Geluksvergroter 3 – Verhoog je positiviteitsratio

De geluksvergroter van deze week is “positiviteit”! Ik ben miss positivo nummer 1. Meestal dan… Als een blij ei geloof ik dat je kunt bereiken wat je wilt bereiken. En dat een grote dosis positiviteit je verder helpt.

Maar hoe kan ik een blog schrijven over positiviteit op een moment dat ik mezelf enorm zielig vind? Met een dikke kaak en pijn in mijn “bek”. De wortel in één van mijn kiezen heeft besloten te gaan ontsteken en er de brui aan te geven. Die ontsteking vond het vervolgens grappig om zich onder mijn wortelpunt te nestelen en daar een beetje irritant te gaan doen. En dat doet zeer…. Zelfs 3 dagen na de wortelkanaalbehandeling is mijn kaak dik, stijf en pijnlijker dan voor de behandeling. Kortom, ik ben even helemaal niet positief!

En terwijl ik dit schrijf gaan mijn gedachten ook uit naar mijn intervisie maatje Ingrid van de trainersopleiding. Een kordate en krachtige vrouw die “Ik ben positief!” op haar voorhoofd heeft staan. Rond de Kerst kregen we het bericht dat ze een epileptische aanval had gekregen en dat nader onderzoek uitwees dat ze een tumor in haar hersenen had. Die kwam binnen! Een paar weken geleden is ze in Tilburg geopereerd. Niet zomaar een operatie, nee, een 12 uur durende operatie. Met nog bestralingen te gaan. Inmiddels is ze alweer een beetje actief op social media en laat ze weer van zich horen. Op mijn vraag hoe het haar lukt om zo positief te blijven in haar pittige tijd, antwoord ze:

“Vooral door te beseffen wat er allemaal goed is in mijn leven en het geluksgevoel van de steun van lieve mensen om me heen. Over mijn ziekteproces: ik zocht neutrale info uit betrouwbare bron en was zo mijn eigen regisseur. En kijk vooruit: focus je op jouw stip op de horizon (jouw droom) en heb vertrouwen in jezelf én anderen. Mij bracht het een gevoel van rust en dankbaarheid.”

Wow!!!! Tja, daarbij valt mijn “zielige” verhaal volledig in het niet. Respect voor Ingrid!

Wat is positiviteit?

Volgens positiviteitsonderzoekster Barbara Fredickson bestaat positiviteit uit een hele reeks van positieve emoties. Positief denken maakt mij blij. Het zorgt ervoor dat ik meer mogelijkheden zie en creatiever word. Het zorgt ervoor dat ik vooruit wil en me ontwikkel. Het zorgt ervoor dat ik mensen aantrek die ook positief zijn of positiever willen worden.

Hoe ziet jouw positiviteitsratio eruit?

In een van mijn eerste blogs heb ik de positiviteitsratio besproken in het kader van optimistische en pessimistische medewerkers. Om optimaal in het leven te staan heb je een grote dosis positiviteit nodig en een kleine dosis pessimisme. De verhouding positiviteit en negativiteit, de zogenaamde positiviteitsratio, moet minimaal 3:1 zijn. Kortom, om in een positieve balans te blijven is het belangrijk dat je 3 keer meer positieve gebeurtenissen ervaart dan negatieve. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Zet jouw positiviteitsknop aan!

Iedereen heeft een denkbeeldige positiviteitsknop. Staat jouw knop aan of uit? Focus jij je op positieve ervaringen of op negatieve ervaringen? Zie jij alles wat fout gaat of heb je oog voor alles wat goed gaat?

Kies ervoor om jouw positiviteitsknop aan te zetten en te kijken naar de positieve dingen om je heen. Stel jezelf de volgende vragen om positiviteit op te wekken:

  • Wat gaat er op dit moment goed in mijn leven?
  • Wat kan ik zien als een cadeautje waar ik blij mee ben?
  • Waar ben ik dankbaar voor? Wat kan ik vieren?
  • Welke positieve zaken kan ik zien in een minder prettige gebeurtenis?

Overigens is het niet de bedoeling dat je met de positiviteitsknop de negatieve ervaringen probeert te elimineren. Vervelende en ongewenste gebeurtenissen zijn er nu eenmaal. Die moet je niet negeren. Maar vergroot de minder prettige ervaringen niet uit. En zorg voor voldoende balans met gebeurtenissen die wel goed gaan en waarvoor je dankbaar bent.

Ik zoek nog even verder naar een knop om de pijn te stillen… met in mijn achterhoofd de positiviteit van Ingrid!

N-Mrii

 

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: