donderdag, november 21, 2024
Doelgericht aan de slagLeiderschapWerk en loopbaanWerkdruk en stressWerkgeluk en plezier

Goed leiderschap én goed volgerschap… Twee kanten van dezelfde medaille!

De tweede dag van het leiderschapsprogramma gaat over ‘Ik als leider!’. Er staan verschillende onderwerpen op het programma waarbij de deelnemers op diverse manieren hun leiderschap ontdekken. In elke groep zitten wel een paar deelnemers die vinden dat ze als leider gelijk zijn aan hun medewerkers. Ze zijn een beetje ‘vies’ van het woord leider en doen er alles aan om mij, elkaar en vooral zichzelf te overtuigen dat ze gelijk zijn aan de rest. Uiteraard ben ik het eens met hun strekking dat ieder mens gelijk is. Dat geldt echter niet voor de rol die ze uitvoeren. Ze hebben in hun rol als leider andere verantwoordelijkheden. Zo dragen ze eindverantwoordelijkheid voor het functioneren en het bereiken van allerlei doelen van het team.

Als ik de groep in tweeën splits en de ene groep de opdracht geef om ‘goed leiderschap’ uit te beelden en de andere groep ‘goed volgerschap’ knarst het helemaal. Op de een of andere manier geven de termen leiden en volgen lading. Een negatieve lading. Sommige deelnemers hebben niet echt door dat hun rol behoorlijk wat verwachtingen met zich mee brengt. Niet alleen bij hun leidinggevenden. Maar ook bij hun medewerkers. Als een leider niet aan de verwachtingen zijn team voldoet, volgt er regelmatig gedoe. Dat maakt het onderwerp volgen en leiden zo interessant!

Het dubbele is dat de deelnemers maar wat trots zijn dat ze een leiderschapstraining mogen volgen. Als ze naar een volgerschapstraining gestuurd zouden worden, zou er flink wat stront aan de knikker zijn. In mijn ogen wordt er veel te weinig stil gestaan bij ‘goed volgerschap’. Want dat creëert een leider ook! Kortom, leiden en volgen kunnen niet zonder elkaar. Als ik samen met mijn partner aan het stijldansen ben, werkt het niet als we continu samen aan het leiden zijn. Net zo als het niet werkt als we samen volgen. De kans op beweging is dan minimaal. Zo is het ook in organisaties. Als iedereen zou gaan ‘leiden’ zou er binnen de kortste keren een machtsstrijd uitbreken. Als iedereen zou volgen zou er niets bereikt worden. Richting en sturing zijn nu eenmaal nodig.

Na de opdracht positioneren de twee groepen zich zodanig dat ze niet bij elkaar kunnen ‘afkijken’. Ik heb het geluk dat ik tussen beiden mag pendelen en kan meegenieten van wat er gebeurt in hun proces. De één neemt de opdracht wat serieuzer dan de ander. Dat is geen probleem. Ook hier zie ik dat er altijd ‘leiders’ zijn die voor het bord gaan staan en de rest ‘verleidt’ om mee te denken…. ofwel te ‘volgen’.

Nadat de groepen klaar zijn met hun tekening vertelt de eerste groep wat ze onder goed leiderschap verstaan. Ze lichten hun afbeelding toe. Het bevat alle elementen van leiderschap. Ook het biertje om successen te vieren en het cadeautje dat de complimenten uitbeeldt. Vervolgens licht de tweede groep hun tekening toe. Op een voor mij verrassende manier. Ze hebben een horizon met een doel getekend, een poppetje met een rugzak, een kaart en verschillende wegen richting het doel. ‘Een ‘goed volger’ heeft een duidelijk doel maar hij mag zelf bepalen hoe hij dat doel bereikt’, aldus deze groep. ‘Ze hebben voldoende gereedschap in de vorm van processen (de kaart) en competenties (die verschillen per rugzak)’. In deze tekening wordt ‘autonomie’ van de medewerker duidelijk uitgewerkt. Het mooie is dat de twee tekeningen helemaal niet zo verschillen. Zowel de leiders als de volgers hebben een doel. De één geeft meer richting… De ander bepaalt hoe hij die richting vorm geeft.

Ten slotte licht ik kort een stukje theorie toe over verschillende soorten leiders én volgers. Want ook die heb je ook in soorten en maten. De oefening maakt bewust dat leiden en volgen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het zijn twee polariteiten op dezelfde lijn.

N-Mrii

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.

Mail: info@nmrii.nl | Telefoon: 06 – 57 33 45 90 | Site: www.minderstressophetwerk.nl

Online live incompany trainingen voor teams! Nieuwe trajecten van zes sessies van 1,5 tot 2 uur!

Keuze uit de training ‘Jongleren met taken en tijd!’‘Flow op je werk!’‘Positief omgaan met verandering, tegenslag en negativiteit!’ of ‘Effectief communiceren op het werk!’.

Kijk op N-Mrii Online Academy voor meer informatie!

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!