Tijdelijke verhoging maximum snelheid tijdens avondklokspits!

Hoewel het donker en koud is, is het windstil. Een heerlijke avond om onze honden uit te laten. Met Sky en Luna hebben wij niet zo veel last van de avondklok. Of toch wel? Aan het begin, zo’n twee maanden geleden, was het ronduit spookachtig na 21 uur. Doodse stilte. Een beetje eng zelfs. Het voelde science fiction-achtig aan. Alsof we alleen op de wereld waren. Ik kreeg er echt de kriebels van. De wilde zwijnen, dassen en marters kwamen veel vroeger dan normaal uit hun schuilplaatsen om bezit te nemen van de nacht. De langgerekte lokroep van een uil maakte het extra luguber. Als je al een voertuig tegenkwam, was het politie of handhaving. Of een lege streekbus. Ook zoiets onzinnigs.

Nu iedereen gewend is aan de spertijd komt een ander fenomeen naar boven. De race tegen de avondklok. Letterlijk. Rond half negen wordt het ineens drukker op de doorgaande wegen. Het lijkt wel een soort van avondklokspits. Een extra spitsuur dus. Een normale avondspits kenmerkt zich door veel verkeer dat zich traag en moeizaam voortbeweegt. Deze spits duurt maar drie kwartier maar kenmerkt zich door veel auto’s die juist heel snel rijden. De Rijksweg tussen Maastricht en Valkenburg lijkt wel een racebaan tot kwart over negen. Daarna keert de rust weer langzaam terug. Volgens mij hebben ze de maximum snelheid tijdelijk verhoogd om de avondklokspits sneller weg te kunnen werken.

Wij kunnen er inmiddels om lachen. Als een boer met kiespijn. Want het levert ronduit gevaarlijke situaties op. Auto’s die nu extra gas geven, links van de vluchtheuvel inhalen en daarbij het scherpe bochtje maar net halen. Of auto’s die wel aan de goede kant van de vluchtheuvel rijden maar door hun snelheid het stoeprandje raken en alsnog gelanceerd worden over het fietspad. Je zal daar maar lopen met je blije hondjes.

Mensen vinden het maar lastig om zich aan regels te houden. Zeker met een avondklok. Ze vertrekken gewoon te laat om op tijd thuis te zijn. Ze scheuren met veel te hoge snelheid door het heuvellandschap. Het bungalowpark bovenop de Cauberg sluit om negen uur letterlijk de poorten. Daarachter mag iedereen zijn gang gaan want het is privéterrein. Hilarisch om te zien dat toch regelmatig een auto tussen negen en kwart over negen haastig het park opdraait en vol in de ankers moet voor het gesloten hek. Tja, negen is negen uur. En dan nog beledigd het slachtoffer uithangen ook.

Ik ben dus blij dat de avondklok wordt verschoven naar 22 uur. Het geeft in mijn ogen meer ruimte voor de nieuw ontstane avondklokspits. Of toch niet? Er zijn immers twee soorten mensen. De ene soort waarbij afspraken heilig zijn. Niet nakomen is taboe. Die zal zich ook netjes blijven houden aan de nieuwe tijd. De andere groep neemt het niet zo nauw. Die hebben duidelijke deadlines nodig om in het gareel te blijven. Het steeds buiten de lijntjes kleuren geeft ze een gevoel van vrijheid. Te laat aan een taak beginnen, te laat vertrekken of makkelijk afspraken afzeggen vormen geen enkel probleem voor hen. Moet toch kunnen… Heeft deze categorie een gebrek aan daadkracht? Of gaat het om een autoriteitsprobleem waartegen ze zich moeten afzetten? Of zijn het juist sensatiezoekers? Die grenzen nodig hebben om over heen te gaan zodat ze het gevoel hebben dat ze leven… Ik weet zeker dat ik die lijntjes bij de avondklok wel had opgezocht toen ik 18 was. Gewoon uit spanning… Te voet natuurlijk… Wel zo veilig…

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op de site voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: