maandag, september 25, 2023
---N-Mrii's Avonturen---Doelgericht aan de slagPositief denken en waarderenWerkdruk en stress

Natte voeten

dinsdag 13 juli 2021

Ondanks de aanhoudende neerslag op deze sombere dinsdag wandelen we in de regen door het Geulbos naar beneden richting Valkenburg. We zijn benieuwd naar de recentelijk aangelegde ‘hoog watergeul’ op het voormalig Leeuwterrein. Het doel van deze immense waterbuffer is het verbeteren van de waterafvoer bij eventuele overlast in de kern van Valkenburg. Het terrein is gewoon toegankelijk. In een paar dieper gelegen stukken staat wat regenwater. De Geul stroomt er nog braaf langs. Het regenwater is wel mijn wandelschoenen binnengedrongen.

woensdag 14 juli 2021

Een dag later lopen we aan het einde van de middag met Sky en Luna via Berg richting Terblijt. Ook daar zijn, na de flinke overstromingen van een paar jaar geleden, mooie waterbuffers aangelegd, die regelmatig volstromen bij overvloedige regenval. De woningen in Terblijt houden hierdoor droge voeten. Terwijl we afslaan, om onder langs de ‘Riensberg’ te lopen (tegenwoordig ook de ‘Matthieu van der Poel Allee’ genoemd), zien we dat die buffers vol staan. De weg is in een paar uur tijd veranderd in een brede rivier. We besluiten door te lopen omdat we verwachten dat het een stukje hogerop droger zal zijn. Dat blijkt een onjuiste gedachte. Het water blijft tot aan de Sibberweg in Vilt een krachtige stroom. Het staat op sommige plekken zeker vijf centimeter hoog. Dat hebben we niet eerder gezien! Mijn tweede paar wandelschoenen is inmiddels ook doorweekt. Maar, de bassins doen braaf hun werk!

Diezelfde woensdagavond besluiten nog even naar Valkenburg te wandelen. In natte schoenen. Het water klotst tegen het bruggetje onder in het bos langs de Geul en het ‘hondenstrandje’ is helemaal overstroomd. Oeps… Ook dit hebben we nog niet eerder gezien. We pakken het pad de andere kant op langs de Geul richting Valkenburg dat een stuk verder ook overgelopen blijkt te zijn. Via hoger gelegen delen lukt het ons om er met redelijk ‘droge’ natte voeten omheen te komen. Ergens in het bos horen we een boom kraken en omvallen. Terwijl het windstil is…

Het waterpeil is zo hard gestegen dat de nieuwe buffer van het ‘hoog watergeul’ volledig in gebruik is genomen door het water uit de inmiddels razende rivier. Het stroomt er met een enorme kracht doorheen. Mooi, denk ik, die doet zijn werk goed! Een stuk verderop in het centrum zien we het water tegen de bruggetjes klotsen. Het beangstigende is het water gestaag stijgt. Het gevarenstemmetje in mijn hoofd waarschuwt me dat we hier moeten wegwezen. Ik negeer het stemmetje. Als ik daar de hele dag naar moet luisteren, heb ik geen leven meer.

Eenmaal thuis zien we op beelden van social media dat het water al door de straten van Valkenburg stroomt. Bij Op1 krijgt het enige aandacht van Jort Kelder en zijn medepresentatrice. Het onverwachte onderwerp lijkt ze niet interessant en evenmin goed uit te komen. Op een voor mijn gevoel ongeduldige en beschuldigende toon vuren ze in rap tempo allerlei vragen af op Limburgers die ze aan de telefoon hebben. Ze laten de mensen daarbij niet uitpraten. Kelder komt in mijn ogen zo denigrerend over. ‘Waarom hebben jullie hier niets aan gedaan? Hoe komt het dat jullie je zo laten verrassen?’. Wat een onnozele vragen…

donderdag 15 juli 2021

De volgende dag verloopt rommelig. Ook al wonen wij in een dorpje boven op de Cauberg en houden wij droge voeten, toch hebben we de hele dag L1 aan staan voor het laatste nieuws. Meerdere malen schiet ik vol van de ellende die in beeld komt, ook in de omringende landen waar de ravage en het menselijk leed nog een graad erger lijkt. De verwoesting, aangericht door het water, is werkelijk onbeschrijfelijk.

’s Middags lopen we in de regen weer even naar beneden in het bos. Het bruggetje bij de Geul staat nu doelloos in de rivier. Het zitbankje is niet meer zichtbaar. Het hele terrein erom heen staat blank. Het prachtige natuurgebied ‘Ingendael’ waar de Geul normaal doorheen meandert, is verandert in een groot meer. Tot aan Sint Gerlach is het nat. Ook de paden langs het normaal kabbelende beekje staan blank. Het bos is eveneens slecht begaanbaar. Overal liggen bomen over de paden die door de overvloedige regen op de hellingen zijn gaan schuiven.

’s Avonds wandelen we kort naar Valkenburg om de auto van vrienden, die in het centrum ‘vast zitten’, op te sporen. Hulpverleners van de reddingsbrigade zitten op de enorme schep van een shovel dankbaar een gratis frietje naar binnen te werken. We hebben het voertuig op het parkeerterrein net buiten het centrum snel gevonden. De auto lijkt van binnen helemaal droog. Even verderop staat een man moedeloos zijn mobiel leeg te hozen met een klein plastic bakje. Alle deuren staan open. Er lijkt geen beginnen aan. Onze vrienden lijken geluk te hebben…

De dagen erna

De meeste bomen naast ‘ons geulbruggetje’ hebben het begeven door de krachtige stroom. Ze liggen moedeloos en plat langs de oever van de terugtrekkende rivier. Overal, waar je maar kijkt, ligt zooi dat eerst ruw is meegesleurd en later stroomafwaarts bruikeloos is achtergelaten. In Valkenburg is de grote schoonmaak begonnen. Het stadje lijkt op een bouwput vol containers waar inboedels en inventaris gedumpt worden. Immense generatoren staan te ronken om te voorzien in stroom. Onnoemelijk veel busjes met mannetjes van energiebedrijven werken aan het herstel van de elektriciteit. Nog veel meer eensgezinde bewoners en ondernemers zorgen samen voor de ‘wederopbouw’ van het historische stadje. Dat terwijl de horeca nog aan het opkrabbelen is van de langdurige lockdown tijdens de Coronacrisis. Valkenburgers zijn een veerkrachtig volkje!

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!

%d bloggers liken dit: