Geluksvergroter 2 – Start een “Bullet Journal”!

Lekker “gepower walked” afgelopen week? Ik wel… vond het wel pittig. Door de armbewegingen ging ik automatisch sneller lopen. En ik ging ook meer rechtop lopen… Dat is dus goed voor mijn rug omdat ik geneigd ben mijn rug wat gebogen te houden. En nu volhouden… šŸ˜‰

De geluksvergroter van deze week “Ga bullet journallen…”

De gelukvergroter voor deze week gaat over het starten van een bullet journal. Al jaren een enorme rage die overgewaaid is uit de USA. Het leuke van een bullet journal is dat je het zo mooi, persoonlijk en uitgebreid kunt maken als je wilt. Ook de mannen onder ons kunnen hun ei daarin kwijt. Daarover later meer…

Wat is een bullet journal? 

Een bullet journal (afgekort een BuJo) is een leeg notitieboek met op elke bladzijde puntjes of ruitjes waarvan je zelf een soort agenda maakt. Het is een nieuwe en creatieve manier van je leven organiseren door niet alleen een agenda bij te houden maar ook allerlei lijstjes. En je kunt het zo gek niet verzinnen wat je allemaal in lijstjes kunt bijhouden. Je werkt met bullets die je in de legenda benoemt. Zo kun je een “to do-bullet” hebben, een “done-bullet”, een “interessant-bullet”, een “bucket-bullet”, een “happy-bullet” en ga zo maar door.

Waarom zou je een bullet journal bijhouden?

Zoals ik al schreef is het een manier om je leven te organiseren. Je verzamelt alle lijstjes, notitieboekjes, aantekeningen en one-liners en die zet je allemaal in jouw bullet journal. Geen losse lijstjes meer, maar alles-in-een. Je gebruikt de BuJo om je jaar, maand, week en dag te plannen. Overzicht dus. Dat geeft alleen al rust en dus een beetje geluk. Daarbij is het bijhouden van een journal ook erg leuk. Je kunt vooruit plannen en terugkijken. Je bent even creatief bezig met de dingen die jij belangrijk vindt en die maak je nog leuker door ze te rangschikken, te versieren en aandacht te geven. Daarbij creĆ«er je een moment van rust in je leven… een stukje me-time! Je inspireert jezelf op een positieve en creatieve manier. En daar word je ook gelukkiger van. Ook stimuleer je andere delen van je hersenen die op andere momenten tot nieuwe inzichten kunnen leiden. Driedubbele winst dus!

Wat heb je nodig voor een bullet journal?

Zoals gezegd heb je een blanco notitieboek nodig (met bladzijden die niet doordrukken), liefst met puntjes of ruitjes zodat je makkelijker kunt tekenen. Daarnaast heb je een potlood, een liniaal en fineliners in verschillende diktes en kleuren nodig. Dus moeilijk is het niet!

Hoe ziet een bullet journal eruit?

Het journal begint met de index. Dat is een inhoudsopgave van 4 pagina’s met wat je waar kunt vinden in het boekje. Vervolgens maak je een persoonlijke legenda waarmee je visueel aangeeft wat de status is van een onderwerp (to do, deadline, belangrijk, done, afspraak, verzet, etc.). Dan volgt een jaaroverzicht met jouw jaarplannen en een maandoverzicht waarin je alle acties, afspraken e.d. opneemt. Ten slotte maak je een weekoverzicht dat je kunt inrichten als een traditionele agenda. Daarbij kun je allerlei trackers opnemen. Trackers zijn lijstjes waarin je een bepaald onderwerp bijhoudt. Bijvoorbeeld een mood tracker waarmee je elke dag bijhoudt hoe je stemming was. Of een move (bewegings) tracker waarin je je lichamelijke activiteiten bijhoudt.

Ik denk dat ik naast een mood-tracker en move-tracker ook een weight-tracker ga bijhouden. Daarnaast wil ik een aantal lijstjes toevoegen zoals een bucket-list-tracker (waarmee ik mijn bucklist voor dat jaar opneem), een recepten-tracker (om maandelijks 2 nieuwe recepten uit te proberen), een wandelingen-tracker (een lijstje met mooie wandelingen) een uitstel-tracker (ja, ik heb een aantal zaken die ik enorm uitstel en die verdienen een plaats in een op te stellen “uitstel top 10…” Eens kijken of ik dan in beweging kom) šŸ˜‰

Kortom, heel wat lijstjes om bij te houden die ik nu in verschillende boekjes of in mijn hoofd bij hou. Ik ben gek op gave spreuken en oneliners. Die krijgen ook een plekje in mijn bullet journal, omrand door allerlei creatieve versieringen. En natuurlijk mag de happiness-tracker niet ontbreken! Daarin zet ik alle geluksmomentjes van die week… Alleen al het schrijven over het bullet-journal maakt me blij… (bloos…).

Hoe begin je een bullet journal?

  1. Verzamel alle benodigdheden (een boekje, fineliners, liniaal, inspiratie)
  2. Maak een mindmap van alle dingen die je in het bullet-journal wilt opnemen (naast jaaroverzicht, jaardoelen, maandoverzicht, weekoverzicht, de daglijstjes en de trackers)
  3. Schrijf de inhoudsopgave, legenda en de genoemde overzichten in je BuJo
  4. Noteer jouw persoonlijke trackers
  5. Klaar om te starten!

Voor de mannen onder ons

Tja, ik bedacht me of dit iets voor mannen is. Want kan het zijn dat mannen dit het liefst digitaal willen zonder te veel poespas? Of zijn mijn vrouwelijke hersenspinsels aan het invullen? Mannen kunnen ook diverse trackers bijhouden. Bijvoorbeeld op sportief gebied. Zij kunnen bijhouden hoeveel hoogtemeters ze op de racefiets hebben gereden, de namen van de gefietste beklimmingen, het aantal gereden kilometers of de gemeten snelheid. De minder sportieve heren onder ons kunnen bijhouden welke restaurants ze hebben bezocht en daarbij een ranking bijhouden, welke gerechten ze hebben bereid of welke wijnen ze hebben geproefd. IdeeĆ«n genoeg dus. Ten slotte kunnen heren, die geĆÆnteresseerd zijn in effecten en (willen) beleggen, bijhouden wat de koersverlopen zijn. Ook hier weer mogelijkheden genoeg.

Ook zin om aan de slag te gaan met je eigen bullet journal? Ik wel…

N-Mrii

 

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: