10 tips om met file-stress om te gaan!

De vakanties zijn inmiddels alweer lang verleden tijd. De warme dagen zijn helaas voorbij. De herfst dient zich nu toch echt aan. En dat merken we op de weg…

filestress-2De afgelopen jaren heb ik heb ik heel wat kilometers op de weg doorgebracht. Ik woonde in eerste instantie in Geldrop en vandaar uit werkte ik in Weert, Capelle aan de IJssel en Den Bosch. Daarna verhuisde ik naar Vilt in Zuid Limburg (een plaatsje boven op de Cauberg. Jaja, daar ligt de finish van de Amstel Gold race, dat kent iedereen!). Ook zaten Ede, Apeldoorn, Alkmaar en Ooltgensplaat regelmatig in mijn reisschema voor werk, opleiding of familiebezoek. 1.000 kilometer per week was niets.

Het eerste jaar was echt dramatisch. Supervroeg opstaan en over een ritje van normaal 1,5 uur gewoon 3 uur over doen was niet uitzonderlijk. Ik kwam ’s avonds vaak heel chagerijnig thuis na een ellendige file. Mijn avond (en die van mijn gezinsleden) was dan naar de kl….. door mijn humeur. Mijn grootste uitdaging was het accepteren van de files. Ik vond het zo’n zonde van mijn tijd… ik kon zoveel meer doen in die tijd… Maar hoe ga je om met de enorme hoeveelheid tijd die je in de auto doorbrengt?

Hieronder geef ik je 10 tips hoe je langdurig autorijden en tijdrovende files ombuigt naar een zinvolle tijdsbesteding!

Tip 1 – Rijd buiten de spits. Probeer de ergste filedruk te vermijden door heel vroeg of na de spits te vertrekken.

Tip 2 – Plan overlegmomenten in de auto in. Rij met een collega naar een gezamenlijke vergadering. Praat elkaar bij. Plan calls met een eenvoudige inhoud in tijdens het auto rijden. Ik had altijd een briefje van mensen die ik ’s avonds onderweg belde om kleine dingen te overleggen of om bij te praten. Er zijn veel mensen die rond dezelfde tijd als jij in de auto zitten. Je leert elkaar goed kennen omdat je meer tijd hebt om te overleggen en minder tijdsdruk hebt. Ik heb een groepje collega’s die ik wekelijks spreek en waar ik een goede band mee heb opgebouwd. Dat werkt prettig als er een belangrijk issue speelt.

Tip 3 – Pas je snelheid en plaats op de weg aan. Het heeft geen zin om links te rijden en continu boven op je rem te moeten trappen. Je wordt er behoorlijk nerveus van en komt gejaagd aan op je werk. Geen prettig begin of einde van de dag. Ga lekker rechts rijden, dan maar 10 minuten later op je werk. Laat al die snelheidsduivels lekker voorbij razen.

Tip 4 – Word niet boos als er een ‘kort lontje’ achter je rijdt of je afsnijdt – Je bent niet alleen op de weg en vele automobilisten zijn (ook) gefrustreerd door de file, hun werk of hebben gewoon een heel kort lontje. Laat je vooral niet verleiden door op je rem te gaan staan, te gaan achtervolgen of juist langzamer te gaan rijden. Daar schiet je adrenaline van in de lucht en is slecht voor je gezondheid. Het ‘korte lontje’ zie je nooit meer…. Je hebt alleen jezelf ermee. Dus, glimlach, ga lekker opzij en laat de ander vooral voor gaan. En wees dan trots op jezelf dat je zo heerlijk rustig blijft.

Tip 5 – Pas je mindset aan. Als je autorijden en files ziet als een probleem, als zonde van je tijd, dan wordt jouw stress alleen maar erger. Elke minuut dat je vertraging hebt, maakt je nog bozer op de hele wereld. En dat lost helemaal niets op. Accepteer dat je in de file staat en dat je later op je werk of later thuis komt. Je kunt er helemaal niets aan veranderen… met een slecht humeur heb je alleen je zelf… en je collega’s of je gezin. Zie autorijden als een afschakelmomentje zodat je lekker leeg thuis komt en zonder gedachten over je werk van je avond kan gaan genieten.

Tip 6 – Neem lekkere koffie mee of stop bij een tankstation en koop een grote beker koffie. Ik heb op een gegeven moment een thermosfles gekocht en daar deed ik elke morgen 400 ml hete melk met koffie in. En daar kon ik zo enorm van genieten…. Of ik stopte onderweg en kocht een lekker koud flesje cola. Ga nu niet een zak snoep in je auto leggen of veel kauwgom eten… daar word je baggervet van! Zitten is al niet goed, laat staan die tijd vullen met snoepen. Wist je trouwens dat kauwgom ervoor zorgt dat je maag continu het signaal krijgt, dat er iets aan komt terwijl er in werkelijkheid helemaal geen voedsel wordt geleverd? Daar kreeg ik dus helemaal honger van. Een diëtist verbood mij per direct kauwgom. 😉 Snoeptomaatjes, komkommer en worteltjes (op die laatste zit je echt een tijd te kauwen) deden het wel goed. Ook een appeltje is lekker.

Tip 7 – Zet een luisterboek op. Heel lang heb ik naar 3FM (Giel en Domien) geluisterd. Ik ontdekte op een moment de luisterboeken. Ik heb de nodige managementcd’s geluisterd. In de bieb kun je ook luisterboeken lenen. Die duren ongeveer 8 à 9 uur. Een boek per week (naast het bellen en radio luisteren) is makkelijk haalbaar. Veel goede boeken (Paulo Coelho en Nicci French ect.) zijn ingesproken en heel spannend om naar te luisteren. De luisterboeken zijn op dit moment mijn favoriete filebesteding.

filestress-1Tip 8 – Gebruik een file-app. Flitsmeister is voor mij een verademing. Niet vanwege de melding van flitsers maar vanwege de nauwkeurige filevertraging die de app doorgeeft. Mijn navigatie zit namelijk erg vaak naast. Als ik zie dat de snelweg zeker een half uur vertraging heeft, pak ik tijdig een afslag. Hierdoor ben ik in dorpjes en op weggetjes geweest waar ik normaal nooit kom. Soms scheelt dat enorm veel tijd, soms niet. Maar ik heb wel als een toerist relaxed door een mooie omgeving kunnen rijden en mooie beelden opgedaan. Net vakantie…

Tip 9 – Zoek een andere baan. Als je echt niet met de filestress om kan gaan, zoek dan een andere baan of probeer het openbaar vervoer. Je kunt natuurlijk ook verhuizen.

Tip 10 – Maak woordjes van de nummerplaten van de auto voor je. Heerlijk om de gekste woorden te verzinnen. Er zijn nummerplaten waarom ik enorm moet lachen… zoals nummerplaten met de lettercombinatie “SXB”. En kijk dan eens naar binnen…

Ik wens je een ontspannen reis! 😉

N-Mrii

PS. Lees ook mijn interview met de Volkskrant over forenzenstress!

IMG_8590 - kopie (1)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

3 gedachten over “10 tips om met file-stress om te gaan!

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: