zaterdag, juni 22, 2024
LeiderschapPositief denken en waarderenVitaal en gezond levenWerk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Plan C – Een carrière switch (5)

Wat zou jij doen als jouw dromen uit zouden komen? Ofwel, hoe zou jouw leven eruit zien als je morgen je ideale baan aangeboden krijgt? Plan C gaat over passie. Stel je eens voor dat morgen, door een reorganisatie, je baan komt te vervallen. Of dat je in je huidige functie burn-out raakt en tijdens coachsessies blijkt dat de ‘job-environment-fit’ ontbreekt? Of stel je eens voor dat je ervan droomt om zelfstandig ondernemer te worden en dat je die droom hoe dan ook waar wilt maken.

Ook Tim denkt serieus na over plan C. Hij is een goede projectleider dus als zijn baan op de tocht komt te staan, kan hij zo ergens anders beginnen. Hij is het afgelopen jaar al benaderd door een concurrent en een headhunter. Hij zou zelfs voor zichzelf kunnen beginnen. Hetzelfde werk maar dan eigen baas. Dat geeft een heel andere dynamiek die hem uitdagend lijkt. Zijn vriendin heeft net een carrière switch gemaakt en hij volgt haar ontwikkelingen op de voet. Ze is vanuit de financiële dienstverlening naar het onderwijs overgestapt en hij heeft haar nog nooit met zoveel enthousiasme over haar werk horen praten. Plan C triggert Tim dus ook! Hij weet dat hij zo’n stap niet zomaar zal maken. Een vaste baan biedt financiële zekerheid. Toch laat zijn droom hem niet los. En het werkgeluk dat zijn vriendin heeft gevonden, zorgt voor een stemmetje in zijn hoofd dat steeds harder roept ‘Je leeft maar één keer…! Ga je voor zekerheid of voor avontuur? Wil je stabiele saaiheid of jouw droom waarmaken?‘. Voorheen lachte hij zijn innerlijke kwelgeest uit, omdat hij wist dat hij de stap niet durfde te zetten. Nu is dat anders. Stiekem heeft Tim al heel wat stappen gezet. Hij heeft dummies gekocht (schrijfboekjes met blanco pagina’s) en die volgeschreven met ideeën. Zijn vrienden vinden het hilarisch! Elke week worden ze wel uitgenodigd om als proefkonijn te dienen. Dat vinden ze helemaal niet erg. Ze vinden het ook leuk om van Tim te leren. De keuken van Tim staat altijd open. Er is heel wat geëxperimenteerd. Ook is Tim een veelgevraagde kok op feestjes en in het eetcafé van zijn oom.

Maar nu zijn oom serieus heeft gevraagd of hij zijn opvolger wil worden en op termijn zijn bedrijf wil overnemen, moet Tim echt gaan nadenken. Ja, Corona helpt op korte termijn zeker niet mee. Want wie wil er uitgerekend nu in de horeca starten? De droom van Tim? Een eetcafé incluis ‘belevingspannenkoekenbar’ beginnen. Tim is verslingerd aan pannenkoeken. Wekelijks test hij nieuwe recepten uit. Hij zet niet zomaar deegkoek op tafel. Nee, een pannenkoek van Tim is een vorm van kunst! De speciale ingrediënten maken het een exclusief lekkernij, waarbij alleen al de aanblik ervoor zorgt dat je gaat kwijlen. Het knapperige korstje maakt het eten van zijn platte schuif tot een ultiem genot!

Tim heeft, zoals je van een goede projectleider mag verwachten, al heel wat voorwerk gedaan. Als hij in het eetcafé van zijn oom begint, wil hij het goed aanpakken. Het blijft een knus maar exclusief eetcafé waar de gasten naast de normale kaart verschillende varianten van Tim’s gezonde en exclusieve pannenkoeken kunnen bestellen. Tim is van plan om twee avonden per week mannenavond te houden waar hij vaders de lekkerste koeken leert bakken. Naast pannenkoekfeestjes voor het hele gezin, kunnen ouders, opa’s en oma’s heerlijk relaxen in het kroeggedeelte als de kids hun kooktalenten uitproberen. Met een goede bak echte koffie of een donker biertje. Even tijd voor een ontspannen gesprek. Zonder omkijken naar de kleine koekenbakkers.

Nadat Tim zijn ondernemingsplan met zijn oom heeft doorgenomen, zijn ze er vrij snel uit. Zijn oom heeft er alle vertrouwen in. Tim heeft al genoeg bakfeestjes, vooral voor vrijgezellen, in zijn oom’s eetcafé verzorgd. Met succes. Tim gaat tot de zomer een dag minder gaan werken als projectleider en alle kneepjes van het ondernemersvak leren. Hij heeft niets te verliezen. Nu nog een gesprek met Janneke, zijn leidinggevende. Want zij weet nog van niets…

N-Mrii


Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?
 Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk. Of kies voor een onlinetraining!

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!