Managementstress

18.20 uur. Ik zet de computer uit terwijl ik naar mijn bureau kijk. De chaos op mijn werkplek weerspiegelt de chaos in mijn hoofd. Ik haal even diep adem… Vraag me wanhopig af waar ik moet beginnen. Weer is het een latertje geworden. Ik had om 17 uur willen vertrekken voor de enige rustige avond deze week.

Ik begin de dossiers, aantekeningen en mapjes op te stapelen. Voordat ik thuis ben, is het half 8. Maar, denk ik cynisch, ik kan nu wél achter de files aanrijden. Gelukkig hebben we alles in huis voor het avondmaal. Na het eten moeten de honden nog worden uitgelaten. Dan is het 22 uur voordat ik op de bank kan neerploffen. Ik stop snel nog wat vergaderstukken, die ik in de zooi op mijn bureau tegenkom, in mijn tas. Die lees ik vanavond laat voor de televisie wel even door.

Ik loop de trap af en vraag mezelf af wat ik allemaal gedaan heb vandaag. Van het ene overleg in het andere overleg. Die twee uurtjes, die ik had bestemd voor de voorbereiding van dat ene project, zijn vervlogen in de mailbox, een crisis in één van de teams, wandelgang-overleggen en afstemming met teamleiders. Ik ben ‘moe’ en in versterkte vorm ‘moe-deloos’. Als ik naar mezelf kijk, zie ik een gestreste manager die veel te veel op haar bordje heeft genomen. ‘Kom, geef dat aapje maar aan mij. Ik los dat wel voor je op…’ Koekoek…

Ben je dan een goede leidinggevende? Heb je dan je doelen nog voor ogen? Heb je dan je teams nog op orde? Ben je dan een voorbeeld voor je medewerkers? En nog belangrijker… Heb je dan jezelf nog wel in beeld? Of doe je maar wat… En laat je je ‘lijden’ door de hardst roepende collega of het project met de meest dringende deadline. Korte termijn en incidentenmanagement. Wie wordt daar nu beter van? De organisatie? Je teams? Jijzelf?

Als ik naar mijn ‘BAMM’ kijk, ben ik vooraf goed in de eerste B van Beter en de eerste M van Meer. De A van Anders en de laatste M van Minder komen nergens voor in mijn woordenboek. De nadruk ligt meer op managementstress dan op stressmanagement.

Tijdens de rit naar huis neem ik het besluit om het rigoureus anders te gaan doen. Thuisgekomen start ik eerst mijn computer op. Het eten moet maar even wachten. Ik verzet al mijn afspraken voor a.s. vrijdag en maak mijn agenda leeg. Die dag werk ik thuis zodat ik ongestoord kan doorwerken. Aan mezelf! Ik sleep mijn flap-over naar beneden en begin met verschillende kleuren stiften orde in de chaos te scheppen. Ik stel een ontwikkelplan op voor mijn eigen leiderschap. Wat voor leider wil ik zijn? Welke doelen wil ik behalen met mijn teams? Welke tijdslijnen zijn daarbij belangrijk? Hoe kan ik mijn teams daarin begeleiden? Hoe ga ik mezelf leiden én beter voor mezelf zorgen?

Een half jaar later sluit ik mijn computer om 17 uur af. Lekker op tijd naar huis, eerst een lange ontspannende wandeling met de honden voordat we gaan koken. Ik voel me goed! Heb grip op mijn werk en mijn leven. Barst weer van de energie en ideeën. Die parkeer ik overigens meteen. Elk kwartaal heb ik voor mezelf een ‘leiderschapsdag’ gepland. Op die dag kijk ik wat goed gaat, hoe het staat met mijn valkuilen en stel ik nieuwe prioriteiten voor het volgende kwartaal. Daarbij zorg ik voor de verbinding tussen persoonlijk leiderschap, sturend leiderschap en coachend leiderschap. Hierdoor word ik niet alleen een betere leider, ook de samenwerking met en tussen mijn collega’s verloopt minder gestrest.

N-Mrii

Meer informatie over incompany leiderschapstraining en/of -coachtraject op maat? Neem dan contact op met Anne-Marie via info@nmrii.nl!

Wil je minder werkstress? Meer werkplezier?

Kijk dan op mijn site minderstressophetwerk.nl voor informatie over Stress- en Burn-out Coaching of Teamcoaching.

Interesse in stressreductietrainingen, communicatie- of leiderschapstrainingen? Kijk dan bij de trainingen die ik geef. Elke training heeft een verdiepingsprogramma van twee maanden. Hiermee kun je het geleerde ook borgen in jouw werkpraktijk.

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: