Bevaar jij een woeste wildwaterbaan of een vredig kabbelend beekje?

waterHet leven is als een rivier die wij mogen bevaren. Het water dat in de rivier stroomt is enorm krachtig en we denken dat we daar tegenop gewassen zijn. Wij denken dat we elke stroom, hoe woest en diep ook, kunnen bedwingen.

Maar is dat ook zo? En is dat wel zo slim om die rivier koste wat kost te willen en moeten bedwingen.

Als je kijkt naar een rivier begint die ergens hoog waar het water smelt. De rivier maakt hoe langer en harder hij stroomt meer diepgang. Op sommige punten is de rivier breed en rustig, mondt hij uit in een meer en stroomt hij weer verder. Op andere punten is de rivier smal en moet hij zich een weg banen door hard rotsachtig gebied. Dat doet het water al woest en wild kolkend met zeer hoge snelheid waarbij het soms meters naar beneden valt in de vorm van een waterval. Soms wordt een rivier gevuld met extreem veel water. De rivier gaat dan nog sneller stromen en stroomt vaak over omdat de bedding de hoeveelheid water niet meer aankan. Na een tijdje zakt het peil weer en neemt de rivier zijn oude vorm weer aan.

Zo is het ook in het leven. Je begint ergens… klein en rustig, weinig weerstand onderweg maar naar mate je langer op de rivier van het leven vaart, komt je steeds meer obstakels tegen, stroomversnellingen…. allemaal uitdagingen waarmee je moet dealen. Enerzijds gaat het om uitdagingen die bij het leven horen. Gezin, werk, huis maar ook om verlies, onenigheid, status, ego, slapeloosheid, malende gedachten.

water-3Het bijzondere is dat we allemaal doelen willen bereiken en dat we daar hard voor willen werken. We hebben immers geleerd in onze chauvinistische cultuur dat we niet lui mogen zijn. Dus stropen we onze mouwen op en bepalen we dat we dingen voor elkaar moeten krijgen om maar iets voor te stellen. We nemen plaats in onze kano en gaan driftig aan de slag met het bedwingen van onze eigen rivier. Stroomopwaarts wel te verstaan. Want dat is wat we doen! Om al die doelen die we willen bereiken en tegen al die vervelende situaties die we uit de weg willen gaan, vechten we ons stroomopwaarts de rivier op. Iedereen ziet dat we keihard ons best doen en gezamenlijk peddelen we tegen de stroom in.

De situaties die we niet willen, proberen we uit de weg te gaan. Dat doen we door ze te ontkennen. We willen vervelende gebeurtenissen niet zien en daar gaan we als een boog omheen. Maar, je kunt niet je bootje uit het water halen middenin een woeste stroomversnelling, omdat het even te lastig is, en hem een paar kilometer verder, daar waar het water weer rustig is, weer te water laten om weer verder te peddelen. Je kunt niet vlak voor een lastig stuk in de rivier met alle kracht stroomopwaarts blijven peddelen om het onheil uit te stellen. Of nog mooier, je kunt niet, zoals in een pretpark, de wildwaterbaan met één druk op de knop uitzetten omdat het te moeilijk voor je wordt. Zo werkt het leven helaas niet.

Het leven is een tweespalt van mooie, leuke en gave situaties en van vervelende en ook rampzalige gebeurtenissen. Wij willen echter alleen maar de mooie dingen die zich meestal stroomopwaarts bevinden. De stroom neemt je hoe dan ook mee…. stroomafwaarts. En er tegen in gaan is volstrekt nutteloos. Bij tegenslag is het handiger om niet te ontkennen of in de weerstand te gaan. Nee, bij tegenslag kun je beter je bootje omdraaien. Ze zeggen niet voor niets “Go with the flow”. En vervolgens de reis onder ogen zien en er aan beginnen. Iedereen weet dat als je tegen de stroom in gaat, omdat je iets niet wilt, je juist krijgt wat je niet wilt. Je verspilt enorm veel energie en je vervelende situatie blijft op deze manier veel langer in stand. Je kunt de tegenslagen in je leven niet vermijden. Je kunt er wel mee leren omgaan, door je bootje te draaien en dat lastige stuk van de rivier, hoe gevaarlijk en angstaanjagend deze ook is, met de stroom mee proberen te bedwingen.

Sommige situaties kun je eenvoudig weg niet veranderen. Die moet je hoe dan ook ondergaan. Acceptatie is hier aan de orde. Tegen andere situaties kun je je wel weren. Maar in plaats van stroomopwaarts te gaan roeien, kun je je wapenen tegen een woeste stroom door een zwemvest aan te trekken en te leren zwemmen. Als je bootje dan omslaat, ben je in staat om je hoofd hoe dan ook boven water te houden.

Kortom, accepteer wat je niet veranderen kunt en heb de moed om te veranderen waar je wel invloed op hebt.

N-Mrii

IMG_8590 - kopie (1)

 

 

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

3 gedachten over “Bevaar jij een woeste wildwaterbaan of een vredig kabbelend beekje?

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: