In de lente van zijn carrière! (aflevering 2)

Terwijl hij invoegt op de A2 verschijnt het gezicht van zijn vriendin op het middenconsole. Hij aarzelt en drukt haar weg. Veel te laat vertrokken van zijn werk heeft hij geen zin in gezeur. Het duurt nog zeker een uur voordat hij thuis is.

Terwijl hij stapvoets rijdt, flitst de dag aan hem voorbij. Hoe is het mogelijk dat er zoveel weerstand was tegen zijn voorstel. Het bedrijf had hem gevraagd te blijven na zijn stage. Met de opdracht om de processen te stroomlijnen en zo kosten te besparen. Zijn plan was perfect! Dat George zo agressief reageerde, had hij niet zien aankomen. Helemaal niet dat de rest daarin mee zou gaan. Het was achteraf misschien niet zo handig dat hij was gaan hameren op zijn standpunten. Ze hadden als kemphanen tegenover elkaar gestaan. Zijn directeur had hem na zessen bij zich geroepen en gevraagd wat hem bezield had. Dat was de messteek geweest. Dat zijn baas hem liet vallen, dat verbijsterde hem.

Eraan terugdenkend gaat zijn hart weer als een bezetene tekeer. Hij slikt de brok in zijn keel weg maar de tranen prikken in zijn ooghoeken. Wat een K#$%-bedrijf!

Alex is een starter op de arbeidsmarkt. Hij is een gedreven jongeman die barst van de energie en ideeën. Hij verzet, tot ieders tevredenheid, zonder mopperen heel veel werk. Hij wil graag leren en verwerkt razendsnel informatie. Met een frisse blik wil hij zich graag bewijzen. Daarbij denkt hij dat hij de wijsheid in pacht heeft, maar loopt in rap tempo tegen de gevestigde orde aan. Dat frustreert hem. Hij is zo gefocust op resultaten en inhoud, dat hij zich niet bewust is van bestaande verhoudingen.

Stevige machtsposities en informele lijnen houden de oorspronkelijke samenwerkingspatronen in stand. Het inzicht dat de starre organisatie net zo beweeglijk is als een olietanker drijft deze medewerker tot wanhoop. Het zijn niet de bergen werk die deze starter stress bezorgt. Eerder de weerstand van de zittende collega’s en de negatieve werksfeer. Zijn dromen spatten uiteen door stroperige processen, saai, routinematig werk en het feit dat deze ‘leerling’ geen regie blijkt te hebben over zijn loopbaan.

Alex bevindt zich in de lente van zijn werkende leven. De eerste fase van zijn loopbaan; de ontwikkelingsfase. In deze fase is Alex nog zoekend in wat hij wil en wat hij kan en wordt danig op de proef gesteld. De kern van zijn stress zit in de onverwachte en verwarrende afwijzing die hij ervaart van zijn baas. Hierdoor voelt hij zich niet gezien en gewaardeerd. Voor zijn gevoel wordt hem onrecht aangedaan. Hij kan niet meer zijn wie hij zou willen zijn. Onmacht en boosheid zorgen ervoor dat hij gaat vechten, vooral in zijn hoofd. En gaat twijfelen aan zijn capaciteiten. Dat alles leidt tot een sterke daling in motivatie en drastisch energieverlies.

Stress is een signaal dat vraagt om aanpassing. Het geeft energie, zorgt dat je doelen bereikt én dat je keuzes maakt. Structureel te veel stress is niet goed voor je. Iedereen ervaart stress maar niet iedereen gaat er handig mee om. Stress verschilt ook per loopbaanfase. In deze serie belicht ik elke week een groep werknemers in een loopbaanfase. Ik geef de werknemer, de werkgever en de omgeving tips om handiger met die stress om te gaan. Benieuwd naar stress in jouw loopbaanfase? Schrijf je dan in voor deze blog-serie.

N-Mrii

Wil je minder werkstress? En meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen of communicatietrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: