vrijdag, mei 24, 2024
LeiderschapPositief denken en waarderenWerkgeluk en plezier

Lastig hoor… Successen vieren!

Na een heerlijke lunch verzamelt het managementteam zich in de zaal waar de laatste teamsessie wordt gehouden. Vandaag checken de deelnemers in aan de hand van de vraag ‘Welk succes heb jij de afgelopen week behaald?’. Ofwel ‘Waar ben jij trots op?’ en ‘Wat was jouw bijdrage daaraan?’. Ik had deze vraag bewust bij de lunch laten vallen omdat ik stiekem verwachtte dat het antwoord voor sommigen lastig zou zijn. Ze moeten er inderdaad over nadenken. Doordat ze voortdurend bezig zijn met het oplossen van problemen, zijn ze niet gewend om de positieve resultaten van zichzelf te benoemen. De successen die vervolgens mondjesmaat worden gedeeld, blijken pareltjes te zijn. Ze doen iets met de sfeer. De humor van de ongemakkelijkheid mag er ook zijn. De deelnemers helpen elkaar in het delen van hun prestaties. Ze zien het van de ander wel. Zo grappig!

Deden we dat maar wat vaker. Openlijk successen vieren. Het zit simpelweg niet in ons Calvinistische bloed. ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg!’ is de norm. Ook ons reptielenbrein, dat altijd op zoek is naar gevaar, helpt daar niet bij. Soms is het zelfs een impliciet verbod binnen teams. ‘Slaag niet!’, ‘Heb geen succes!’, ‘Steek je kop niet boven het maaiveld uit!’ is dan zo’n ongeschreven regel waardoor medewerkers kunnen gaan onderpresteren. Want ja, wie neemt nu het risico om zijn kop op het hakblok te leggen door extra hard te werken of een uitdagend project op zich te nemen. In plaats van het bespreekbaar te maken, remmen ze zichzelf juist af door de taak niet op zich te nemen. Zonde van de onbenutte energie en capaciteiten.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik waardering in ontvangst nemen ook lastig vind. Ik geef met gemak oprechte complimenten. Het is voor mij vanzelfsprekend om mijn waardering voor de ontwikkeling of het gedrag van anderen uit te spreken. Als coach ben ik altijd op zoek naar de positieve intentie van gedrag. Maar complimenten of dankbaarheid ontvangen vind ik echt een dingetje. Ik krijg regelmatig leuke berichtjes of kleine attenties van coachees als dank voor een traject. Ik vier die succesjes in mezelf want ik ben er echt blij mee. Maar ik loop daar zeker niet te koop mee. Dat past niet… Kennelijk is die Calvinistische regel er ook bij mij van kinds af aan ingenesteld.

Afgelopen week werd ik door een andere opdrachtgever genoemd op Linkedin. Het lukte mij snel om mijn ongemak om te zetten in trots. Ik kreeg zelfs onverwachts de strategische brochure van die organisatie in mijn brievenbus. Met een handgeschreven boodschap van de directeur die werd afgesloten met de zin ‘Veel dank voor jouw zeer goede en kundige begeleiding!’. Ik kan je vertellen dat ik mezelf toestond het echt binnen te laten komen. Die roze wolk zit best lekker, ook met hoogtevrees.

Terwijl we de MT-sessie afsluiten, loopt de directeur weg. Even later komt ze terug met een grote plastic zak en een enorme bos bloemen. Terwijl ik denk ‘Wat leuk! Benieuwd wie hier iets te vieren heeft!’ richt ze ineens het woord én de schitterende bos bloemen tot mij. Ze wil het traject niet onopgemerkt afsluiten. Even krijg ik de tijd om het binnen te laten komen want de directeur geeft elk MT-lid een grote plak chocolade met de tekst ‘Fijne Paasdagen’. Ook ik krijg een exemplaar. Wow, ik word echt verwend! Superblij neem ik het in ontvangst. Ik bedank de groep, in mijn ogen nogal stuntelig, voor deze attentie én voor hun vertrouwen in mij. Het lukt me steeds beter om waardering te ontvangen. Waar ik hem vroeger hoekig afsloeg en daarmee de gever miskende, verwelkom ik het nu met beide, zij het nog onhandige, handen. Dankjewel!

Fijne paasdagen!

N-Mrii

Strategisch procesbegeleider met focus op gedrag en groepsdynamiek!

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!