons… Nee, ik wil geen rolluiken. Ja, zes jaar geleden reeds besloten ons huis wit te schilderen. Nee, we hebben nog geen airco en zijn er niet uit of we die echt wel willen. Dus ligt de oplossing in gedragsverandering. ’s Avonds op tijd naar bed. Overdag een korte siësta op de dagen dat het kan. Of bij thuiskomst van het werk even de tuinstoel in slaapstand zetten. Een paar dutjes van een kwartier helpen mij al. Mijn tempo aanpassen is ook een optie. Onze honden zijn daarin het perfecte voorbeeld. Bij warm weer hebben zij geen behoefte aan lange wandelingen. Luieren in de schaduw. Dat is hoe zij hun dag doorkomen. Luna maakt dat duidelijk door ergens in het bos stil te gaan staan en haar kop naar huis om te draaien. ‘Kom baasje… Het is veel te warm! Naar huis nu…’

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “In de zomerstand…

 • 28 juni 2020 om 12:37
  Permalink

  Erg mooi verhaal Anne-Marie. Wat me bij mooi weer steeds verbaasd is dat we als maatschappij zo rigide zijn in wat er wanneer moet gebeuren. Ooit op een regenachtige dag is afgesproken dat het rapport op een bepaalde dag af moet zijn. En als het de dagen voor die deadline ineens heel lekker weer blijkt te zijn, dan is die afspraak belangrijker dan genieten van het lekkere weer. Je zou heel vroeg op kunnen staan en dan kunnen besluiten om rustig aan te doen en ’s middags in de tuin lekker in de schaduw te gaan slapen terwijl je een zacht briesje heerlijk over je lichaam voelt gaan, maar in plaats daarvan werken we aan dat rapport, vechtend tegen de moeheid en de hitte, omdat het nu eenmaal is afgesproken.

  Beantwoorden
  • 1 juli 2020 om 21:28
   Permalink

   Mooi gezegd Lex! Zou deze armoede in ons calvinistische bloed en in onze rijkdom van meer, beter, best zitten? Het lijkt me niet dat het in onze menselijke natuur ligt. Dan zou ik me bij de honden scharen en onder een boom luieren op de warmste momenten van de dag… 😉

   Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: