vrijdag, mei 24, 2024
Overige onzinStressverhogende denkpatronenVitaal en gezond levenWerkdruk en stress

Dus je had de ‘mannengriep’?!

Tevreden stap ik op het parkeerterrein van mijn opdrachtgever in de auto. Vrolijk omdat ik een voorstel mag doen voor een aantal teamsessies. Ondanks dat de zon uitbundig schijnt, is het koud. Terwijl ik wegrij, zet ik de kachel wat hoger. Op het moment dat ik de snelweg opdraai, check ik de verwarming nog een keer. Volgens mij is hij stuk. De auto wordt maar niet warm terwijl hij toch op 23 graden staat. Ik zet hem nog een standje hoger. Thuis gekomen heb ik het steenkoud en voel ik me lamlendig. Het lijkt wel of ‘iets’ mijn lichaam in razend tempo overneemt. Ik begin te kuchen. ’s Avonds voel ik me ‘doodziek’.

Natuurlijk werk ik nog 1,5 dag door ondanks dat de hoest zich verergert en ik koorts lijk te krijgen. Ik heb absoluut geen tijd om ziek te zijn met later in de week nog een tweedaagse op het programma. Na twee slapeloze nachten en een thermometer die 39,5 graden aangeeft, geef ik mijn gevecht tegen mijn lichaam op. Ik ben echt ziek. Nadat ik mijn afspraken afgezegd heb, installeer ik me op de bank. Een paar dagen in rust netflixen. De supergave Belgische serie ‘De twaalf’ zorgt voor wat afleiding. Ook op het gedoe van de luxejachtcrew ‘Below deck’ kan ik heerlijk alle TA-concepten (Transactionele Analyse) botvieren.

Na vier slapeloze nachten bel ik de huisarts. Ik hoest inmiddels de longen uit mijn lijf en zit nog steeds op thee met honing. Ondanks mijn lege maag, ervaar ik bij het hoesten regelmatig een ‘overgeefreflex’. Mijn energie is op. Weg. Verdwenen. Ik ben doodmoe. Ik voel me zo ellendig dat ik bij de huisarts mijn tranen niet kan bedwingen. Normaal moet ik echt moeite doen om een traantje te laten, laat staan dat ik een potje kan janken. Vandaag volbreng ik die lastige taak met glans. Ik vind mezelf een enorme loser. Zit volledig in mijn zieke slachtofferrol. Voel me ook echt superzielig. De huisarts schrijft me een slijmoplossend middeltje én codeïne tegen de hoestprikkel voor. Ik mag het zelfs overdag innemen. Ik ben wars van pillen. Toch slik ik de codeïne 10 dagen achterelkaar. Dat helpt! Want de nachten worden hierdoor rustiger en ik krijg wat uren slaap. Twee weken later hoest ik nog steeds. Ik eet dan ook weer wat. Vooral de lekkere foute dingen. Hoesten en eten blijkt niet zo’n geen goede combinatie. Regelmatig kots ik mijn eten er tijdens een hoestbui uit. Lekker is dat. ‘Ik moet echt rustiger gaan hoesten!’ volgens mijn man. Makkelijk gezegd. Hij zit de hele dag vrolijk met me mee te kuchen. ‘Bemoei je met je eigen hoest!’ denk ik opstandig.

Na een paar weken gaat het weer wat beter. Mijn hoestje blijft nog lang hangen en de energie is ook nog laag. Maar ik begin weer met werken. Heb heel wat in te halen. Ziek zijn motiveert niet. Gewoon de dingen weer oppakken, leidt me lekker af en geeft ook weer kracht. Na een maand is de hoest duidelijk minder en zit ik lachend tegen een coachee te vertellen dat ik me doodziek heb gevoeld. ‘Ik ben nooit ziek, heb al zeker 20 jaar geen griep gehad. Nou, deze had me goed te pakken!’. Ik vertel haar dat ik mezelf echt zielig vond. ‘Dus je had de mannengriep!?’ zegt ze lachend. Ik kijk haar verwonderd aan. ‘De mannengriep?’ herhaal ik met een big smile op mijn gezicht.

Mannengriep is, volgens griepalert.nl, een term die vrouwen gebruiken om het gedrag van hun man te beschrijven als hij zich ziek, zwak en misselijk voelt. Vanuit het mannelijk perspectief zijn ze net iets zieker en gaan ze graag in de rol van de hulpeloze patiënt zitten. Ondanks meerdere onderzoeken is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat de mannengriep echt bestaat. Ik kan evenwel volmondig beamen dat de niet bestaande ‘mannengriep’ mij volledig in zijn greep had. Ik voelde me net iets zieker dan anderen en ging volledig op in mijn rol als hulpeloze patiënt. De griep van dit jaar schijnt ook wat heftiger te zijn dan andere jaren. Gelukkig heb ik dat achter de rug. Nu maar hopen dat ik er de komende 20 jaar van genezen ben.

N-Mrii

Strategisch procesbegeleider met focus op gedrag en groepsdynamiek!

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!