Hoe je sporten minder saai maakt! Met veel plezier actief bezig zijn…

Net terug van de wekelijkse zaterdagochtend-duik van half 8. We hebben er al weer een uur spartelen op zitten. Om half 9 helemaal wakker en vol energie. Lekker begin van het weekend!

Als ik tegen mensen vertel dat wij twee keer per week een uur zwemmen bij de zwemclub van Valkenburg, krijg ik heel vaak de vraag ‘Is dat niet saai?’.  Ook de jaren dat ik frequent hardliep (tot mijn knieblessure eind vorig jaar) om te trainen voor halve marathons, vertelden mensen dat ze hardlopen saai vinden. Maar dat is wat je er zelf van maakt.

Want hoe maak je bewegen leuk?

Wij, mijn man en ik, bewegen veel. Omdat we dat leuk vinden en omdat het lekker is om ons hoofd leeg te maken. Het werkt stress verminderend en het is nog gezond ook. Hoe maken wij bewegen leuk?

Een treintje zwemmen

Laat ik beginnen met zwemmen. Want als iets saai is, is het baantjes trekken. Baantjes van 25 meter. Wetende dat ik zo’n twee kilometer zwem in een uur, zijn dat 80 saaie baantjes. Verdeeld in baantjes van tien wissel ik borstcrawl, schoolslag en de Helmut-slag af (voor insiders; een slag die we hebben vernoemd naar mijn man omdat hij die heeft verzonnen). Deze zomer vroeg een van de zweminstructeurs of we een keer mee wilden trainen met een paar zwemmers van de club. Ja hoor, dat wilden wij wel! De zwemclub traint heel afwisselend en daar hebben we leuke ideeën opgedaan. Zoals twee banen op de klok zwemmen, tien keer twee borstcrawl en het treintje. Dat treintje vind ik nog het leukst. Je zwemt in een treintje achter elkaar een bepaald aantal baantjes. De laatste bepaalt steeds wanneer er weer gestart wordt.

Een treintje van vijf ziet er als volgt uit: 1-2-3-4-5-4-3-2-1 baantjes. We starten achter elkaar borst-crawlend en zwemmen één baan. De laatste bepaalt het volgende vertrek waarbij we achter elkaar twee banen zwemmen. Vervolgens zwemmen we drie banen achterelkaar, dan vier achterelkaar en tenslotte vijf. Daarna gaan we weer aftellen naar vier banen, drie banen, twee banen en ten slotte één baan. In totaal heb je hiermee dus 25 banen gezwommen zonder dat je op de tijd let. En als je samen zwemt, ga je automatisch iets sneller zwemmen. Dus je traint je conditie ook nog eens. De tijd vliegt en je zwemt met de groep. Dus het is nog gezellig ook als je op de laatste wacht.

Trailrunning

Hardlopen kan ook zo saai zijn. Lange rechte stukken op het asfalt vind ik persoonlijk verschrikkelijk. Ik ben echt een trailrunner die de zachte ondergrond prefereert boven het asfalt. En dat het liefst in het bos met flink wat onregelmatigheden, smalle paadjes en hellingen. Zo’n run is veel uitdagender dan het standaard blokje om. Als je dan een keer in het donker moet rennen, kun je je asfaltrun uitdagender maken door tussen twee lantaarnpalen sprintjes te trekken en dat vijf keer achter elkaar.

Een hardloopmaatje is ook een goed plan. Het zorgt voor een stok achter de deur en je hebt wat te kletsen. Ik heb jarenlang met mijn hardloopmaatje (Mier, nog altijd mijn bff) door weer en wind gerend. En wat een lol hebben we gehad. We waren elkaars steun en toeverlaat. En als we het moeilijk hadden haalden we het ‘koekjes-schap’ erbij, ook een tip! Je leidt jezelf en de ander af door samen om en om een soort koekje op te noemen (waarbij ik het koekjes-schap in de supermarkt gedetailleerd voor me zie).

Ons grootste compliment kregen we toen we een halve marathon in Venlo liepen met een gangetje van 11 kilometer per uur. Rond de 15 kilometer waren we helemaal verdiept in een gesprek en zei een mannelijke loper die kennelijk al een tijdje achter ons liep ‘Djiesus, hoe doen jullie dat? Met dit tempo zo kletsen?…‘. Wij lagen helemaal in een deuk want wij wisten niet beter.

Met de mountainbike het bos in

Fietsen is ook leuk! Maar ook hier kies ik voor de mountainbike. Met de racefiets kan ik nog veel te veel nadenken en ik wil juist mijn hoofd leeg. Met de mountainbike in het bos en op hellingen, ben ik al blij dat ik overeind blijf en niet met mijn voeten in de clickers letterlijk omkieper. Mountainbiken in het bos kost concentratie en maakt het dus minder saai. Genieten dus.

Ben je helemaal geen sporter?

Je kunt ook gaan wandelen. En kies dan steeds een andere wandeling uit. Wij wandelen veel wandelroutes in Zuid Limburg en de Ardennen. Liefst in bos met water en hoogteverschillen. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en de route zoeken vergt ook concentratie. En hoe lekker is het dan om halverwege en aan het eind op een terras neer te strijken of voor een openhaard en dan te genieten van een goede bak koffie, een stuk vlaai of een lekkere lunch?

Voor de muziekliefhebbers raad ik dansles aan. Als fervent stijldansliefhebber, dansen wij wekelijks bij de dansschool van Clara Lamar in Sittard. De dansleraar is echt geweldig vanwege zijn humor en interactie met de groep (complimenten André, voor jouw manier van lesgeven!). En laat duidelijk zijn, hoewel wij gezelligheidsklasse hebben bereikt (dat is na goud dubbel ster) blijven we ‘prutsers’. Onze houding is niet perfect en de pasjes vergeten we nog te vaak. Dat heb je als je niet oefent… Dat is ook de reden dat we even een paar groepen terug zijn gegaan om de puntje op de i te zetten. Hierdoor hebben we onszelf van ‘prutsers’ tot ’topdansers’ gepromoveerd… 😉 Want wat is het leuk om de Jive (rock en roll) en de Cha Cha Cha te dansen. En een lekkere Quick Step (de Fox Trot) tot besluit? Hoe sneller, hoe leuker! Ik kijk nu al uit naar onze dansles van vanavond!

Kortom, bewegen kun je leuk maken! En dat is wat wij doen. Elke vorm van beweging is een feestje… Maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Hoe maak jij sporten en bewegen leuk?

N-Mrii

Wil jij op een flexibele manier omgaan met uitdagingen in je leven? En investeren in de dingen die belangrijk zijn voor jou? Doe dan mee met de training ‘ACT – The Intensive’!

Ga zes weken met een vaste groep aan de slag op donderdagavond. Kijk op minderstressophetwerk.nl voor meer informatie of mail me op info@nmrii.nl.

 

 

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Een gedachte over “Hoe je sporten minder saai maakt! Met veel plezier actief bezig zijn…

  • 16 september 2018 om 08:17
    Permalink

    Fijn dat je zo graag beweegt. Ik hou het bij mijn rondje om de kerk. Is mijn hoofd alweer leeg.

    Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: