maandag, september 25, 2023
Doelgericht aan de slagKrachtig communicerenLeiderschapWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Hoe hard werken averechts werkt! Leren van je hond…

Als trainer/coach ben ik continu in ontwikkeling en leer ik zelf steeds weer bij… Vaak door hele simpele voor de hand liggende dingen…. En daar heeft onze puppy Sky onbewust haar aandeel in. Zo ook vorige week… Ik was al een paar dagen op zoek naar de reden waarom het beest mij geen aandacht meer gaf. Alsof ze mij en de oefening onwijs saai vond, ging ze tijdens de puppycursus lekker met haar rug naar me toe zitten. Ze had er geen zin in! Terwijl het in het begin van de lessen hartstikke goed ging. Leergierig beestje, deed met gemak wat ik van haar vroeg. Allerlei redenen waarom ze niet wilde passeerden de revue. Ze zit in de puppy pubertijd, het is veeeeeel te warm om te trainen, een te eigenwijs ras, minder te porren met eetbeloningen, net een inenting gehad, ect. Genoeg excuses waarom het niet lukte. Maar toch knaagde het aan me. Ik wist gewoon dat het zeker ook aan mij lag! Maar ik kreeg de vinger er maar niet achter… Het voelde gewoon niet goed.

Gefrustreerd door mijn hond

Maar ik was er snel achter. Tijdens de les, zag de trainer mij worstelen met het aandacht vragen. De aandachtsoefening is de belangrijkste in de gehele training. Alleen met aandacht, leert het hondje. Ik was heel erg mijn best aan het doen om alle aandacht van Sky te krijgen. En Sky had me de rug toegekeerd, zat prinsesheerlijk op haar kont, me enorm te negeren. Ik was hard aan het werk, ik riep haar naam, ik klakte met mijn tong, ik praatte tegen haar en beloonde haar met mijn stem. Ik beloonde haar voor het negeren… Ook thuis of in het bos kletste ik de hele dag tegen haar en kreeg ze alle aandacht. Fout dus! De hond bepaalde of ze aandacht kreeg en niet ik. De rollen waren compleet omgedraaid.

Eigen schuld, veel te hard aan het werk!

Gelukkig wees de trainer me hierop. Hij zei “Je bent veel te hard aan het werk! Dat heeft Sky perfect door. Hij hoeft bij jou niet te werken voor aandacht….”. En ineens viel alles op zijn plaats. Ik besefte me dat ik in mijn eigen valkuil was gevallen. Als ik iets heel graag wil bereiken of als iemand iets aan me vraagt, kan ik heel hard gaan “werken“. Op zich geen probleem zolang er evenwicht is.

Boven- en ondergedrag van de Roos van Leary

Ik trok meteen de vergelijking met de “Roos van Leary”. Zonder het model helemaal uit leggen, verklaart dit model het complementariteitsprincipe van leiden en volgen. “Leiden lokt volgen uit” en “volgen lokt leiden uit”. En zo lokt dus dominant gedrag (het zogenaamde boven-gedrag) afwachtend, volgzaam gedrag uit (het zogenaamde onder-gedrag). En dat speelde hier overduidelijk. Ik was hard aan het werk om de aandacht van deze harige dame te krijgen maar niet door me leidend op te stellen. Nee, ik handelde meer vriendelijk en paste me volledig aan aan de wensen van Sky. Mijn leidende gedrag was omgeslagen in pleasend gedrag en de hond was letterlijk in de lead.

Gelijksoortige gedrag in het echte leven

Geweldig inzicht dat ik herkende op bepaalde momenten in mijn werk. Hoe vaak was ik niet keihard aan het werk in de pleasende rol? En hoe vaak botste het omdat ik tegelijk met een ander de leidende rol wilde pakken en geen van beiden wilden volgen? En hoe vaak zag ik mensen niet samen in de volgende rol blijven hangen, waardoor er niets tot stand kwam.

Eindelijk succes met de hond

Met dit hernieuwde inzicht op zak, ging ik weer aan de slag met Sky. Of beter gezegd ging ik NIET meer aan het werk met het eigenwijze mormel. “Less is more” is nu ook mijn motto richting hond. Stop met bedelen om aandacht, beloon goed gedrag, negeer slecht gedrag en zorg voor een overdosis geduld! Oeps, dat laatste is het meest lastige als je overloopt van energie en enthousiasme. Maar goed, nog dezelfde dag begon Sky zich te interesseren voor zijn speeltjes. En begon hij uit zichzelf te apporteren (het moest niet gekker worden). En ineens had ik een hond die in mij wilde investeren… in plaats van dat ik als een sukkel achter mijn hond aandraafde…

Ik kan echt lachen om mijn eigen valkuilen en genieten van het effect als ik ermee aan de slag ga…

Hoe hard ben jij aan het werk als je iets wilt bereiken? Vertoon je dan volgend en please gedrag in plaats van leidend gedrag?

N-Mrii

Wil je mijn blogs volgen? Schrijf je dan hier in.

Ik heb me gespecialiseerd in stress en stressoplossingen. Wil je meer informatie over mijn trainingen, coaching of strategiesessies? Kijk dan op mijn site of neem contact met me op. Dan bekijken we samen de mogelijkheden

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

6 gedachten over “Hoe hard werken averechts werkt! Leren van je hond…

 • Helmut van der Broeck

  Mooi geschreven en prachtige eye-opener!

  Beantwoorden
 • Leuk verhaal waarbij praktijk en het model goed worden samengebracht

  Beantwoorden
 • Honden zijn net mensen!
  Leuk geschreven, maar wat doe je als zijn gedrag niet meer in een model te vatten is….

  Beantwoorden
 • De Roos van Leary zo mooi uitgelegd 🙂

  Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: