Help! Ik blijf thuis maar doorwerken…

Nadat ik ben ingelogd, lichten mijn beide beeldschermen op. Het is 7.30 uur en ik zit al achter de computer. Hete koffie en yoghurt met appel staan voor mijn neus. Onbewust neem ik een slok van mijn koffie met veel melk. Zoals elke morgen hebben we onze vroege ochtendwandeling al achter de rug. Vanwege het donker helaas niet door de velden maar van dorp naar dorp. Ik ben dus wakker. Mijn brein is volledig gefocust op mijn taken. Deze morgen ga ik aan de slag met een klus die volledige attentie vereist. Vanmiddag heb ik enkele online afspraken staan. Als ik geen externe afspraken heb, deel ik mijn dag bewust zo in dat ik ’s morgens optimaal gebruik kan maken van mijn focuspiek en dus activiteiten doe die diepgaande concentratie vereisen. ’s Middags doe ik dan allerlei klussen die minder intensief zijn voor mijn hersenen. Een uur later zet mijn man een nieuwe bak koffie voor mijn neus. Hij maakt er wat gekke bewegingen bij om mijn aandacht te krijgen. Verdwaasd kijk ik op… ‘Oh, dank je!‘ reageer ik verontschuldigend en zie in mijn ooghoek dat het ontbijt nog onaangeroerd op mij zit te wachten.

Omdat mijn man en ik allebei inmiddels ruim zeven maanden, vanwege Corona, thuis werken heb ik in ieder geval één collega. Beiden zijn we ondergedompeld in onze eigen wereld. Gezellig… In maart was dat niet zo’n probleem. Het was nieuw. Ook wel even lekker om verplicht af te kunnen schakelen. Het was een schitterende lente en zomer. De achterdeur stond altijd open, we liepen al bellend in en uit en tussendoor genoten we op onze schommelbank in de tuin van kleine pauzes en onze honden. Nu is het een heel ander verhaal. Het weer is somber. Koud. Donker. En de achterdeur is blijvend dicht. Het lijkt of daarmee mijn hoofd ook op slot is gegaan. Want na vijf uur in een focuspiek te hebben gezeten, zonder enige afleiding, lukt het me niet om al die woorden en letters die in mijn hoofd rondspoken tijdens de lunchwandeling te verjagen. Mijn afspraken voor de middag bestaan uit twee online één-op-één coachgesprekken en een online intakegesprek voor een teamcoachtraject. Deze gesprekken geven mij veel energie. Toch begin ik de nadelen te zien van alleen maar online werken. Online vergaderen en overleggen kosten meer energie dan fysieke meetings. Ze zijn intensiever… Met slechts beeld en geluid vergt twee-dimensionale-communicatie een nieuwe vorm van alertheid. Hoewel online dus heel effectief is, blijkt het op de langere termijn schadelijk. Want met vierkante ogen en een hoofd dat altijd ‘AAN’ staat, kom ik in een modus waar ik niet meer kan afschakelen. Ik herken het ook bij mijn coachees. Altijd maar werken, werken en nog eens werken. Willen wordt moeten. Sociale contacten verschralen. Alles moet inhoud hebben. Relaties doen er steeds minder toe. Het kan zelfs zo erg worden dat het werk dwangmatig wordt. Je ervaart er geen plezier meer aan. Werk is tijdvulling geworden. Zonder werk, val je in een zwart gat. Dat baart me zorgen.

Echt afschakelen is voor iedereen noodzakelijk. Voor mij zijn dat lange wandelingen maken in de natuur. Spelletjes doen met het gezin. Op een terrasje hangen met elkaar en dom ouwehoeren met de gasten naast je. Een feestje in de kroeg waarbij je met een stel vrienden supervals mee blèrt met een oude hit. Dat zijn van die momenten dat je het geluk door je lichaam voelt stromen. Die ogenblikken zijn ontzettend belangrijk. Dat je je denkhersenen figuurlijk uitzet en je doe-hersenen aanzet. Met de winter in aantocht, en de nieuwe lockdown een feit, moeten we hier echt bij stilstaan. Mijn oplossing? Ik ben mijn creatieve brein aan het afstoffen door een tekencursus te volgen. Iets wat ik 15 jaar niet meer gedaan heb maar waar ik vroeger enorm veel plezier uit haalde. Daarnaast zijn de spelletjes weer uit de kast gehaald. Op dit moment is Skip-Bo onze favoriet. Luidruchtig en vol cynische humor ‘zeiken’ we elkaar even lekker af.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier? Kijk dan op minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk. Of kies voor een onlinetraining!

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: