donderdag, juli 18, 2024
---N-Mrii's Avonturen---Positief denken en waarderenVitaal en gezond levenWerk en loopbaanWerkgeluk en plezier

Trots op onze beeldend therapeut!

Het is een lange warme zomerdinsdagavond. Zo’n avond dat we buiten loom kunnen genieten van niks doen. Toch voel ik enige spanning. Niet omdat Nederland nogal lullig verliest van Oostenrijk. Nee. Ik leef mee met onze dochter. Ze hoort vanmiddag of ze geslaagd is voor haar opleiding. Omdat ze tot 21 uur moet werken, geeft ze aan dat ze pas kijkt als ze bij haar vriend is. Wat een discipline! Rond half 10 word ik ongeduldig. Om vijf over half tien komt het langverwachte telefoontje. Ik hoor het al aan haar stem. ‘Yeaaaahhhh…’. Enthousiast roept ze dat ze geslaagd is voor haar HBO opleiding tot creatief therapeut Beeldend aan de Hogeschool PXL in Hasselt. Een opleiding waar ze de afgelopen drie jaar keihard voor heeft gewerkt. Een BanaBa-opleiding, Bachelor na Bachelor, zoals ze dat in België noemen. Wat een ontlading. Niet dat ik twijfelde… Maar omdat ik trots ben op haar. Wéér heeft ze een eigen gekozen mijlpaal behaald. Met zoveel overtuiging en passie!

Afgelopen vrijdag rijden we na het diner naar de landcommanderij Alden in Bilzen voor de diploma uitreiking, ‘proclamatie’ volgens de Hogeschool. Niet wetend dat deze plaats vindt in een schitterend kasteel. Wow… PXL weet hoe ze een diploma-uitreiking in stijl kunnen vieren. We zijn te vroeg dus verkennen we de prachtige tuinen rond het kasteel. Tegen negenen lopen we over de hangbrug, waarop de avondzon haar laatste licht laat schijnen. We betreden de mooi ingerichte binnenplaats. Als een trotse mama zit ik naast mijn dochter.

Een ministrijkorkest begint zacht te spelen en maant de aanwezigen tot stilte. De uitreiking wordt waardig geïntroduceerd, een creatief en humorvol filmpje van de drie schoolbestuurders leukt het geheel op en ook de schooldirecteur doet kort zijn zegje. Ik zit gebiologeerd te luisteren. Alles is kort en slim opgezet. Mijn aandacht vervliegt geen moment. Dan begint de uitreiking. Eerst de opleiding Creatieve Therapie Beeldend, daarna Zorgmanagement.

Er verschijnt een sheet in beeld met de tekst ‘Goed – beter – best!’ en eronder ‘Beste Bachelor-proef Creatieve Therapie Beeldend gaat naar….’ . Hoor alleen ik het zwijgende tromgeroffel luid en duidelijk? Een studiegenootje dat voor ons zit, draait zich om, maakt oogcontact en wijst stiekem met haar vinger naar onze dochter, die zich ongemakkelijk begint te voelen. En ja hoor… De naam van onze dochter wordt omgeroepen als winnaar van de beste scriptie. In België heet dat ‘Integratie Project’. Haar IP-begeleider vertelt over het project van onze meid. Ze had een uitdagende onderzoeksvraag geformuleerd ‘Hoe kan beeldende therapie ondersteunen bij de behandeling van nachtmerries bij minderjarige vreemdelingen?’ . ‘Dat wilde ze perse onderzoeken! Het was echt haar droom!’ , aldus de docent. ‘En ik heb er nachten van wakker gelegen…’ grapte ze. Ze hebben haar toch de ‘vrije’ hand gegeven hetgeen niet alleen heeft geleid tot een gedegen onderzoek maar ook een verbluffende presentatie en verdediging van haar IP. Onze dame krijgt niet alleen de prijs voor ‘Beste Bachelor-proef’ maar studeert ook cum laude (in het Belgisch ‘met grote onderscheiding’) af.

Hoe gaaf is dat?! Stiekem denk ik terug aan de basisschooljuf van dochterlief. Zij probeerde mijn verwachtingen over de toekomst van ons kind te temperen. Ze geloofde niet in haar. Dit heeft het zelfvertrouwen van onze kleine meid geen goed gedaan. Lees daarover een eerdere blog Ik geloof in jou! Jij ook? – N-Mrii’s Stressblog (nmrii.nl). Ik ben altijd in mijn dochter blijven geloven! Ze heeft haar passie gevonden met belangrijk en zinvol werk in de jeugdzorg! Daarnaast zijn we van plan om samen een korte training over levenscript-analyse te ontwikkelen waarin we de Transactionele Analyse met creatieve werkvormen willen verkennen.

Terwijl de diploma’s worden uitgereikt, krijgen alle geslaagden een ‘graduate hoed’. Zo’n zwarte hoed met een vierkant dak en een bungelend kwastje eraan. Het ziet er geweldig uit. Natuurlijk is het de bedoeling dat de studiegroep met elkaar inclusief hoedjes op de foto gaat. We verlaten de binnenplaats en komen in een grote tuin achter het kasteel dat aan beide zijden door lage gebouwen wordt omheind. De groep gaat met de rug naar het kasteel op de foto. Terwijl de fotograaf driftig klikt gooien de studiegenootjes met luid enthousiasme de hoedjes hoog in de lucht. Wat een blije groep creatief therapeuten staat er bij elkaar. Meteen erna worden we verwend door chique gastvrouwen die glazen Cava en jus d’orange uitdelen. Vol verbazing maar ook met humor zie ik hoeveel Cava onze dame vrolijk naar binnen werkt. Een aantal docenten van onze dochter komt gezellig een praatje met ons maken. Ze vertellen wat een ‘pitbull’ onze meid soms was als het ging om haar werk. Mijn man begint meteen te lachen en ik doe automatisch een paar stappen naar achter. Hij reageert ‘Nou, dat heeft ze van geen vreemde!’ en wijst naar mij. Ik lach enigszins bedeesd mee met de groep. De docenten en leiding van Hogeschool PXL weten hoe ze een diploma-uitreiking moeten verzorgen. Geen avondlange zit. Goede terzake doende verhalen. Serieus én met humor. De puntjes staan echt op de i. Daar mogen ze ‘fier’ op zijn!

Onderweg naar huis merk ik dat ik moe ben. Mijn benen voelen als stalpoten. Ook de spieren rond mijn mond zijn bekaf van de grote grijns die de hele avond op mijn gezicht stond geplakt. Die blije lach zit er overigens nog steeds… Wat kan ik genieten van onze dochter en haar studiegenoten die samen hun verdiende succes vieren. Proficiat allemaal!

N-Mrii

Strategisch procesbegeleider met focus op gedrag en groepsdynamiek!

Creëer beweging met N-Mrii Stress- & Performance Solutions!

Specialist in leiderschapsontwikkeling, strategische procesbegeleiding, groepsdynamiek, communicatieve vaardigheden, persoonlijke effectiviteit en stressmanagement.


Mail: info@nmrii.nl

Site: www.minderstressophetwerk.nl

Site: www.minderstressophetwerk.online (N-Mrii’s Online Academy)

N-Mrii

N-Mrii staat voor Anne-Marie. Geboren in 1969 en woonachtig in het prachtige Zuid Limburg. Mijn missie "Elke dag een klein beetje minder stress!" Meer lezen over mij? Kijk dan op http://minderstressophetwerk.nl/Over-N-Mrii/

2 gedachten over “Trots op onze beeldend therapeut!

 • Wat gaaf dat je dochter is geslaagd! Gefeliciteerd! Ik was erg geïnteresseerd in je stukje omdat mijn dochter dezelfde opleiding doet in Nijmegen. Ze zit in het tweede jaar en we hopen dat ze in september naar de 3e gaat. Afhankelijk van een 2e herkansing die ze binnenkort krijgt om een review te schrijven. Ze moet van een 5,1 naar een 5,8. Als ze dit niet haalt moet ze stoppen met de opleiding omdat ze dan haar propedeuse niet heeft behaald. Hebben jullie misschien nog een tip hoe wij haar hierbij kunnen helpen?

  Beantwoorden
  • Dag Anja,
   Dank voor jouw bericht!
   Ik heb je een privé-bericht gestuurd.
   Groet, Anne-Marie

   Beantwoorden

Wil jij reageren? Schrijf hieronder jouw mening!