maandag, september 25, 2023
Vitaal en gezond levenWerk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Ogen op steeltjes…

Ooit wel eens iemand ontmoet met ogen op steeltjes? Waarschijnlijk niet bewust. Wellicht denk je meteen aan een wijngaardslak. Die heeft letterlijk ogen op steeltjes. Maar die bedoel ik niet. Ik doel ook niet op het gezegde ‘ogen op steeltjes hebben’ dat ‘heel erg verbaasd kijken’ betekent. Ik doel op mensen met stress. Ik zie regelmatig mensen om me heen met ogen op steeltjes. Personen die heel verschrikt én tegelijk ook machteloos uit hun ogen kijken. Alsof ze het letterlijk niet meer kunnen zien. Ze lijken hun houvast in het leven even kwijt te zijn.

Iedereen die de oorlog in Ukraine volgt, herkent de beelden van mensen die radeloos zijn. Zij hebben ook ogen op steeltjes. Ze laten een verschrikte en onmachtige blik zien. Mensen die niet weten waar ze aan toe zijn en of waar ze naar toe moeten. Ze hebben geen enkel houvast meer. Zij die in hun wanhoop hun thuisland ontvluchten maar ook diegenen die juist blijven. Ik snap heel goed dat mensen in oorlogsgebied ervoor kiezen om thuis te blijven. Want hun huis is hun enige basis.

Mensen raken meestal niet burn-out door te veel werk maar door te weinig houvast. Ze missen structuur en sociale steun. Ze hebben geen controle meer over hun situatie. Ze voelen zich afgewezen en kunnen niet meer terugvallen op stabiele bakens in de organisatie. Het wordt versterkt doordat ze zichzelf letterlijk afsluiten van hun omgeving. Ze kruipen terug in hun eigen schulp. Verzuipend in een allesvernietigende draaikolk. Want het lukt collega’s ook niet meer om uit te reiken. En voor je het weet beland je in een isolement en raak je steeds meer jouw houvast kwijt.

Wat heeft iemand nodig die de grip kwijt is en daardoor stress ervaart? Het eerste is rust. Even op adem komen. Letterlijk landen en contact maken met jezelf en de omgeving. Vervolgens is structuur en overzicht zeker zo belangrijk. Weten waar je aan toe bent. Weten waarop je invloed hebt. Al is het maar op je eigen gedachten. Want die kan niemand je afnemen. Kortom, houvast! Ankers. Iedereen heeft een baken nodig waar je op kunt terugvallen als het even moeilijk is. Dat je richting geeft. Al is het maar voor een paar uur of een dag. Zodat je weer kunt bouwen aan je eigen toekomst. Voor de een is dat afschakelen tijdens een avondje met vrienden in de kroeg. Voor de ander is een warm bad genoeg om alles op een rijtje te zetten. Mijn ankers zijn hardlopen, een goed gesprek met mijn man of vriendin en mediteren. Wat zijn jouw ankers?

Terugkomend op de huisjesslak. Ondanks zijn ogen op steeltjes, heeft hij (of zij. Want deze bijzondere beestjes zijn tweeslachtig) een manier gevonden om altijd houvast te hebben. De slak kan, waar ‘het’ ook is, zich altijd terugtrekken in zijn eigen schulp. Hij draagt zijn anker letterlijk op zijn eigen rug. Hiermee heeft hij overal en altijd zijn eigen veilige basis gecreëerd.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)


Online live incompany trainingen voor teams! Korte trajecten van zes wekelijkse sessies van 2 uur!

  • Timemanagement training ‘Jongleren met taken en tijd!’
  • Communicatie training ‘Effectief communiceren op het werk!’
  • Stressmanagement training ‘Flow op je werk!
  • Training positieve psychologie ‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ 

Kijk op N-Mrii’s Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: