vrijdag, april 19, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Vertragen en mindfulnessVitaal en gezond levenWerk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

“Ik ga even zachtlopen. Tot straks, schat!”

Amanda moet om twaalf uur op haar weekendwerk verschijnen. Ik breng haar, maar boven op de berg worden we door een verkeersregelaar tegengehouden. Hardlopers komen bergop gestrompeld. Ik kijk geërgerd naar het slakkengangetje waarmee ze de hele weg blokkeren. Met dit tempo kan mijn dochter nooit op tijd op haar werk zijn. En wat zou ik daar heel graag zelf rennen.

Tot een half jaar geleden beulde ik mezelf zeker één keer per week af in dat hellingbos. Maar drie goed ingezette kikkersprongen tijdens een kickboks-proefles van de Albert Heijn Sport Actie, maakte daar resoluut een einde aan. De knieënpsychiater verbood mijn pijnlijke en opgezette knie nog langer rond te rennen in onherbergzaam gebied.

En daar baal ik stevig van. Niet dat ik hardlopen nou zo enorm leuk vind. Want voor vertrek zie ik enorm op tegen dat rondje. Maar als ik eenmaal aan het rennen ben, raak ik in trance. En weer thuis kan ik vliegen van geluk. Waar endorfine niet goed voor is! Hardlopen zorgt letterlijk voor ontlading van alle spanningen en stresshormonen in mijn lichaam. Dat heb ik nodig.

En toch zit er iets duaals in. Want in week twee van de mindfulnesstraining vraag ik de deelnemers hoe ze zichzelf letterlijk voorbij lopen. In hun honger naar betere momenten, hogere doelen en het daar-en-dan. Om geluk te kunnen ervaren is mijn advies “vertragen”, dus minder hard lopen. Dat vertragen van ademhaling, looptempo, daarbij aandacht gevend aan een boomstronk of het gezang van een vogel, dat geeft mij een diep gevoel van geluk. Maar je zegt niet tegen je partner: “Ik ga even zachtlopen, tot straks!”
Bijzonder dat de twee uitersten van lopen, zachtlopen en hardlopen, beiden zorgen voor minder stress en een gelukzalig gevoel.

Ik kijk op en zie de gele man geïrriteerd en ongeduldig gebaren dat ik door moet rijden. Ik steek vriendelijk mijn hand op als dank dat ik mijn weg mag vervolgen. Misschien zou het ook voor hem goed zijn als hij wat minder stil staat en wat meer gaat zachtlopen of juist hardlopen.

N-Mrii

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Een gedachte over ““Ik ga even zachtlopen. Tot straks, schat!”

  • Misschien kun je Amanda ook hard lopend naar haar werk brengen,

    Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!