De prinses hopeloos gevangen in haar kasteel

‘De prinses zit helemaal alleen opgesloten in de hoogste torenkamer van het kasteel. Vanuit het raam heeft ze zicht over het hele koninkrijk. De draak heeft met zijn vuur alles zwartgeblakerd. Sinds hij het kasteel heeft ingenomen, zijn de akkers verlaten en de bossen verbrand. Het lelijke monster houdt haar al maanden gevangen. Wanhopig zuchtend kijkt ze uit over het land. Ze hoopt op een prins die haar komt redden. Als iemand haar maar verlost uit deze hopeloze situatie. Ze hoopt en hoopt maar er gebeurt niets.

Zo verloopt het verhaal van veel oude sprookjes. Een zielige prinses is het slachtoffer van de boze heks of een gevaarlijke draak. Een knappe prins of stoere ridder moet de wanhopige koningsdochter redden. De prinses kan niets anders dan lijdzaam wachten tot iemand haar uiteindelijk komt verlossen.

Afgelopen week had ik ook even zo’n hulpeloos gevoel. De balen van een jaar corona-gevangenschap. Het koude barre weer hielp niet echt mee na die eerste lentedagen. Ik herken de machteloosheid niet alleen in oude sprookjes maar ook in hedendaagse teams. Soms zijn er twee kemphanen die elkaar het leven zuur maken op het werk. Of legt de leidinggevende teveel focus op de targets en te weinig op de werkomstandigheden waardoor medewerkers een hekel krijgen aan hun baas en hun baan. Teamleden kunnen zo vast zitten in hun eigen verschrikkelijke werkelijkheid dat ze zichzelf letterlijk gevangen zetten. De muren rond hun veilige vesting worden verhoogd en ophaalbruggen opgetrokken. Daarmee wordt het zicht op het grote geheel steeds beperkter. Ook contact met de boze buitenwereld is niet meer vanzelfsprekend. Niet beseffend dat ze hiermee onbewust kiezen voor de geplaveide weg naar het ‘ongeluk’.

In moderne sprookjes zijn de hoofdpersonen niet meer zo hulpeloos. Daar neemt de prinses het heft in eigen handen. Natuurlijk lukt dat niet in één keer en ervaart ze tegenslag. Maar deze heldin zet door en onderneemt van alles om haar situatie te keren. Ze gedraagt zich niet als een zielig slachtoffer. Geenzins is ze passief. Ze accepteert haar situatie vanuit kracht en pakt haar uitzichtloze toestand aan. Ook al gaat dat met vallen en opstaan. Ze kiest bewust voor de hobbelige en onontgonnen weg van het ‘geluk’.

Herken je de strekking van beide sprookjes? Hoe reageer jij als je serieus vastloopt met een probleem? Zit jij te wachten in je torenkamer tot je wordt gered? Of ga je creatief aan de slag net zo lang tot jij het zelf hebt opgelost?

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op de site voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: