Loopbaanfase en stress (aflevering 1)

Het voelt gespleten… Moet ik nu terugblikken of vooruitkijken? Ik weet het even niet. Sweet 69… In dat jaar, een halve eeuw geleden, ben ik geboren. Dit jaar word ik 50. Het voelt als de helft. 50%. Het midden. Omdat ik van plan ben om 100 jaar te worden, kan ik met een gerust hart vooruit kijken en mooie plannen maken. Maar als ik een blik werp op de loopbaanfase waarin ik zit, tel ik dan nog mee?

Je kunt de loopbaan van werknemers onderscheiden in vier fasen. Elk niveau heeft zijn eigen successen en uitdagingen waar een werkende mee moet omgaan. De vier loopbaanfasen zijn:

 1. De ontwikkelingsfase (vanaf de start van de carrière tot ongeveer 35 jaar)
 2. De ambitiefase (van ongeveer 35 tot ongeveer 45 jaar)
 3. De balansfase (van ongeveer 45 tot ongeveer 55 jaar)
 4. De verzilveringsfase (van ongeveer 55 jaar tot aan het pensioen)

Ambitie en vaardigheden wisselen elkaar af tijdens deze stadia. In het begin van de loopbaan heeft de starter een enorme drive. Medewerkers ‘willen’ een succes maken van hun werkzame leven. Maar weten nog niet precies waar hun loopbaan hen brengt, wat ze echt leuk vinden. Ze zijn nog zoekende. ‘Succesvol willen zijn’ zwakt af naarmate we ouder worden op het moment dat we beginnen na te denken over zingeving. Wil ik dit echt? Geeft mij dit voldoening? Is dit mijn passie?

Het ‘kunnen’ loopt er als een bergparabool doorheen. In het begin van je carrière heb je weinig ervaring en kun je nog niet alles. Ook al denk je dat je de hele wereld aankunt en het allemaal niet zo moeilijk lijkt. Naarmate je je verder ontwikkelt, wordt je ervarener en deskundiger. Terwijl aan het einde van de loopbaan je een raadgever bent voor jongeren, maar minder goed mee kunt met snelle technologische innovaties.

Vitaliteit speelt ook een rol in de verschillende loopbaanfases. Waar een startende werknemer feestend door het leven kan gaan, zijn jonge ouders bekaf van de slapeloze nachten. Problemen met kinderen en de zorg voor ouderen, resulteren in een latere fase ook voor psychische druk. Het ouder worden, de lichamelijke en hormoonveranderingen, zowel bij man als vrouw, kunnen ook tot een bepaalde vorm van onvermogen leiden. Vaak niet eens bewust.

Elke werkperiode wordt daarbij gekenmerkt door verschillende vormen van stress. Ongeacht in welke fase ik zit, besef ik dat ik zeker nog mee tel. Elke fase heeft zijn toegevoegde waarde.

Stress is een signaal dat vraagt om aanpassing. Het geeft energie, zorgt dat je doelen bereikt én dat je keuzes maakt. Structureel te veel stress is niet goed voor je. Iedereen ervaart stress maar niet iedereen gaat er handig mee om. Stress verschilt ook per loopbaanfase. In deze serie belicht ik elke week een groep werknemers in een loopbaanfase. Ik geef de werknemer, de werkgever en de omgeving tips om handiger met die stress om te gaan. Benieuwd naar stress in jouw loopbaanfase? Schrijf je dan in voor deze blog-serie.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? En meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Loopbaanfase en stress (aflevering 1)

 • 13 mei 2019 om 08:37
  Permalink

  Wat een interessant onderwerp! Ik verheug me op je blogs: ik wordt zelf volgend jaar 50 dus ik hoop herkenbare dingen te gaan lezen. Voor deze week veel plezier en tot volgende week

  Beantwoorden
  • 14 mei 2019 om 07:47
   Permalink

   Dag Marion,
   Wat een spontane reactie! Dankjewel… De komende maanden blog ik over stress in de verschillende loopbaanfases. Met tips voor de werkgever, de werknemer en de omgeving… Tips van mijn lezers zijn ook van harte welkom. Waar loop jij tegenaan in jouw loopbaanfase? 😉

   Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: