Geluksvergroter 1 – Ga powerwalken!

Het is Aswoensdag…. De carnaval zit er weer op. Wat een heerlijke traditie is dat toch. Ik kan zo genieten van de gezelligheid, de creativiteit waarmee mensen zichzelf kleden en schminken, de pracht van de praalwagens en de vrolijkheid van de muziek. En dan hoef ik zelf geen liters bier of andersoortige alcohol naar binnen te werken. Gewoon kijken en bekeken worden met een enorme lach op mijn gezicht… Want ik geniet!

En dan is het nu voorbij…. Uit ervaring weet ik dat heel wat mensen nu een soort rouw ondergaan. Dat ze het jammer vinden dat het feestgedruis alweer is afgelopen en dat ze tot de 11e november weer “normaal” moeten doen. Tja, afscheid kan lastig zijn…

Maar ik zie nieuwe kansen! De zon schijnt, de lente begint de eerste speldenprikjes uit te delen. De sneeuwklokjes tonen hun witte knoppen aan de wereld. De zon komt vroeger op en gaat al wat later onder…. Heerlijk die langere dagen. En de vogels maken al herrie voor tien in de vroege ochtend.

Aswoensdag, de start van de vastenperiode

Even terugkomen op Aswoensdag. Vanavond laten heel wat carnavalvierders een askruisje door de pastoor op hun voorhoofd zetten. In de kerk… Het is een Katholieke traditie die de 40 dagenlange vastenperiode inluidt. Met vasten wordt bedoeld dat je je onthoudt van eten of drinken of bepaald voedsel gedurende een bepaalde periode.

Geluk vergroten

Ik grijp de vastenperiode aan om mentaal lekkerder in mijn vel te komen. Vandaar dat ik de komende periode elke week een “geluksvergroter” publiceer. Doe je mee?

Bewegen

De eerste geluksvergroter gaat over beweging. Wandelen om precies te zijn. Vandaag publiceerde dagblad De Limburger een artikel genaamd “Lopen om het brakke hoofd leeg te maken”. En dat is precies wat ik bedoel. Ga de komende week naar buiten om te wandelen. Het is prachtig weer. Laat de zon in je ogen schijnen en geniet van de frisse buitenlucht. Het mooiste is als je wandelt terwijl de wereld ontwaakt en het langzaam licht wordt. Dus vroeg uit de veren en lopen maar. Loop elke dag minimaal (twee keer) een half uur. Het lopen zorgt dat je hoofd leger wordt. Het eerste stuk vliegen er nog allerlei gedachten rond en merk je weinig van je omgeving op. Op een gegeven moment begin je aandacht te krijgen voor je omgeving. De drukke gedachten gaan naar de achtergrond… en je wordt je meer bewust van je lichaam, de natuur, de geluiden en je omgeving.

Gelukvergroter 1 – Ga powerwalken!

En voor de fanatiekelingen onder ons heb ik de tip om aan powerwalking te beginnen. “Powerwalking” is een looptechniek waarbij je extra kracht zet en je een tempo kunt halen van 8 kilometer per uur. Het verschilt dus van gewoon wandelen en lopen waarbij je minder hoge snelheden bereikt. Bij powerwalken komt de kracht bij elke stap uit het afzetten vanuit je tenen. Daarbij maak je sterke armbewegingen op het ritme van je looppassen. Je ellebogen beweeg je in een gebogen hoek van 90 graden. Je handen houdt je ontspannen en komen niet onder je middel. Je zwaait je ene arm naar voren met je hand tot op de hoogte van je schouder terwijl je je andere arm naar achter zwaait met je hand tot op de hoogte van je middel. Loop rechtop en overdrijf niet! Luister altijd naar de signalen van je lichaam…

De voordelen van powerwalken

Het voordeel van wandelen en powerwalking is dat het stress vermindert en je mentale welbevinden vergroot. Ook krijg je een betere conditie, train je je spieren, krijg je een beter immuunsysteem en vermindert het lichaamsvet. Kortom, genoeg redenen om te gaan bewegen.

Bepaal vooraf je powerwalkmomenten

Zorg voor goede schoenen en bouw je looptempo op. Bepaal vooraf je route, varieer ook in verschillende routes qua lengte en omgeving. Plan je powerwalkmomenten, bijvoorbeeld meteen als je opstaat (zet je wekker een half uur eerder) en ’s avonds voor of na het eten. Ook als je moe bent, geen zin hebt… doe gewoon je schoenen aan en begin! Je voelt je na afloop een stuk fitter en je bent jezelf dankbaar dat het je toch maar even gedaan hebt!

Zo, ik heb er al zin in… ik ben een fervent wandelaar en hardloper. Dat laatste heb ik even moeten laten vanwege een hardnekkige knieblessure. Ik mag langzaam weer beginnen van mijn fysio maar dat ga ik opbouwen met powerwalken… en perfecte tussenfase…

Doe je mee?

N-Mrii

Volgende week vertel ik hoe de eerste tip van de geluksvergroters mij bevallen is….

En dan geef ik meteen “Geluksvergroter tip 2”.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: