vrijdag, mei 24, 2024
Vertragen en mindfulnessVitaal en gezond levenWerkdruk en stress

Mijn glimmers…

Op het moment dat de geur mijn neus binnendringt, gebeurt er iets wonderlijks met me. Mijn systeem gaat per direct in standje geluk! Spieren ontspannen. Ademhaling vertraagt. Een zachte glimlach verschijnt op mijn gezicht. Een ultieme innerlijke rust overvalt me. Ik stop even met lopen, sluit mijn ogen en adem heel diep in en uit. Dat ritueel herhaal ik een paar keer. Ook als ik verder wandel, zuig ik regelmatig een teug lucht diep in mijn longen om die heerlijke reuk helemaal tot me te nemen tijdens onze wandeling op de Brunssummerheide.

De geur van dennenbomen doet iets bizars met mijn brein. Het is een sterke trigger voor ontspanning. Zo’n trigger wordt ook wel ‘glimmer’ genoemd. Om het onderscheid te maken tussen triggers, die juist stress veroorzaken, en glimmers, die ontspanning uitlokken. Dennengeur haalt me per direct uit mijn dagelijkse rush. Ik hoef er niets voor te doen. Als ik dat zoete houtachtige luchtje ruik, gaat mijn doe-brein resoluut uit en lijkt een ander deel van mijn hersenen het over te nemen. Niets is meer belangrijk.

Het is een soort schakelaar die alleen aangaat bij dat luchtje. Een soort positief tegenovergesteld systeem als bij PTSS. Heerlijk gewoon. En het is zo makkelijk aan te zetten. Ruik een dennenboom en voilà… Het is er! Ik heb het ook bij de song ‘Uyll’, muziek van Gary Stadler en Wendy Rule. Die melodie is zo mooi dat mijn hersenen bij elke klank een sprongetje lijken te maken. Alsof hele andere ‘dendrieten’ eindelijk hun gelukzalige chemische stofjes kwijt kunnen. Heerlijk!

Ik heb nog een paar glimmers. Ik kan afgesloten van de rest van de wereld compleet opgaan in een luisterboek terwijl ik tegelijkertijd aan het tekenen ben. Of het nu een bloem of een portret is, dat maakt niets uit. Terwijl mijn logische linkerhersenhelft luistert naar het spannende verhaal, werkt mijn creatieve rechterhersenhelft samen met mijn rechterhand ongestoord aan het tweedimensionale beeld op papier. Ook dan ben ik even van de wereld en geniet ik van dat flowmoment. Alsof de klok stopt met tikken. Tijdens zwemmen kan ik eveneens in zo’n relaxte toestand raken waarin de tijd lijkt stil te staan.

Dit soort momenten waren schaars voor mij. Nu zoek ik mijn glimmers bewust op als tegenhanger van de vele triggers die ik dagelijks onbewust binnen hark. Ik schakel hiermee een onderdeel van mijn ‘willekeurige zenuwstelsel’ in. Dat is de hersenzenuw, de nervus vagus om precies te zijn, die een grote rol speelt bij veiligheid en verbinding. Je kunt dus, door het activeren van glimmers, je zenuwstelsel bewust aangenaam beïnvloeden. Met alle positieve lichamelijke en geestelijke effecten die erbij horen. Glimmers zijn persoonlijk. Ik ben blij dat ik die van mij ontdekt heb!

N-Mrii

Strategisch procesbegeleider met focus op gedrag en groepsdynamiek!

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!