donderdag, april 25, 2024
Doelgericht aan de slagVitaal en gezond levenWerk en loopbaanWerkdruk en stress

Terug van vakantie… Waar moet ik mee beginnen?

Vakantie… Dit jaar ben ik echt losgekomen van het werk. Een andere omgeving en andere activiteiten zorgen ervoor dat ik me ook anders voel. Ik heb letterlijk meer afstand van de dagelijkse beslommeringen. Even alleen maar genieten van lekker weer, mooie omgeving, veel bewegen, boek lezen en alleen maar buiten zijn. ’s Morgens verwend worden door een overdadig luxe ontbijtbuffet, ’s avonds een relaxed 5-gangen diner en tussendoor wel zien wat we eten ergens in een berghut of een dorpje. Dat allemaal zorgt ervoor dat mijn hoofd leeg is en mijn batterij volledig wordt opgeladen.

En wat valt het me tegen om dan weer te moeten beginnen. Mijn wekker, met dat verschrikkelijke irritante en te harde geluid, haalt me ruw uit mijn slaap op een te vroeg tijdstip. 6.00 uur voelt als midden in de nacht! En het is nog donker ook. Bah! Ik ben nog niet klaar met de zomer! Ik blijf nog een kwartier met mijn ogen stijf dicht liggen. En sta dan op, nog altijd mijn ogen gesloten. Op de tast loop ik naar de badkamer, onderweg een bak water van de hond door de gang schoppend. De gang verandert in een waterballet. Mijn nog blauwe en pijnlijke kleine teen, die eerder deze week een niet zachtzinnige ontmoeting met een tafelpoot had, is niet blij met mijn actie. Net als de rest van de tot dan slapende gezinsleden. ‘Ik wakker, jullie wakker’ denk ik grimmig. Boooh, als de dag zo al begint…. Pffff…..

Het lukt me om mijn lenzen op mijn ogen te plakken en de wereld lijkt wat helderder te worden. Eerst maar even wandelen met de hond. Na drie kwartier ben ik fris en kan ik er tegen aan. Ooh, eerste dagje na de vakantie. Mijn hoofd is zo leeg dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Aan die overvolle mailbox? Of eerst maar eens mijn agenda raadplegen? Of zal ik mijn stapel eens doorlopen om te kijken wat er ook al weer ligt? Of zal ik toch maar eens wat van die nieuwe ideeën op papier zetten? Een lichte paniek overvalt me. Djie, die vakantie heeft me letterlijk losgeweekt van alles. En ik voel een weerstand om weer aan de slag te gaan. Is dat een goed teken? Ja, het betekent voor mij dat de vakantie goed is bevallen!

Vroeger was ik echt een chaoot. Mijn motto leek ‘Hoe drukker, Hoe beter!’. Ik had alles in mijn hoofd en dacht precies te weten waar alles lag. Totdat ik iets nodig had met een eindeloze zoektocht als gevolg. Als ik ergens aan begon, kon ik halverwege met iets anders verder gaan totdat ik gestoord werd en weer iets nieuws startte. Resultaat, heel hard werken maar weinig echt afmaken. Dat heb ik inmiddels afgeleerd. Ook mijn rusteloze zoekprocessen zijn een stuk korter geworden.

Ik denk aan mijn eigen ‘Elke dag een klein beetje minder stress op het werk!-slogan’. Mensen die werkstress ervaren of een burnout hebben, missen twee dingen: ‘overzicht’ en ‘energie’. Om te herstellen van een burnout is het terug krijgen van energie prio ‘uno’. Het weer grip krijgen op je leven is prio ‘due’. Overzicht geeft een gevoel van beheersing, grip dus.

Mijn energiepeil is torenhoog. Ik heb heel wat vitamine V (vakantie) binnen gekregen dus energie is no problemo, zolang ik mijn energie doseer. Less is more! Grip is daarentegen wel een dingetje. Ik weet simpelweg even niet waar ik moet beginnen. Het overzicht ontbreekt. Alles lijkt uit mijn hoofd verdwenen.

Gelukkig hanteer ik nu een methode waarmee ik op elk moment overzicht heb. Zelf denk ik dat ik het perfecte systeem heb ontwikkeld. Ik pak mijn bak met onderhanden werk en loop map voor map de projecten door. In elke projectmap zit een (voor)blad waarop de acties staan, de status van het dossier op dit moment en wat de ‘eerstvolgende actie’ van het project is. Ik werk mijn ‘To Do-lijst’ bij en zet daar alle taken op die ik deze week wil uitvoeren, eventueel met deadline. Ik kijk in mijn agenda en plan een tweetal complexe dossiers in de vroege ochtend zodat ik deze met volle aandacht kan afwerken. Ten slotte bekijk ik mijn afspraken voor de komende week en houd ik mijn agenda voor de rest leeg.

De eerste dag na de vakantie is een dag om overzicht te krijgen en structuur aan te brengen. Vandaag nog geen gedetailleerde dagplanning. Laat mij nog maar even, met mijn hoofd in de Dolemieten, aandachtloze klusjes doen. En voorbereidingen treffen voor die grote klus morgen. Ik verzamel alle benodigde documenten en zet alles klaar zodat ik morgen meteen aan de slag kan. Het voordeel daarvan is dat ik er morgen 100% geconcentreerd aan kan werken zonder dat ik tijd verlies aan het zoeken naar allerlei bestanden. Kortom, ik ben weer terug… Mijn hoofd is weer gevuld met leuke vooruitzichten. Energie voor tien en ik heb ook weer overzicht. Ik wens jou ook veel werkplezier!

N-Mrii

Wil jij op een flexibele manier omgaan met uitdagingen in je leven? En investeren in de dingen die belangrijk zijn voor jou? Doe dan mee met de training ‘ACT – The Intensive’!

Ga zes weken met een vaste groep aan de slag op donderdagavond. Kijk op minderstressophetwerk.nl voor meer informatie of mail me op info@nmrii.nl

 

(Foto Dolemieten: Amanda van der Lugt)

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Een gedachte over “Terug van vakantie… Waar moet ik mee beginnen?

  • Koop een wekkerradio en word voortaan wakker met je favoriete muziek

    Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!