Maandag bloedmaan! Hoeveel invloed heeft volle maan op jou?

volle-maan-2Aanstaande maandag is het zover. Dan is het volle maan… en niet zomaar volle maan, nee, bloedmaan. Want dat is het thema van de volle maan op ‘maan’dag 14 november 2016. Bloedmaan komt uit vroeger tijden toen de mens dieren offerden om de goden gunstig te stemmen vlak voor de koude winter.

Volgens de media is de volle maan van komende maandag niet alleen de grootste en helderste supermaan van het jaar, maar ook de grootste van de eeuw. De supermaan is 14% groter dan normaal en 30% helderder. Het is 70 jaar geleden (in 1948 om precies te zijn) dat we zo’n maan zo dichtbij hebben gehad en het duurt tot november 2034 voordat hij weer zo dicht bij de aarde komt.

Nu maar hopen dat de zon de maan duidelijk reflecteert aanstaande maandag en dat er geen vuiltje aan de lucht te bekennen is.

Mijn loopmaatje en ik hebben wat af gefilosofeerd over de kracht van de volle maan. We hebben onze eigen ‘taal’ ontwikkeld om aan te geven hoe we in ons vel zitten. Ik heb hier uitgebreid over geschreven in mijn eerdere blog In je kracht of uit balans? De invloed van mentale constructen… Als we, in onze beeldspraak, onder een steen zaten of onder het bankje in het dal, dan ging het even wat minder. Maar ook vaak zat zaten op het bankje van de zon te genieten of waren we bezig met het beklimmen van de berg. Kortom, als we in werkelijkheid een kilometer of 10-15 gerend hadden, waren we het ook kwijt. Heerlijk….. en dan keken we naar boven en zagen we een volle maan. En dan spraken we elkaar ver’manen’d toe…. ‘oooh, ja, volle maan…’ en we begrepen meteen ons gezamenlijk dipje. Voor ons was en is dit nog altijd de waarheid.

Maar klopt dat allemaal wel?

volle-maanJe hoort zoveel verhalen. Zo zouden er meer misdaden gepleegd worden met volle maan. En er zouden meer ongelukken gebeuren. Oh ja, en ook zouden er meer baby’s worden geboren bij volle maan. Er zijn zelfs hoogopgeleide artsen die dit geloven. Wat je ook vaak hoort is dat je lichaam voor 80% uit water bestaat. En dat de maan invloed heeft op het water in ons lichaam net zoals de maan eb en vloed op aarde beïnvloed. Natuurlijk zijn ook de weerwolven zeer actief bij volle maan. En ga zo maar door.

Zijn dit nu fabels of feiten?

Tja, als je gaat zoeken zijn er twee kampen. Grappig…. de ‘wetenschappers’ die alleen met bewijzen overtuigd kunnen worden. En (tja hoe zal ik het andere kamp noemen?) de ‘gelovigen’ die er heilig van overtuigd zijn dat de maan invloed heeft omdat ze dat geloven.

Als je de wetenschappers mag ‘geloven’, klopt er helemaal niets van. De maan heeft geen significante invloed op de mens, op gebeurtenissen, op ons humeur en op onze slaap. De wetenschappers geven aan dat de media, maar ook allerlei tradities en misvattingen, deze mythes in stand houdt. Een voorbeeld van een misvatting is de invloed van de maan op het water van de aarde. Volgens een astronoom oefent een mug meer zwaartekracht uit op je arm dan de maan op het water in je lichaam. Hoe wetenschappelijk moet ik dat nu weer zien? Tja, de ratio kan ook wel heel erg doorschieten.

De gelovigen bouwen op eeuwen oude tradities. Heel veel oude volkeren leefden bij de stand van de sterren en offerden bij volle maan. Ook dieren kunnen beter jagen tijdens volle maan (omdat er beter zicht is?). Hoog sensitieve personen zijn helemaal gevoelig voor volle maan. Volgens de maanaanhangers is de energie van de maan extra actief tijdens volle maan en voel je je krachtiger en sterker. Ook kun je helderder nadenken en ervaar je een sterkere drang om dingen te creëren.

Uiteraard heeft volle maan ook nadelen volgens de maanaanhangers. Hoog gevoelige personen kunnen moeilijk in slaap komen, dromen intens of gaan slaapwandelen. Ook zijn ze prikkelbaarder. Ach, zou dat het zijn…. ben ik wellicht hoog gevoelig?

Het is maar wat je gelooft. Ik denk dat beide kampen wel een punt hebben. Immers, de kracht van de volle maan is kennelijk niet wetenschappelijk bewezen volgens onze huidige maatstaven van de wetenschap. Echter, placebo werkt toch ook? En dat effect is ook wetenschappelijk aangetoond. Dus waarom zou de maan geen invloed kunnen hebben op mensen die hierin geloven? Waarom moet alles altijd bewezen en verklaard worden? We denken zoveel te weten maar eigenlijk weten we zo weinig!

Feit is (wetenschappelijk bewezen of niet) dat ik slechter slaap bij volle maan en dat ik ook regelmatig een pokke humeur heb (al dan niet een gevolg van het slechte slapen). Overigens valt het me op dat ik dan niet de enige ben die slecht slaap, ik hoor meer mensen klagen over hun belabberde nachtrust bij volle maan. En of dat nu komt doordat het maanlicht veel feller is in de slaapkamer of dat de maan meer energie uitstraalt, boeit mij eigenlijk niet zo. Ik wil gewoon lekker slapen…

Maar ja, omdat de wetenschap niet feitelijk kan bewijzen, wil dat niet zeggen dat de maan geen energie bevat die invloed heeft op ons. De zon heeft ook invloed op ons ook al zie je de zonne-energie niet. Je kunt die zelfs opvangen en er elektriciteit van maken. Of opvangen op je huid en deze gewoon flink verbranden, dat zie je tenminste wel, dus is het bewezen!

Ik wens je een zonnig humeur ‘maan’dag… en laat me weten welke invloed de volle maan op jou heeft!

N-Mrii

IMG_8590 - kopie (1)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Maandag bloedmaan! Hoeveel invloed heeft volle maan op jou?

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: