maandag, april 22, 2024
Doelgericht aan de slagKrachtig communicerenPositief denken en waarderenWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Ongemakkelijke ontmoetingen…

Afgelopen jaar was een jaar van verbinding en verdieping. De opname van mijn ‘demente’ ouders heeft, in tegenstelling tot wat je zou verwachten, mijn band met mijn familie juist versterkt. We hebben diepgaande gesprekken over vroeger, over dementie maar ook over ‘Als ik er niet meer ben…’. Hoe bizar is het dat je met je ouders de wensen voor hun uitvaart bespreekt? Deze ongemakkelijke ‘ontmoetingen’ zorgen juist voor een kwetsbaarheid die louterend is. Ik voel me meer verbonden dan ooit met ze.

Ik hoef het gelukkig niet alleen te doen. Mijn broer en ik trekken samen op, met onze partners. Ook wij hebben meer contact dan voorheen. Er moe(s)t veel geregeld worden. Zo was het leegruimen van ons ouderlijk huis een pittige opgave. Heel wat dagen hebben we zwetend doorgebracht in het huis waar we beiden zijn opgegroeid. Het is raar om je vertrouwde basis ‘leeg’ te halen. Alle hoekjes en gaatjes bevatten herinneringen waarvan je (on)bewust afscheid neemt. We hebben dat met humor gedaan. Vooral mijn moeder, net als mijn vader een oorlogskind, valt onder de categorie ‘hamsteraars en verzamelaars’. Met een neusje voor mooie dingen had ze alleen al met haar plateelverzameling een museum kunnen starten. We vonden diverse voedingsmiddelen die bijna net zou oud waren als het antieke plateel en de houdbaarheidsdatum ver gepasseerd waren. Sommige vondsten waren zo grappig en tegelijk zo gênant dat ik ze niet aan het papier durf toe te vertrouwen. We hebben de klus samen geklaard.

Ook mijn persoonlijke en zakelijke contacten zijn veranderd. Ik kan genieten van gesprekken met mensen zonder dat het meteen over werk moet gaan. Ieder mens heeft een boeiend levensverhaal. Dat verhaal maakt mij nieuwsgierig. Het zorgt voor oprechte ontmoetingen. Sommige zakelijke partners zijn persoonlijke vriend(inn)en geworden waar ik regelmatig ook buiten het werk om mee spar. Ook in de coachgesprekken heb ik een diepere laag aangeboord door systemisch te werken. Ik geniet ervan als coachees de regie over hun werk nemen en bewust pijnlijke patronen doorbreken.

In 2023 ben ik eindelijk aan de slag gegaan met de stamboom van mijn familie. Een lang gekoesterde wens. De meeste stambomen kijken alleen naar de opgaande lijn. Ik ben andersom in de breedte gaan zoeken. Ik heb mijn overovergrootouders, geboren rond 1850, van beide kanten als uitgangspunt genomen. Over vijf generaties doe ik onderzoek naar het leven van álle afstammelingen. Ik kan bevestigen dat ze vroeger niet aan geboortebeperking deden. Er werden veel kinderen geboren. Triest genoeg stierven er ook te veel. Door die brede zoektocht heb ik contact met verre familieleden over de hele wereld. Wonderlijk hoe snel je verbinding voelt door het delen van eenzelfde achternaam. Ik heb al een inkijkje gekregen in het moeizame leven van mijn voorouders. Ik ben van plan om het familieverhaal voor het nageslacht vast te leggen. Mijn levensscript, dat de basis vormt voor mijn gedrag, stamt grotendeels af van mijn voorouders. Zo blijven bepaalde thema’s generaties lang in stand binnen de familie. Deze hete aardappel wordt het ‘episch script’ genoemd. Wat ik al kan vertellen is dat in onze tak een enorme overlevingsenergie aanwezig is. Een vechtersmentaliteit waarin kracht schuilt, maar die tegelijk ook tot gedoe leidt. Een andere tak lijkt juist harmonie in zich te dragen. Die verschillende thema’s binnen ons familiescript boeien mij. Het is een ’traag’ onderzoek met elke keer weer een nieuw puzzelstukje. Het geeft me superveel energie.

2023 was dus een jaar van diepgaande verbinding met mooie mensen! Daarom wil ik mijn man en dochter bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun en liefde. Mijn familie en vriend(inn)en ben ik dankbaar voor de fijne momenten. Ze zijn er voor me, ook als ik het liefst onder een steen zou willen kruipen. Ik dank mijn zakelijke partners, deelnemers aan trainingen en teamsessies en mijn coachees voor het vertrouwen in mij en het keiharde werk in hun ontwikkeling.

2024 belooft een mooi jaar te worden met enthousiaste gesprekken en nieuwe ideeën. Of het nu om systemisch familieonderzoek gaat, het schrijven van een boek met een co-auteur of een vakantie naar Schotland…

Fijne en verbindende feestdagen!

N-Mrii

Strategisch procesbegeleider met focus op gedrag en groepsdynamiek!

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!