vrijdag, mei 24, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Positief denken en waarderenStressverhogende denkpatronenVitaal en gezond leven

Geen getuigen gezocht! Wel vertrouwen…

‘De politie van Lermoos doet een oproep aan getuigen zich te melden in de zaak van een 15-jarige skiër die afgelopen maandag om 14.40 uur een hersenschudding opliep na een val in het skigebied Ehrwalder Alm. Volgens de politie is hij mogelijk afgesneden door een onbekende skiër. De gewonde is per helikopter overgebracht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.’

Ze noemen het Kaiserwetter. Strak blauwe lucht, heldere zon, weinig wind én een dik pak sneeuw. De ideale ski-omstandigheden. Terwijl we ontspannen op de brede rode piste naar beneden skiën, valt het me op dat er werkelijk niemand op de piste te bekennen is. Mijn man is halverwege. Onze dochter skiet een stukje voor me. Alle drie genietend van dit geweldige moment.

Dat moment is helaas van korte duur. Zonder enige vooraankondiging hoor ik vlak achter me een snerpend geluid. Voor ik om kan kijken, botst iets met een enorme kracht tegen me aan. Ik maak een paar rare draaien, ondertussen mijn ski’s verliezend, en ik donder met een teringgang de steile helling af. Mijn complete leven raast aan me voorbij. Ondanks die innerlijke film geef ik een enorme schreeuw en kom ik zo’n 100 meter lager wijdarms en -beens op mijn buik tot stilstand. Als een zeester zit ik op de berg gepakt.

Doodstil blijf ik liggen. Bang dat ik iets gebroken heb. Angstvallig til ik zachtjes mijn hoofd op en scan in gedachten mijn lichaam. Met kleine bewegingen tast ik mijn ledematen verder af. Mijn linkerbeen voelt beurs van de klap maar er lijkt niets gebroken. Terwijl ik me aarzelend op richt, probeer ik steun te zoeken in deze onmogelijke houding, zonder weer in een glijvlucht te belanden. Twintig meter verder zit een jonge snowboarder. Hij ligt samen met zijn vriend in een deuk. Ze vinden hun actie kennelijk helemaal geweldig. Mijn dochter die alles zag gebeuren, stapt resoluut uit haar ski’s en loopt vloekend en tierend naar de inmiddels beduusde jongens van haar eigen leeftijd. Ze scheldt ze helemaal ‘verrot’. Zo woedend heb ik haar nooit gezien. Ondanks mijn schrik voel ik bewondering voor onze meid. Wat een pit toont zij daar midden op die berg tegen die asociale snotapen. Als ik daaraan terug denk, is dat nog het mooiste moment. Ze neemt het op voor haar moeder… Ondertussen skiën een paar mensen, die het spektakel eerste rang vanuit de skilift mochten aanschouwen, naar me toe. Ze verzamelen mijn ski’s en stokken die verspreid op de helling liggen en vragen of ik hulp nodig heb. Ook zij zijn boos op de snelle maar onverantwoorde boys.

Ik kom overeind, klik me weer in mijn skietjes en start enigszins angstig aan de afdaling. Die middag blijkt de botsing impact te hebben op mijn skikwaliteiten. Steeds als ik iemand achter me hoor, krimp ik in elkaar. Ik merk dat ik krampachtig aan het skiën ben. Ik begin drukke stukken te vermijden. Heb steeds minder vertrouwen in mijn eigen skikunsten. Ook het vertrouwen in de skiërs om me heen gaat letterlijk en figuurlijk bergafwaarts. Ik geniet niet meer van de bergen. Bang om ondersteboven te worden gekegeld. Het laatste wat ik wil, is met een helikopter van de piste te worden afgevoerd. Stiekem overweeg ik om mijn ski’s aan de ‘dennen’ te hangen.

Op het moment dat ik besef dat ik niet meer ontspannen bezig ben en ik begin te vermijden, hak ik de knoop door. Ik weiger deze vakantie te laten verpesten door angst. Ik wil mijn zelfvertrouwen terug. En het vertrouwen in de skiërs om me heen. Ook al zijn er altijd sukkels die geen enkel benul van hun snelheid hebben en volkomen ongecontroleerd naar beneden suizen… Ik wil weer ontspannen van de berg af. Vermijdingsgedrag als gevolg van angst is bekend psychologisch fenomeen. Het is niet handig daaraan aan toe te geven. Ik weet dondersgoed dat ik juist nu door moet gaan om de lading van die negatieve ervaring af te halen.

Ik voeg de daad bij het woord. De dagen erna ski ik relaxt, niet verkrampt, de pistes af. Ik zorg dat ik mezelf en mijn snelheid onder controle houd. Zo bouw ik meter voor meter, piste voor piste, mijn zelfvertrouwen weer op. Na deze dag kan ik weer genieten van de wintersport en het Kaiserwetter.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)


Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 2 uur!

  • Timemanagement training ‘Jongleren met taken en tijd!’
  • Communicatie training ‘Effectief communiceren op het werk!’
  • Stressmanagement training ‘Flow op je werk!
  • Training positieve psychologie ‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ 

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!