maandag, april 22, 2024
Positief denken en waarderenVertragen en mindfulnessVitaal en gezond levenWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Lichtpuntjes?!

Nog twee dagen… En dan? Yes! Dan hebben we het omslagpunt bereikt. Over twee dagen is de langste nacht van het jaar. Daarna gaat het de goede kant op. Ook al start de winter dan pas echt! Net zoals de zoveelste lockdown. Ze zeggen dat na 21 december de dagen weer langer worden. Was dat maar waar. Helaas blijft er maar 24 uur in een dag zitten. Maar langzaam wordt het langer licht. Deze datum is elk jaar een lichtpuntje voor mij. Het geeft me op de één of andere manier hoop. Licht aan het einde van de donkere tunnel. Terwijl ik dit typ vormt mijn daglichtlamp een letterlijke lichtbron. Deze zorgt voor een tijdige ‘booster’ aan serotonine en melatonine in mijn brein. Buiten zou het licht moeten zijn. De schemer is dit jaar zo intens dat ook de buitenlamp automatisch de hele dag door zijn werk doet.

Ook psychisch heb ik een vuurtoren met een helder lichtbaken nodig. Zeker in een tijd waarin het alleen maar gaat over een allesoverheersend virus, lockdowns en een kabinet en oppositie, die er een sport van maken om elkaar tot in de tenen af te zeiken… In plaats van gezamenlijk een land te besturen. Die blussen geen brandjes maar blazen extra zuurstof naar de brandstapel, waardoor het vuur alleen maar verder oplaait. Hoezo ‘omzien naar elkaar’? Wat een poppenkast. Dat zijn voor mij geen hoopvolle vuurbakens.

Laat ik helder zijn, ook ik heb last van alle halve, onduidelijke en trage maatregelen! Sinds een maand wordt het gros van mijn trainingen en teamsessies wederom uitgesteld door mijn opdrachtgevers. De uit’zicht’loosheid over hoe lang het deze keer gaat duren, stemt me chagrijnig. Dat is nog licht uitgedrukt. Wetende dat het geen zin heeft om me hier enorm druk over te maken, creëer ik mijn eigen lichtpuntjes. In mijn eigen verlichte bubbel.

Ik bof bijvoorbeeld enorm met het feit dat ik überhaupt nog licht kan zien met mijn rechteroog. Anderhalve maand geleden kreeg ik ineens last van zwarte vlekken en lichtflitsen in dat oog. Toen ik na twee dagen de huisarts raadpleegde, stuurde hij me hals over kop door naar het UMC in Maastricht. Daar werd een achterste glasvochtmembraamloslating (Lekker scrabblewoord! Daar scoor je punten mee…) geconstateerd. Op de lange termijn niet schadelijk. Vooral vervelend. Deze membraamloslating was echter actief aan de slag gegaan om ook mijn netvlies los te trekken. Dat was minder grappig. Want zonder netvlies zouden de lichtjes in mijn ogen voorgoed doven. Gelukkig konden ze dat op tijd laseren. Mijn zicht is nu nog ronduit goed. Dat is voor mij letterlijk een lichtpunt!

Een ander lichtpuntje is de kerstperiode die eraan komt. Vanwege de korte dagen (die dus helemaal niet korter zijn maar vooral donkerder) wandelen we veel in de duisternis met onze Indians. Overal waar je maar kijkt, prijken kerstlampjes op gevels en in chique versierde (kerst)bomen. Zelfs met de (avond)lockdown is het een cadeautje om door Valkenburg te wandelen. Wat is er nu leuker dan de ’toerist’ uithangen in het schitterend versierde kerststadje? En de heftig getroffen horeca te steunen met een afhaalmaaltijd. Ook thuis hangen de lichtjes in de kerstboom al sinds november te stralen. De feestdagen zijn voor mij een fijn moment om te genieten met en van elkaar. Tijdens een uitgebreid thuisdinertje met een extra wijntje. Of bij familie in klein gezelschap op anderhalve meter afstand meeblèren tijdens karaoke op nostalgische ‘ouwe gouwes’. Van de baan geraced worden bij Mario Kart of elkaar ‘afmaken’ bij Skip-Bo. Never a dull moment! Zo ‘zien wíj om naar elkaar!’.

Ook het nieuwe jaar bevat voldoende lichtpuntjes met de lente in het vooruitzicht. Lange wandelingen met de honden. Hiken in Oostenrijk en nieuwe bergen ontdekken. Mijn favoriete hobby (pastel)tekenen verder ontwikkelen. Nieuwe ideeën voor gave trainingen. Leuke opdrachten bij verschillende mooie bedrijven. Ik ben een ‘gezegend’ mens!

Misschien is het wel handig dat ik me in het nieuwe jaar voorbereid op de zesde, zevende en achtste golf van het Corona-virus. Die zal ongetwijfeld de naam Upsilon of Omega krijgen. Zo komt langzaam het einde van het Griekse alfabet in ‘zicht’ en hopelijk ook van dat hopeloze virus.

Ik wens iedereen warme feestdagen en een lumineus 2022!

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!