Ons terras is geopend! Onbeperkt toegang…

Al maanden ben ik schetsen aan het maken. Eind vorige zomer hebben we besloten de half dode en bruine haag te vervangen door een houten schutting. En een stukje terras annex border. Onze ‘lokale aannemer’ staat ergens half april gepland om vakkundig aan de slag te gaan. Naarmate de tijd vordert, spoken er steeds meer ideeën door mijn hoofd. Ik ontleed elk krantje van tuincentra en bouwmarkten voor nieuwe suggesties. Ik vind het heerlijk om met dat soort ideetjes bezig te zijn. Het ontspant en geeft energie.

Mijn wensen? Meer variatie, meer groen, meer leven en meer bloemen in de tuin. Ik heb niet zulke groene vingers maar kan enorm genieten van een kleurige bloem die rustig heen en weer deint in de wind. Of die rozenstruik waarvan ik elke dag de knoppen, in verschillende maten, kan tellen. Of dat metselbijtje dat druk bezig is te voorzien in nageslacht. Het legt een eitje en een hoopje nectar, zodat het pasgeboren beestje meteen voedsel heeft, in het holle pijpje waarna hij het bekwaam dicht metselt. Alle pijpjes in ons insectenhotel zijn nog gesloten en zullen binnenkort geopend worden door het jonge kroost. Bizar eigenlijk. Hoe blij je kunt zijn van die kleine dingetjes die zich vlak voor je neus afspelen.

Eindelijk is het zover. De tuin is aangepast en het weekend erop hebben we vier dagen vrij. Hoewel het koud is, is het uit de wind en in de zon heerlijk om buiten te klussen. Twee bosranken krijgen een mooie plaats tegen de pilaren naast de schommelbank. Door de kou blijven de bloemen extra lang in bloei. We zetten vier vlinderstruiken in potten en ook die staan al snel in fris groen blad. Verschillende clematissen krijgen een zonnig plekje in de nieuwe border tegen de achterschutting, samen met vijf witte pluimhortensia’s. Twee passieflora’s vervangen de waarschijnlijk doodgevroren bestaande exemplaren. Als de dood gewaande varianten toch nog opkomen, hebben we gemengde versies. Ook goed! Twee bol-esdoorns krijgen vaste grond onder de wortels en zorgen voor een speelse afscheiding tussen terras en gras. Deze zuurstofproducenten blijken per jaar 10 tot 22 kilo CO2 op te nemen en 4 tot 8 kilo zuurstof af te geven. Hoewel ik me geen voorstelling kan maken bij een kilo zuurstof, ben ik toch blij dat ik iets bijdraag aan de leefbaarheid op deze wereld. Een paar rode en witte klimrozen krijgen een zonnige plek tegenover de bolbomen. Een niet woekerende bamboe vrolijkt een schaduwrijke hoek achter de garage op. Ook het gras wordt bij gezaaid.

Al eerder heeft een gereserveerd bezoek aan het plaatselijke tuincentrum twee kweekbakken opgeleverd voor een mini-moestuin op poten. Die moestuin heeft overigens niets te maken met de aanpassing van de tuin. Waarschijnlijk is dat zo’n tijdelijke bevlieging. Ik heb de rust nog niet gevonden om uitgebreid portretten te tekenen. Wel om in de tuin bezig te zijn. Mijn manier van ontspannen en ont-stressen. De bar in de keuken staat inmiddels vol met minimoestuintjes van AH. En ook de zakjes zaad van snijbonen, radijs, komkommer en weet ik wat niet meer, liggen al klaar om gezaaid te worden. Moet het wel wat warmer worden. Vooral de snijbonen zijn voor ongeduldige mensen zoals ik, een dankbare groentesoort om in de tuin te kweken. Een snijboon groeit niet alleen snel, het levert ook vlot heel lekkere en gezonde maaltijden. In een zijraam op een zonnige plaats staat al zes weken oleanderzaad in champignonbakjes. Wonderlijk genoeg komen deze exotische plantjes uit. Gaaf!

Hoewel we nog lang niet klaar zijn, ziet de tuin er al een stuk gezelliger en vrolijker uit. Het lijkt alsof de vogels het daarmee eens zijn. Naast de reguliere mus, vink, koolmees en merel fladderen er nu ook andere zeer kleurrijke exemplaren rond. Ze zingen gezellig door elkaar heen. Een traag vliegende hommel is elke dag te vinden in de buurt van de bosrank. Ook het kleine insectenhotel is inmiddels weer geopend en begint tekenen van leven te vertonen. Ik heb me voorgenomen om er nog één of twee bij te hangen. Alles komt weer tot leven. Hoe meer leven, hoe meer vreugde. Ook ons terras is weer in gebruik genomen. Groener dan ooit. Onbeperkt geopend… Voor onszelf en elk willekeurig andere insect- en vogelsoort.

Op naar een mooie en ontspannende zomer in eigen tuin.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op de site voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: