donderdag, juli 18, 2024
Doelgericht aan de slagLeiderschapPositief denken en waarderenWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Een schone lei beschrijven met oud gedrag…

De eerste dag van het nieuwe jaar is bijna surrealistisch. Terwijl de zon opkomt, zijn we al vroeg op pad met de honden. Hoewel Nederland nog slaapt, kwetteren de vogels er lustig op los. Het voelt als lente. Ondanks dat de regen de afgelopen week met vlagen uit de lucht kwam, hebben we heerlijke dagen gehad. Kijkend naar oude films zoals ‘E.T’. Deze ontroerende film uit 1982 sleept me opnieuw mee. Het valt me op dat het verhaal tergend traag verloopt. En dat ik best veel vergeten ben. Het heeft meer diepgang dan menig snelle film van nu. Minder opgefokt sfeertje. Eerder relaxed. Een dag later volgt ‘Love actually’ uit 2003. Ook deze ‘romcom’ roept herinneringen op aan mooie tijden. Ook nu blijkt dat mijn geheugen de helft van de film gewist heeft.

‘Oud’ heeft iets geruststellends. Iets bekends. Iets routinematigs. Dat is fijn én vertrouwd. Maar ‘oud’ heeft ook iets ‘achterhaalds’. Iets sufs. Het confronteert ons pijnlijk met onze sterfelijkheid. Oude dingen slijten. Worden onaantrekkelijk. Totdat het héél oud en schaars is. Dan krijgt het juist weer aantrekkingskracht.

Wij mensen kijken liever vooruit. Richting toekomst. We leven graag ergens naartoe. Nieuw heeft iets hoopvols. De woorden ‘Nieuw’ of ‘Vernieuwd’ vragen per direct aandacht van ons brein. Niet zo gek dat deze woorden het zo goed doen in de commerciële wereld. Mensen zijn dol op nieuwe dingen. We starten ook graag nieuwe projecten. Omdat ze nieuwe kansen bieden. Ze zijn nog schoon van gedoe. Bestaande projecten verliezen, vol van tegenslag, snel hun glans. Geen uitdaging meer. Het kost ons te veel energie en het resultaat blijft te lang uit. Dat werkt demotiverend. Nee, een nieuw project is nog mooi. Hoopvol starten we het project om er vervolgens achter te komen dat ook deze taak energie kost en tegenslag kent. Zo hoppen we van project naar project. Van voornemen naar voornemen. En verandert er niets. Gek he?

Ook het nieuwe jaar biedt een schone lei. Vol goede moed en voornemens starten we ook nu weer een nieuw jaar. Al het oude achter ons latend. Maar wat heeft een nieuwe start met een schone lei voor zin als je het toch weer met oud gedrag beschrijft? Want is dat niet wat we steeds doen? Nieuw kost hoe dan ook moeite! Als ik mijn voornemens echt wil laten slagen dan moet ik daarin investeren. Afzien van oud gewoontegedrag. Ander nieuw gedrag doorvoeren. Dat kost tijd en moeite.

Het is ronduit lastig om gewoontegedrag te doorbreken met voornemens. Want zolang de winst van oud gedrag groter is dan het verlies van nieuw gedrag, zijn voornemens gedoemd te mislukken. Toch aan de slag met goede voornemens? Maak dan grote doelen heel klein! Splits ze op in dag- of weekdoelen. Zorg voor korte termijn succes. Zo levert een marginale koerswijziging van 1% over een grote afstand een geheel nieuwe bestemming op! ‘Veranderen in de marge’ kost minder moeite én is beter vol te houden.

Ik wens je een succesvol nieuw jaar!

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)


Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 2 uur!

  • Timemanagement training ‘Jongleren met taken en tijd!’
  • Communicatie training ‘Effectief communiceren op het werk!’
  • Stressmanagement training ‘Flow op je werk!
  • Training positieve psychologie ‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ 

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!


N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!